Actueel: Lilianne Ploumen vecht voor vrouwenrecht in Washington DC

Na een paar uur op stap te zijn geweest met Lilianne Ploumen in Washington DC heb ik plotseling zin om ook de politiek in te gaan. Ik leer het PvdA-Kamerlid kennen als een spontane, gedreven politica die unstoppable is als het gaat om de strijd voor het behoud van onze vrouwenrechten. 

Deze week reisde ze af naar Washington DC en Atlanta, om steun te betuigen aan Amerikaanse vrouwen die te lijden hebben onder de nieuwe strenge anti-abortuswetten in de VS. Ik ontmoet Ploumen bij het Capitool, het politieke hart van het land, voor een video-interview. Wie is deze vrouw, vraag ik me af, en wat drijft haar?

Alle tijd en niets is te veel gevraagd

Ik mag van de beveiliging alleen op het grasveld filmen met mijn statief, dus we wandelen wat af in de bloedhitte, op zoek naar een beetje schaduw, het beste licht en een plek waar het Capitool nog op de achtergrond is te zien. Ploumen neemt alle tijd, dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Heel fijn als je niet alleen cameravrouw bent, maar ook licht en geluid moet doen, vragen moet stellen en tegelijkertijd een gezellig gesprek wilt voeren. 

Van een jetlag heeft ze eigenlijk nooit last. Een paar keer heen en weer lopen in de volle zon (het is ruim 30 graden)? Geen probleem. Wachten tot ik scherp heb gesteld? Uiteraard. Ondertussen legt Ploumen onvermoeibaar uit wat er speelt in Amerika, wat het verschil is met Nederland en waarom we ons zorgen moeten maken. 

Een inspirerende ontmoeting

Ze vertelt hoe ze aankijkt tegen de agressieve anti-abortus-demonstranten in Amerika en in Nederland (waarschuwing: schokkende beelden), hoe we Nederlandse vrouwen die naar een kliniek willen het beste kunnen beschermen (bufferzones!) en waarom ze nu een petitie is gestart. 

Ze beschrijft waar haar strijdlust precies vandaan komt en ze heeft ook nog een warme boodschap voor De Wereldwijven. Het was een inspirerende ontmoeting.

Lilianne Ploumen, richtte twee jaar geleden als minister voor Ontwikkelingssamenwerking de wereldwijde beweging She Decides op, nadat de Amerikaanse president Trump had besloten geen geld meer te geven aan organisaties die veilige abortussen en informatie daarover mogelijk maken. Ploumen heeft intussen miljoenen euro’s ingezameld. 

De Wereldwijven hebben de opbrengsten van hun eerste boek aan She Decides gedoneerd. Mocht je ook je stem willen laten horen, dan kun je 
hier de petitie van Ploumen ondertekenen. 

Over dit Wereldwijf: Sandy Verhoeve - VS

Sandy Verhoeve - VS
Hallo, ik ben Sandy Verhoeve. Van 2013 tot 2017 woonde ik in Wenen. Na een korte periode in Nederland, woon ik sinds september 2018 in Washington. Ik schrijf, film en fotografeer als freelance multimedia-journalist voor verschillende opdrachtgevers, kijk maar eens op mijn site. Samen met Marijke Hoebee en Sabine van Ditzhuijzen coach ik ook de filmende Wereldwijven.