R. Kelly, H.Weinstein, K.Spacey, B.Cosby en nu J.Epstein…Who’s next in deze galerij van Amerikaanse perverse zieke geesten?

Ik kan al een week mijn oren niet geloven en het zal jullie ook vast niet ontgaan zijn.  De New Yorkse miljardair en socialite Jeffrey Epstein (66) werd vorige week opgepakt voor het seksueel uitbuiten en misbruiken van minderjarige meisjes. Bewijs van zijn perverse aktiviteiten was overal open en bloot in zijn enorme stadsvilla aan the Upper East Side te vinden. Alsof de eerder veroordeelde sexoffender onschendbaar was…

Hij zou de meisjes tot seksslaaf hebben gemaakt door ze met zijn privé-vliegtuig, The Lolita Express, naar zijn huizen in New York en Florida te vliegen, ze tot seks te dwingen en hen aan zijn netwerk van (invloed)rijke vrienden en kennissen aan te bieden… Sommigen van hen waren pas 13 jaar oud…

Celstraf? Nee joh, ga maar gewoon naar kantoor

Vervolgens betaalde hij de meisjes, vaak uit arme milieus, om nieuwe meisjes onder hun vriendinnetjes te rekruteren voor zijn perverse behoeften en die van zijn vriendjes. Al in 2008 werd hij veroordeeld als sex-offender maar sloot toen de deal van zijn leven met Acosta, voormalig openbaar aanklager, minister van werkgelegenheid onder Trump (zojuist afgetreden). Hij kreeg 13 maanden gevangenisstraf waarvan hij maar 1 dag in de cel zat en de rest van de week op kantoor zichzelf aan het verrijken was! 

Met z’n allen in de Lolita express

Geld, macht en politiek zitten hier bij elkaar op schoot. Partijkassen en kiescampagnes worden immers gefinancierd door steenrijke bobo’s. En klasse justitie is hier in de VS aan de orde van de dag. Zwarte mensen worden hier eerder en zwaarder bestraft dan witte mensen. Dat dat geheel aan factoren corrumpeert, is voor veel Amerikanen met een soort van ‘alledaags nieuws’ geworden.
Het heeft voor mij toch echt iets weg van de val van het Romeinse rijk, het Amerika van nu. Een rijke beschaving en supermacht die nu in rap tempo afbrokkelt door decadentie, zelfverrijking en corruptie…

Maar het zijn vooral Epsteins nauwe banden met Amerika’s rijkste, machtigste en beroemdste figuren die de Amerikanen bezig houden en nu aan de buis kluisteren. Bill Clinton zou volgens het logboek 26 vluchten hebben gemaakt met de Lolita Express en ook Donald Trump was meerdere malen passagier. Zo ook de aanklager van Clinton, Kenneth Starr, de acteurs Alec Baldwin en Kevins Spacey en zelfs de voormalig president van Israël Barak en prins Andrew van Groot Brittannië behoorden tot het feestje.

Wat een leuke kerel! O nee, ben toch geen fan

Trump zei in het New York Magazine in 2002 over hem: “Wat een leuke kerel om mee om te gaan. Men zegt dat hij evenveel van mooie vrouwen houdt als ikzelf. En vele onder hen zijn aan de jongere kant.”  Vorige week echter nam Trump voor de tv-camera’s afstand van zijn biljonairs-vriendje: “Ik heb hem al 15 jaar niet meer gesproken. Ik ben geen fan van hem, dat kan ik u verzekeren.”

De deal van zijn leven

Toen Epstein in 2008 al eens veroordeeld werd voor gedwongen prostitutie en misbruik van meisjes, sloten hij en zijn advocaten een deal met de openbaar aanklager Alexander Acosta, minister van werkgelegenheid in de regering Trump. Dertien maanden celstraf kreeg hij maar hij hoefde maar een dag per week in hechtenis door te brengen. De rest van de week zat hij gewoon in zijn kantoor om zichzelf te verrijken!

Acosta verdedigde de ‘deal’ met een verwijzing naar het #MeToo tijdperk en de redenering dat meisjes toen niet naar voren kwamen met hun aanklachten en verklaringen. “We leven nu in een andere wereld. De wereld behandelt slachtoffers nu heel, heel anders dan toen.” Misschien is dat zo maar als je je verdiept in het verhaal van de Central Park 5 gold dat blijkbaar niet voor de straffen die de ‘onschuldige’ zwarte jongens van 14-16 jaar kregen opgelegd….

Acosta stapte zojuist op omdat de affaire-Epstein zijn functioneren in de weg zou staan: “De aandacht mag niet worden afgeleid van de florerende economie en de noodzaak om nog meer nieuwe banen te scheppen”, betoogde hij in het bijzijn van Trump. Van die hielenlikkerij krijg ik ook heftige kokhals-neigingen. 

Macht, geld, corruptie en seks gaan al eeuwen hand in hand

Epstein hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van 45 jaar. Men verwacht echter dat hij het wederom op een akkoord gaat gooien met de openbaar aanklager en het bovendien niet zal nalaten een aantal van zijn beroemde vrienden aan de hoogste paal te nagelen…En hup we hebben weer een aantal schandalen te pakken waar we ons in kunnen vastbijten…

Op deze dagen ben ik zo blij met #MeToo. Weg met die engerds! Kom maar op met het matriarchaat!

Inmiddels hangt er zo veel corruptie, perversiteit en ellende rond het presidentschap, Hollywood en de immens rijke financiële wereld hier in de Verenigde Staten, dat ik er kotsmisselijk van word. Wat hier ooit deugde en idealen waren, zoals vrijheid en de kans om te worden wie je wil zijn en het kapitaal om dat te bewerkstelligen, noem het The American Dream is verworden tot een decadente, zichzelf verrijkende, allesoverheersende macht die bol staat van de corruptie- en seksschandalen en doet denken aan het einde van het Amerikaanse tijdperk. Op deze dagen ben ik zo blij met #MeToo. Weg met die engerds! Kom maar op met het matriarchaat!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!