Maud uit Nepal: “De logica in de aanpak van Corona is hier ver te zoeken!”

We zitten nu al twee maanden in complete lockdown in Nepal. Niemand mag naar buiten. Bijna alles moest dicht behalve shopjes voor eten en huisraad. Wanneer je wel naar buiten gaat, moet je maar net mazzel hebben of je een aardige politie agent voor je hebt…

Mensen worden geslagen, moeten uren op dezelfde plaats blijven staan of hun scooter wordt afgenomen die ze uren later weer lopend op moeten komen halen… Voor ons westerlingen is de logica ver te zoeken in hoe Nepal het virus aanpakt.

Hoewel de cijfers nog laag lijken te zijn wat betreft besmettingen (437) en er pas twee officiële corona doden zijn te betreuren, zitten heel veel Nepalezen al in de problemen. In Nepal heb je heel veel dagwerkers die nu allemaal geen baan meer hebben en niet genoeg verdienden om te sparen. Mensen worden hun huis uitgezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen of lopen honderden kilometers om van de grote stad terug naar hun dorp te gaan.

Corona en voedselpakketen Nepal

Uitdelen van voedselpakketten als probleem

Al is de lockdown voor iedereen moeilijk, ik mag van geluk spreken een dak boven mijn hoofd te hebben en eten te kunnen betalen. Daarom zijn wij via onze stichting begonnen met het uitdelen voedselpakketten aan de hongerige gezinnen. Gelukkig zijn wij niet alleen en zijn er meerdere stichtingen die nu eten uitdelen. Er zijn simpelweg teveel mensen die honger lijden. Het is echter nog een hele karwei om het eten uit te delen omdat we officieel niet de straat op mogen.

Gisteren is de motor van een vriend afgepakt nadat hij mij, na het uitdelen naar huis had gebracht. We hadden al twee encounters met de politie gehad maar vaak zijn ze toch wat aardiger tegen westerlingen en kregen we ze zover dat we ons werk konden doen. Helaas was het op de terugweg dus wel raak en mocht mijn vriend naar huis lopen. En het zal voor mij zelfs tricky worden om geld te pinnen in de komende weken met de politie die zo strikt is!

Corona en voedselpakketen Nepal
Foto’s: Maud van de Worp

Dankbaar in deze rare tijd

Het is zo raar wat de virus allemaal teweeg heeft gebracht. Het zou ons drukste jaar zijn. We hadden super leuke stagiaires die oorspronkelijk tot eind juli zouden blijven. Op zondagavond riep iedereen ‘tot volgende week Maud’ en de volgende ochtend belden ze mij op dat ze toch naar huis gingen. En dat moesten ze ook snel want binnen een paar dagen gingen er al geen vluchten meer en zat Nepal potje dicht. Het is voor het eerst in vijf jaar dat ik alleen met mijn man ben. We hebben altijd mensen en stagiaires in huis gehad. Dat voelt vreemd.

Maar met de families die ik tijdens het uitdelen tegenkom, ben ik alleen maar dankbaar met wat ik allemaal wel heb in deze rare tijd!

Over dit Wereldwijf: Maud van de Worp - Nepal

Namaste! Ik ben Maud en op mijn 23e verhuisd naar Nepal om samen met mijn Nepalees onze Stichting INSPIREnepal te runnen. Ik doe hier te veel verschillende dingen maar mijn passie is werken als muziektherapeut (special needs/brandwondenafdeling), mijn kennis delen met de locals en mijn stagiaires uit Nederland. Naast, appeltaarten bakken met onze special need meiden in onze eigen bakkerij.