Wie zijn die 50 dappere vrouwen en meisjes die de wereld voorgoed veranderden?

Ingeborg van t Pad Bosch

Wereldvrouwen, 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten‘ Tja met zo’n titel, spreek je direct het wereldwijf in mij aan. En als de kaft er dan ook nog zo mooi en kleurrijk uitziet…Dit boek moest ik kopen en lezen. Het heeft me geboeid en geïnspireerd tot de laatste letter. Al in het voorwoord word ik direct aan het denken gezet.

Elke grote droom  begint met een dromer. Vergeet nooit dat iedereen de kracht, het geduld en de hartstocht in zich heeft om naar de hemel te reiken en de wereld te veranderen – Henriette Tubman

Want wat is mijn droom? Hoe maak ik het verschil? Geboeid blader ik verder door de kleurrijke pagina’s.

Wereldvrouwen boek

Henriette Tubman is een van de vrouwen bij wie in dit prachtig geïllustreerde boek wordt stil gestaan. 49 andere vrouwen en meisjes, die wisten dat ze een verschil moesten maken om hun hoop en dromen te verwezenlijken, passeren de revue. 

Levensverhalen van wereldvrouwen

Het zijn stuk voor stuk levensverhalen van sterke leiders, creatieve geesten, wereldverbeteraars, slimme denkers en dappere helden. Samen leveren ze een mooi beeld op over vrouwen die met hun doorzettingsvermogen en inzichten de wereld hebben gemaakt tot wat deze nu is, zeker voor ons, vrouwen en meisjes van nu. 

Frida Kahlo, Moeder Teresa, Coco Chanel, Elizabeth I, Hatsjepsoet, Gandhi, Marie Curie, Anne Frank of Malala…Veel namen herken je vast maar wie waren Sophie Scholl en Hypatia? En wat hebben Florence Nightingale of Jeanne d’Arc gedaan waardoor ze in de geschiedenis niet uit te vlakken zijn? Ooit gehoord van Mirabai, een Indiase dichter en zangeres uit de 16e eeuw? Of over Mary Seacole, een Jamaicaans-Schotse verpleegkunde, schrijver en held in de krimoorlog? Komt Rigoberta Menchi, een Mayaanse mensenrechtenactiviste, je bekend voor? Ik kende ze in ieder geval niet maar wat is het een verrijking om te lezen over hun levensmissies!

Een aantal inspirerende quotes

Een aantal uitspraken zijn mij op het lijf geschreven. In die zin dat ik het gevoel zo goed herken.

Annie Sullivan, lerares: ‘Mensen zien zelden de haperende moeizame stappen waarmee het kleinste succes wordt behaald. 

Georga O’Keeffe: “Ik ben mijn hele leven doodsbang geweest-en daar heb ik me nooit ook maar een moment door laten weerhouden.’

Amelia Ehrhart: “Het moeilijkste is om te besluiten dat je het gaat doen, de rest is een kwestie van volhouden…Je kunt alles wat je besluit te doen.”

Andere uitspraken wijzen direct naar de strijdlust van vrouwen die gelijkheid en emancipatie hoog in het vaandel hadden staan.

Elizabeth Blackwell, eerste vrouwelijke Amerikaans-Engelse arts: “Wat door de ene groep vrouwen wordt gedaan of geleverd wordt door hun vrouw-zijn van alle vrouwen”

Shirin Ebadi: “Als je het onrecht niet kan uitbannen, schreeuw het dan in ieder geval van de daken.”

Sommige levensverhalen waarschuwen zelfs voor de wereld van vandaag. Hypathia, een Griekse wiskundige en filosofe uit de 4e eeuw werd vermoord door religieus extremisme. En de uitspraak van Rachel Carson (1907) wijst regelrecht naar de bosbranden in Brazilië en de ontkenning van de opwarming van de aarde door sommige wereldleiders: “Maar de mens is onderdeel van de natuur, dus zijn oorlog tegen de natuur is onvermijdelijk een oorlog tegen zichzelf.’

Van levensdroom naar levensmissie

Kortom een inspirerend boek over sterke leiders, creatieve geesten, wereldverbeteraars, slimme denkers en dappere helden. De boodschap:

‘Maak van je droom vandaag nog je missie en maak de wereld een beetje mooier en beter.’

In het bijzonder iets wat vrouwen goed kunnen!

Wij mogen van uitgeverij Gottmer een exemplaar verloten onder de inschrijvers van onze nieuwsbrief! Schrijf je nu hier in en wie weet ben jij de winnaar of winnares van dit prachtige boek. Deze actie duurt tot 15 oktober.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!