Go Bokke! Zuid Afrika is Wereldkampioen Rugby!

De ‘Springbokken’ hebben het Engelse rugby team tijdens de WK finale in Japan keihard verslagen. Met een uitslag van 32-12 haalden ze voor de derde keer ooit de felbegeerde Wereldcup beker binnen.

Grote televisieschermen werden op shopping mall pleinen gehangen, men ging massaal naar cafe’s en de vlaggen hingen uit de auto’s. Door sponsoring van Heineken was de wedstrijd op de nationale televisie te zien en kon werkelijk iedereen meekijken, arm en rijk!

Sport unites

De dagen ervoor liep men al in rugby shirts rond: donkergroen met gouden tinten hier en daar, en met natuurlijk de springbok erop, de ‘oranje leeuw’ van Zuid Afrika. Ik geef toe, het was niet zo een oranje waanzin zoals wij Nederlanders het vieren bij een WK-finale, maar het kwam in de buurt! Toen ik een dag van te voren snel nog shirts en petjes wilde kopen, was alles uitverkocht en kwam ik thuis met slechts groene mutsen en sjaals. En dat tijdens de hittegolf hier met 35 graden..

Deze overwinning komt op een moment waarop het land goed een boost kan gebruiken. De afgelopen jaren heeft Zuid Afrika het niet makkelijk gehad op politiek (corruptie), financieel (recessie) en sociaal gebied (spanningen tussen etnische minderheden). Maar een sport brengt het volk bijeen: 58 miljoen Zuid Afrikanen bekeken de wedstrijd. Zwart en wit gekleed in groen!

Gemengd team en zwarte aanvoerder

Rugby is van oudsher een witte sport, maar dit jaar was het team meer gemengd dan ooit. Bovendien was er voor het eerst een zwarte aanvoerder. Siya Kolisi is een voorbeeld van iemand die het letterlijk en figuurlijk ver heeft geschopt ondanks moeilijke omstandigheden. Zijn vader kwam voor het eerst in zijn leven buiten Zuid Afrika om zijn zoon in Japan te zien spelen.

Kolisi gaf een emotionele en inspirerende speech na afgelopen wedstrijd over zijn dankbaarheid en over de eenheid van Zuid Afrika. Door dit soort personen scoort rugby langzaamaan steeds beter bij mensen uit de townships. Want, zoals een bekende reclameslogan hier is: “You don’t have to understand the rules, to enjoy rugby.

Go Bokke!

Hello, Goeiedag, Sawubona, Ik ben Quirine, ook vaak Kiki genoemd. Samen met mijn man en kinderen verhuisden wij, na ons stadsleven in Amsterdam, eerst als expats naar Ethiopië. Twee jaar geleden zette ons avontuur zich voort in Johannesburg. Een stad met twee kanten. Schoonheid en criminaliteit. Voer voor avontuur dus! Ik neem je graag mee in de regenboog wereld van Zuid Afrika.