Gastcolumnist en moslima Safierah: WIJ versus ZIJ

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 19 januari 2020Tags: , , , , , , ,

Safierah (pseudoniem) is de komende zes gastcolumns onze nieuwe wereldgastschrijver. Ze is moslima, moeder en werkzaam in Nederland. Vanwege de gevoelige thema’s die zij gaat aansnijden wenst ze anoniem te blijven.

Ik ben Safierah, vrouw, moeder en moslima. Op 16 september 1969 kwam ik als tweejarige in het kader van gezinshereniging samen met mijn moeder, oudere zus en mijn jongere tweelingbroertjes vanuit Marokko naar Nederland. We gingen in de grote stad in de provincie Utrecht wonen. Hier ging ik naar de basisschool (1e Marokkaanse school in de jaren ’70) en vervolgens doorliep ik de Mavo, Havo en het Vwo. Mijn jeugd was destijds onbezorgd en ik heb geen last gehad van discriminatie of het gevoel dat ik anders was. Dit zou ik in mijn latere jaren totaal anders ervaren.

11-09-2001, 06-05-2002 en 02-11-2004: pikzwarte data die kloven hakten

Deze drie data zijn voor de wereld, inclusief mijzelf pikzwarte feiten in de geschiedenis geworden en hebben de kloven tussen bevolkingsgroepen onnodig vergroot. Haat, intolerantie, onverdraagzaamheid, onrust en onveiligheid slopen als giftige slangen in ons mooie kikkerland. Ja, inderdaad, ons, want Nederland is mijn thuisland, ondanks dat Marokkaanse bloed door mijn aderen vloeit. Ik ben trots op zowel mijn Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit. Een wereldburger die van de Almachtig ALLAH/GOD haar leven mag doorbrengen met mijn medemensen. Schepselen die uniek, bijzonder, mooi en waardevol zijn. Samenleven met elkaar is voor mij niet meer dan een vanzelfsprekendheid die ons allen is gegeven en elkaar als zusters en broeders te zien en te accepteren. Verdeelheid brengt niets goeds met zich mee en sommige grootheden maken hier graag misbruik van om het WIJ-ZIJ-cultuur in staand te houden. Mijns inziens is liefde krachtiger en ongelooflijk prachtig, dit in tegenstelling tot haat, dat enkel verderf en wreedheid bevat.

Als ik Sandra Jansen had geheten…

In de afgelopen tien jaar heb ik (helaas) aan den lijve ondervonden dat ik niet hetzelfde word behandeld als wanneer ik Sandra Jansen had geheten. Nee, mijn (mooie) naam Safierah is vaak reden geweest om mij direct af te schrijven en mij niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. De keren dat ik wel op gesprek mocht verschijnen, was men bijna altijd verbaasd dat ik heel goed Nederlands sprak en de complimenten logen er niet om. Wow, wat was mijn ABN ongelooflijk knap. Soms grap ik tegen mijn dierbare naasten dat ik geld moet berekenen voor elk ‘compliment’ dat ik krijg. Het gesprek gaat dan minstens vijf minuten over mijn vocabulaire. Waarom mijzelf verantwoorden voor iets wat niet hoort? Beoordeel mij om mijn CV en vaardigheden/kwaliteiten. Opmerkingen zoals; Wat ben jij liberaal, modern en sociaal beschouw ik frequent eerder als een belediging dan een positieve opmerking. Maar gelukkig ben ik een optimistische dame die graag in dialoog gaat met derden om mijn (ongezouten) mening te verkondigen. Hiermee heb ik velen ‘autochtonen’ een andere visie, lees: aannames kunnen geven betreffende verschillende onderwerpen.

Bekend maakt bemind, stel je open!

Soms kan ik het de mensen niet kwalijk nemen, aangezien er vaak een eenzijdig en/of onjuist beeld wordt gegeven in de media. Men gaat er dan maar klakkeloos vanuit dat het correct is. Ik denk dan: nee, no, nein, leh, verdiep je iets meer in een bepaalde materie of vraag het aan iemand anders. Onbekend maakt onbemind! Bekend maakt bemind! Dit bereik je door je open te stellen voor een ander. Wees niet bang, maar reik je hand naar de ander. Je zult werkelijk waar versteld staan van de rijke cultuur van een ander.

Ik kijk veel liever naar de overeenkomsten dan alleen maar naar de verschillen.

Hiermee verrijk ik mijn leven en tegelijkertijd hopelijk ook het leven van de ander. We kunnen veel van elkaar leren. Elkaar in waarde laten en respecteren. Onvoorwaardelijke liefde is geweldig en mijns inziens de sleutel tot verbindingen om vreedzaam en harmonieus met elkaar samen te leven.

IK BEN IK EN JIJ BENT JIJ.
JIJ EN IK ZIJN SAMEN WIJ!

Safierah

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.