Remigreren tijdens Covid is geen eitje!

door gepubliceerd op 29 november 2020Tags: , ,

De laatste maanden wordt er door de Wereldwijven veel geschreven over remigreren naar Nederland. Het lijkt wel alsof Covid-19 daar een rol in speelt. Ik was benieuwd of dat inderdaad zo is en ging op onderzoek uit. Het leverde een hoop reacties op.

Patricia, die in Sierra Leone woonde, was toevallig net terug in Nederland voordat Covid de wereld overnam. Zij denkt dat het er vooral in zit dat je voorheen ‘in principe’ altijd terug kon. ‘Als er een noodgeval is, of überhaupt omdat je er genoeg van zou hebben om in het buitenland te wonen. Door Covid is dit niet meer zo simpel en wordt dat zere plekje, het altijd een stukje missen, misschien wel groter… het afgesneden zijn. Een beetje in de trant van dit gedicht van M. Vasalis.

Zoveel soorten van verdriet, ik noem ze niet. Maar één, het afstand doen en scheiden. En niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn.’

Chaos in de wereld en chaos bij ons thuis

Bianca uit Turkije deelt de genoemde overwegingen om terug te gaan, al is dat nog helemaal niet zeker. ‘Door afgelopen maanden realiseer ik mij dat even retour gaan niet vanzelfsprekend is en dat met name de gezondheid van onze ouders potentieel fragiel is. Mochten wij retour gaan na dit schooljaar dan speelt Corona voor 30% mee in onze overweging.’

Annechien is net terug in Nederland sinds de zomer. En inderdaad door Covid. ‘ De olie- en gasbusiness stuurt een hoop mensen terug. Het was wel even wennen. In Caïro waar we vandaan kwamen hadden we maanden heel voorzichtig gedaan in verband met het virus maar toen we in Nederland aan kwamen, zaten we allemaal thuis met verdachte klachten. Wat is het een chaos in de wereld en bij ons thuis.

Voor Karien kwam het verhuizen vanuit Bali naar Nederland nogal onverwacht en had niets met Covid te maken. Ze hadden het simpelweg net besloten voordat de pandemie losbarstte. ‘We hebben juist getwijfeld of we wel moesten gaan. We zeiden, als de scholen in Nederland dicht blijven, dan gaan we niet. Want daarvoor gingen we juist. De kinderen wilden graag eens een tijdje in Nederland wonen en mijn man ging hier een opleiding doen.’

‘Het is natuurlijk niet de beste tijd te verhuizen. Een netwerk opbouwen, vrienden maken, dat gaat allemaal moeizamer als sociale contacten op een laag pitje staan. De opleiding van mijn man, waar netwerken een belangrijk aspect is, is nu online. Ikzelf doe bij twee verschillende organisaties vrijwilligerswerk – maar ook allemaal digitaal dus saai. Als schrijver werk ik altijd al thuis dus daarvoor maakt het voor mij niet uit, maar je wilt toch ook mensen zien af en toe. Het helpt wat dat we al vrienden hadden in Nederland. Wat niet hielp is dat we vervolgens allemaal Corona kregen, dus hup in quarantaine, kinderen weer school missen toen ze net een beetje waren gewend.’

Praktische bezwaren

Terugverhuizen naar Nederland is ook geen makkelijke stap. Er staan een heleboel regelzaken op je lijstje. School van de kinderen, nieuw werk, verhuizen in een pandemie. Het houdt je ’s nachts wakker. Een van de zorgen die de wereldwijven delen is het vinden van een betaalbare woning. En een nieuwe baan om dat huis te kunnen betalen, omdat het met het freelance werk waarschijnlijk niet haalbaar is. Voor een baan moet je ingeschreven staan, maar dat kan pas als je een woning hebt. En voor een woning kom je pas in aanmerking als je een inkomen kan aantonen etc. En hoe doe je dat wat betreft verzekeringen?

Anouk uit Spanje denkt er ook over om naar Nederland te verhuizen. ‘Als alleenstaande en daarna als stel zonder kinderen vond ik het leven in Spanje heerlijk. Voor mij persoonlijk hangt het dus met name samen met het feit dat ons dochtertje (nu twee) de schoolgaande leeftijd nadert, en ik de schoolsystemen en de kwaliteit van onderwijs in Nederland toch echt beter vind. Hier staat mijn Catalaanse vriend overigens totaal achter.

Wat Corona betreft, vind ik nog steeds dat het hier een stuk serieuzer wordt genomen dan in Nederland. Uiteraard is het niet leuk dat er nu een avondklok is ingevoerd tot wellicht mei, en in Catalonië mogen we waarschijnlijk in de weekenden niet meer naar buiten, maar toch voel ik me daar prettiger bij dan als ik hoor hoe los er in Nederland mee om werd gegaan in de zomer. Gelukkig kwam daar langzaam verandering in. ‘

Karien: ‘Wat Covid betreft hadden we beter in Bali kunnen blijven. De situatie wat betreft Corona is hier erger, en dat was natuurlijk ook te verwachten in de herfst, die tweede golf. We zijn sowieso continue verkouden, hoesten, snotteren, na zolang in de tropen te hebben gewoond. Wel een fijn idee dat we hopelijk eventjes immuun zullen zijn voor Covid. Je kunt het maar gehad hebben. Nu hopen dat er geen verdere maatregelen komen en we ons leven hier kunnen gaan opbouwen.’

Denken in mogelijkheden

Anouk uit Spanje: ‘Op langere termijn denk ik wel dat Corona een rol speelt, met de lening die Spanje heeft ontvangen vanuit Europa voor deze crisis, voorzie ik helaas weinig maatschappelijke en economische vooruitgang de komende decennia. De onvrede onder de bevolking zal daardoor nog verder groeien. Onze grootste persoonlijke zorg is op dit moment het vinden van woonruimte in Nederland, wat verdomd lastig blijkt! ‘

‘Huren in de vrije sector lijkt vooralsnog niet heel haalbaar, maar voor sociale huurwoningen zijn er uiteraard ellenlange wachtlijsten. Kopen? Als ZZP’er is dat ook niet gemakkelijk. Ik had verwacht dat het nemen van deze beslissing de zwaarste hobbel zou zijn en dat teruggaan naar Nederland altijd makkelijker zou zijn, dan je vestigen in een land waar je nieuw bent! Hmmm dat is dus niet geheel waar, maar we blijven positief en denken in mogelijkheden!’

To do lijst

Denk jij er ook over om terug te keren naar Nederland? Dan is er veel te regelen. Verhuizing, een nieuwe woning, werk, scholen, bankzaken en verzekeringen, zo maar een opsomming van wat er uiteindelijk op je To-Do lijst komt te staan. Het kan behoorlijk veel stress opleveren en het is ook nogal een onderneming om je hele huishouden te verschepen en ergens anders weer op te zetten. Maar je hoeft het niet alleen te doen.

JoHo bijvoorbeeld adviseert Expats en Emigranten over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken. Zij bieden een groot aanbod aan internationale verzekeringen, zoals voor ziektekosten, reisverzekering, aansprakelijkheid en diverse andere verzekeringen. Tevens bieden ze ondersteuning bij het orientatie- en keuze proces, en gedurende de gehele looptijd van de afgesloten verzekeringen. Ze leveren advies op maat, en bieden een snelle en persoonlijke afhandeling. Indien je hier gebruik van wilt maken, vul dan gratis en vrijblijvend dit online adviesformulier in!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.