Making memories op ons Franse balkon

‘Zullen we verhuizen naar hiernaast?’ vroeg mijn man toen bleek dat onze Nederlandse buren in Marseille terug naar Nederland zouden verhuizen. Van een klein appartement met een slaapkamer, naar een groter appartement met twee slaapkamers en een balkon.

Logistiek gezien was het natuurlijk ook erg makkelijk, om te verhuizen van nummer 7 naar nummer 5. We hoefden er nier lang over na te denken en met een aanbeveling van onze buren snel geregeld. Nu, drie jaar later zit onze tijd in Marseille erop en vertrekken we zelf. Het valt zwaar. Want na acht jaar is Marseille de stad waar ik gegroeid ben, waar ik een nieuwe taal leerde, waar mijn kinderen werden geboren en mijn oudste zijn eerste schooldag had.

De eerste stapjes

Ons grote balkon bleek een centrale rol te spelen want in een stad als Marseille, waar de zomers lang en warm zijn, is het op de heetste dagen fijn om een toevluchtsoord te hebben. Het had vanaf drie uur in de middag schaduw en was een perfecte plek om af te koelen met een zwembadje en wat water. In het voorjaar en najaar was een picknick op het balkon een echt avontuur. In juni 2017 zette mijn oudste zoon zijn eerste voorzichtige stapjes op dit balkon, uiteraard onder veel aanmoediging van mijzelf, terwijl ik het op camera vastlegde.

Making memories op ons Franse balkon
Foto: Aisha van der Heiden

De eerste verjaardag van mijn beiden zoons werden er gevierd. Na afloop kon de taart van de muren worden geschraapt. In de zomer timmerde ik een bak in elkaar. We gooiden er samen heel veel potgrond in en zo zagen we langzaam de tomaten- en paprikaplantjes groeien. Uiteindelijk nam de rups onze mooie bak over en hebben we slechts enkele tomaten en een paprika kunnen eten, maar hoe fijn het was om midden in de stad zo’n plek te hebben om kinderen te laten zien hoe ons eten groeit!

We are family

Voor sommige huizen is de keuken het hart van het huis, maar voor ons was het balkon het hart van ons huis. En dus, na ons vertrek kijk ik met een beetje pijn naar de foto’s en video’s die op dit balkon genomen zijn. Geen plek in Marseille betekent zoveel voor mij als dit balkon.

Maar, ondanks alles, was het balkon geen reden om te blijven. Alle mooie momenten vormen samen een herinnering, en dan een die we overal mee naartoe kunnen nemen.

Door de coronacrisis weten wij nog niet waar we binnenkort zullen wonen, maar waar we dan ook gaan, wij zijn een familie. Zolang we samen zijn is het goed. En waar het leven ons ook brengt, mooie herinneringen zullen we maken, keer op keer! 

Aisha van der Heiden - Frankrijk
Bonjour. Ik ben Aisha, ik heb veel soorten werk gedaan maar weet nog altijd niet wat ik wil worden. In 2012 ben ik met mijn vriend naar Marseille verhuisd. In 2016 en 2018 werden onze zonen geboren. Onze tijd in Marseille zit er bijna op, maar we weten nog niet waar we straks zullen gaan wonen. Het leven heeft zoveel te bieden, en de wereld staat voor ons open!