Black Lives Matter in New York City

door gepubliceerd op 19 juni 2020Tags: , ,

Ik ben nog maar een paar dagen terug in New York, nadat het coronavirus mij langer dan gepland in Nederland had gehouden. ‘Hoe is het in de warzone?’, appt een Nederlandse vriendin. Wat een gekke tijd om weer in NYC te arriveren nu met corona, de recente winkelplunderingen en de Black Lives Matter protesten. 

George Floyd

Op 25 mei 2020 werd George Floyd, een 46-jarige zwarte man, door de politie in Minneapolis gearresteerd. Hij zou sigaretten gekocht hebben met een vals briefje van $20. Een agent drukt met zijn knie op de nek George tegen de grond. Zijn laatste woorden zijn: ’I can’t breath’. Racisme zit diep ingebakken in het Amerikaanse politiesysteem. Politieagenten gaan vaak vrijuit. 

Black Lives Matter

Een beetje huiverig besluit ik om een Black Lives Matter protest te fotograferen. Ik weet niet zeker of het veilig is. Winkels zijn dichtgetimmerd om plunderingen te voorkomen. Cameramensen werden bij eerdere protesten aangevallen. De aanblik van een camera kan agressie opwekken. En hoe verstandig is het om mij in een meute te begeven terwijl we nog in een periode zitten van social distancing? En is dit mijn plek wel, als witte bevoorrechte Nederlander?

Maar de strijd tegen racisme verdient alle aandacht. 

Duizenden mensen

Ik loop naar het Barclays Center in Downtown Brooklyn. Hier zou het protest starten. Dacht ik. Ik zie weinig activisten. Heb ik de verkeerde tijd? 

In nog geen 10 minuten verandert het straatbeeld van ‘gewoon’ naar ‘overweldigend’.

Er verschijnt een muur van politieauto’s met daarachter een eindeloze slinger aan demonstranten. Getoeter, zwaailichten, gejoel en veel… heel veel mensen! Er zijn duizenden mensen op de been.

De sfeer is uitgelaten, positief en actief. Omstanders toeteren, klappen, houden hun vuist omhoog ten teken dat ze het protest ondersteunen. Er is overal politie, maar zij houden zich afzijdig ook al is het protest gedeeltelijk tegen hun beroepsgroep gericht. Ik bespeur nergens een greintje agressie. 

Black Lives Matter in New York City

Strike a pose

Een man springt uit de meute, pal voor mijn camera. Hij wil met zijn bord op de foto. In een seconde schiet ik de foto, want de stoet beweegt door en hij moet door. Ik glimlach. Oh nee, ik draag een gezichtsmasker. Mijn smile is onzichtbaar. Ik steek nog snel mijn duim omhoog. 

Black Lives Matter in New York City

Diversiteit

Jongeren, ouderen, mannen, vrouwen, mensen met verschillende huidskleuren, hele gezinnen… Ze lopen zij aan zij. Het is indrukwekkend om zoveel eensgezindheid te zien.

De optocht loopt de Brooklyn Bridge op om de oversteek naar Manhattan te maken. Ik besluit hier af te haken. 

Hoop op verandering

Nog net voordat ik wegloop, zie ik een meisje van een jaar of negen. Ze probeert zich zo lang mogelijk te maken om gezien te worden. Armen recht omhoog. Op haar tenen. Bloedserieuze blik. 

Haar trots. Haar doorzettingsvermogen. Haar zelfverzekerdheid. Ze geeft mij hoop op een betere toekomst.

Black Lives Matter in New York City

Foto’s: Marijke Hoebee

Insta: @marijkehoebee

Over dit Wereldwijf: Marijke Hoebee - VS

Marijke Hoebee - VS
Hi! Ik woon sinds 2012 parttime in Amerika - eerst in San Francisco en nu in New York City - en in Amsterdam. Yup, dat zijn twee woonplaatsen. Best of both worlds! Ik werk als freelance filmmaker/regisseur en daarnaast ben ik 'dog walker'. Mijn business heet Redhead Media. Ik hou van yoga, reizen en (vegan) eten.