Thema van december: Gezelligheid kent (geen) tijd

Hè is het al december? We vroegen het ons tijdens onze vergadering allemaal met verbazing af. Want wat lijkt de tijd ineens snel te gaan de afgelopen maanden. Gek eigenlijk want de dagen rijgen zich aan elkaar in eentonigheid en verveling ligt op de loer. Tijd is een triviaal begrip geworden en ons tijdsbesef voelt raar. Niets om naar uit te kijken want plannen is lastig. Niets om op terug te kijken want we zijn al lange tijd niet meer op avontuur geweest...

Geen uitgebreid kerstdiner, geen wintersport en zelfs geen vuurwerk met oud en nieuw. We weten het allemaal. We moeten het loslaten omdat je moet nooit proberen te beïnvloeden waar je toch geen controle of invloed op hebt. Maar het is wel net alsof de ene dag in de andere overloopt en er geen onderscheid meer is behalve dan dat het vanzelf weer donker en licht wordt.

Little did we know

Maanden geleden spraken we nog van bonustijd. Quarantaine was zo erg nog niet. We waren met z’n allen thuis, deden spelletjes, bakten broden en puzzelden ons gek. We leefden immers tot de lente van 2020 met z’n allen onder grote tijdsdruk en konden een beetje rust wel gebruiken. Maar van de ene op de andere dag kregen we zeeën van tijd. Gezellig wel, het zou toch maar een of twee weken duren. Little did we know. Inmiddels zitten we al driekwart jaar in dat schuitje en is de overdaad van rust en nietsdoen iets te veel van het goede geworden. Overal zie je protest en chagrijn opduiken rondom ons ‘nieuwe normaal’.

Het mondkapje is onder protest inmiddels verplicht geworden in Nederland en gezellig kerstshoppen zit er ook niet in dit jaar omdat de winkelstraten wegens drukte zo hun beperkingen hebben. Vuurwerk mag, zeer terecht, dit jaar ook even niet meer omdat de ziekenhuizen geen plek hebben voor ongelukken met rotjes en familie kan niet thuis langs komen omdat het anders te druk wordt en het virus zijn kans grijpt.

Tijdsbesef

Was mindfullness voor Corona nog een levenswijze die ons verlossing zou bieden, nu reflecteren we ons zelf gek en is leven bij de dag en het moment ook soms gewoon heel saai. Corona gaat bovendien niet alleen aan de haal met onze traditionele gezelligheid in december maar ook met ons tijdsbesef. Is het vandaag? Of gisteren? Welke dag is het eigenlijk? Maandag, dinsdag, zaterdag?

We hebben herinneringen nodig om tijdsduur in te schatten. Normaal slaan we heel wat kilometer paaltjes: de vrijmibo borrel op het werk, het weekend, je computer afsluiten en een eerste glas wijn nemen, de kinderen die thuisblijven van school, je gaat op wintersport…In deze Coronatijd slaan we eigenlijk geen paaltjes. Sommige kinderen zijn al eeuwen thuis vanwege online lessen, de vakantie is geannuleerd en familiediners gaan niet door. We zijn op dezelfde plek als we waren toen we nog werkten. De buurt kennen we nu wel door al die lange wandelingen. We hebben geen meetpaaltjes, niks om op terug te kijken en niks om naar uit te kijken…Nou misschien naar 2021 omdat het sowieso alleen maar beter kan worden.

Mindfull gezellig zijn

Gezelligheid, we hebben we er meer dan ooit behoefte aan. Het is zoiets als koffie met een koekje of een glas wijn bij de buren, borrelen bij de haard, even naar de kroeg, rond een kampvuur zitten, op familiebezoek, spelletjes spelen, kaarsen aan, kerstmis vieren, natafelen, een terrasje pakken en gourmetten of fonduen.

Gezellig moet het immers worden met diegenen die je dierbaar zijn maar waar je ook al heel lang mee tussen vier muren zit. Sommigen van ons hebben hun familie en vrienden in Nederland al bijna een jaar niet kunnen omhelzen en kunnen dat nu tijdens de feestdagen nog steeds niet doen, anderen denken terug aan die heerlijke skivakantie of zon, zee en strand trip van vorig jaar…

Je ziet dat sentiment ook in de tuincentra in Nederland waar ondanks de beperkingen in grote getalen gretig kerstversiering, kaarsen en warme dekentjes worden gekocht. Alhoewel beperkingen? Ze hangen er met de benen buiten en er wordt gluhwein gedronken op de parkeerplaats als het mondkapje even af mag.

Maar het die mindfulness, het leven in het nu, die we samen, weliswaar noodgedwongen, moeten vinden in december om het gezellig en ontspannen te hebben met elkaar. Hopelijk leert deze periode onze aandacht te verleggen naar ervaringen die er werkelijk toe doen: aandacht, verbinding, inspiratie, reflectie voor elkaar en met elkaar. Weliswaar in een kleinere setting of op afstand. En met dat tijdsbesef komt het vast goed als we het paaltje voor het beteugelen van het virus slaan. Het kan het alleen maar beter worden dan in 2020.

Fijne ‘kleine’ feestdagen en alvast proost op 2021!

De redactie

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.