Thema in mei: Lentekriebels

Ik weet niet hoe het met jullie is maar ik heb er echt baat bij: de lente, dat gevoel van een nieuwe start. Tegen de tijd dat het april is, kijk ik de krokussen uit de grond maar het is me helaas te vaak overkomen dat ik dan in de VS nog een sneeuwbui om mijn oren krijg. Zo niet dit jaar! Ook al regent het af en aan, de winter in Amerika is dit keer een stuk korter dan dat die de voorgaande jaren was. Dat zie je ook aan de West Coast waar in geen jaren meer zo’n bloemenpracht te zien was. En dus zuig ik ook mijn longen vol frisse lucht, wapperen de gordijnen door de openslaande deuren en zet ik overal in huis tulpen neer.

Lentekriebels, ze zijn vaak het signaal om het roer om te gooien en te gaan doen wat je altijd al in gedachten had. Inspiratie om weer eens goed te starten met een nieuw of vergeten project. Je huis beet te pakken voor een facelift. 

Pure levenslust en dat trappelende gevoel dat je als kind had als je voor het eerst met je nieuwe schoenen naar school mocht …

Of het is de hoogste tijd om naar buiten te gaan en eens echt te gaan sporten met oog op de zomerbikini. Sommigen krijgen een onrustig gevoel in de onderbuik en kijken iets ondeugender uit hun ogen. Maar het kan ook betekenen dat je uit een winterslaap ontwaakt en eindelijk een zwaar gemoed vaarwel kunt zeggen. Kriebels om te ondernemen, te leven, te flirten, en het leven toe te lachen. Pure levenslust en dat trappelende gevoel dat je als kind had als je voor het eerst met je nieuwe schoenen naar school mocht…

De eerste zonnenstralen

De voornaamste veroorzaker is toch echt de zon! De laatste jaren stond die een beetje in het verdomhoekje maar dankzij het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in het lichaam en die is belangrijk voor de productie van hormonen als Serotonine en Dopamine. Deze twee stofjes hebben veel invloed op niet alleen je bioritme maar ook je ‘geluksgevoel’. Ze kunnen zelfs lichte euforie veroorzaken. Heb je te weinig Serotonine, dikke kans dat je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust er onder lijden. 

Ikzelf ben ook vaak voorjaarsmoe in de eerste maand van de lente. Dat is overigens nog een nabrander van de winter. Te weinig zonlicht en vitamine D maken je lusteloos en het duurt vaak wat langer voordat je lichaam dat gebrek aan vitamines herkent. Vandaar dat je dat vermoeide lijf past ervaart in het begin van de lente. Lichttherapie in de winter is dan ook helemaal niet zo’n gek idee!

Vlinders in je buik

In de lente ontstaan volgens onderzoek ook veel nieuwe relaties. Dopamine en Serotonine versterken emoties en die vlinders in je buik en je (hernieuwde) behoefte aan je geliefde zijn het logische gevolg. Ontspannen en open staan voor gevoelens van anderen lukt nu eenmaal beter als de zon schijnt. Dat alle vogels een ei leggen en er om je heen lammetjes worden geboren maakt de behoefte aan seks en voortplanting vast ook groter. Het is alom bekend dat de meeste kinderen worden verwekt in de lente. Als het gras twee kontjes hoog is…

Zijn lentekriebels universeel?

Canadese bio-meteorologen hebben ooit onderzocht dat mensen op hun best zijn bij droog zonnig weer en 20 graden. En dat is een heerlijk lente temperatuurtje! In de VS houdt dan iedereen grote schoonmaak, mest garages en zolders leeg en zet alles aan de straat. Tijd voor nieuwe spullen. En in Frankrijk is de lente altijd drie weken vroeger dan in Nederland. Bloesem en koolzaad panorama’s en affiches voor de eerste brocantes verschijnen. Maar aan de andere kant van de wereld, het zuidelijk halfrond, is het helemaal geen lente…

Misschien ben jij juist wel neerslachtig, wordt je gek van al die foto’s van terrasjes in Nederland op sociale media of merk je in het land waar jij woont maar bar weinig van seizoenswisseligen. Dus wat betekenen lentekriebels voor jou en is die hernieuwde wereldwijde levenslust nou eigenlijk universeel? We zouden immers geen wereldwijven zijn als we niet geïnteresseerd waren in de vraag of iedereen op de aardbol er blij van wordt! 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.