Rijkdom komt niet met een merktas of het nieuwste geurtje

Kerst 2019, vlak voor onze vakantie naar Nederland besluit ik nog wat kerstinkopen te doen. De kerstinkopen van 2018 werden verstoord door de gele hesjes, dus ik besloot het er deze keer van te nemen. De straten waren prachtig versierd. In de haven van Marseille was, zoals elk jaar, een kerstmarkt opgezet. Houten stalletjes, kerstbomen met nepsneeuw en een klein treintje voor de kinderen. Na een aantal winkels en de oosterse markt “Noailles” was het tijd om huiswaarts te gaan. Erg geslaagd was ik niet, met slechts een paar kleine aankopen.

Vanuit een van de bekendste straten in Marseille, de Canebière, liep ik terug naar huis, langs de haven. Met mij vele andere mensen, netjes gekleed met tassen vol luxe aankopen. Chanel, Louis Vuitton, Gaultier, Michael Kors, de tassen van alle merken kwamen voorbij. En tussen al deze geveinsde rijkdom, al deze luxe en al deze vrijgevigheid, tussen dit alles stond een man…

Gelukkig met niks

Niemand zag hem. Zijn broek te groot, half van hem afhangend, zijn vieze jas met gaten, met een nog viezere trui daaronder. Zijn doorzichtige vuilniszak met al zijn bezittingen. Daar stond hij, met vieze handen zoekend in een vuilnisbak. Alle strak opgemaakte mensen, met geurtjes en luxe kerstaankopen ten spijt, had juist hij die dag zijn geluksdag. Want in de vuilnisbak vond hij een pak merguez worstjes.

Een vol pak, de verpakking nog intact. Hij hief het boven zijn hoofd, terwijl hij lachend uitriep: ‘Sauccison, j’ai trouvé des sauccisons!

Het gebeurde slechts enkele dagen voor patiënt 0, de allereerste patiënt met Covid-19.

Rijkdom

2020 is voor heel veel mensen heel erg zwaar geweest, met diepe dalen, lange scheiding van geliefde familieleden en voor sommige zelfs het verlies van geliefden. Ik hoop dat we in 2020 geleerd hebben dat rijkdom niet komt als een nieuwe merktas, of het duurste geurtje, maar simpelweg om het samen kunnen zijn met familie en vrienden. Ik ben ervan overtuigd dat de corona crisis in 2021 opgelost zal worden, en we dan met zijn allen weer kunnen gaan genieten van onze familie, onze vrienden, en natuurlijk van het bereizen van de wereld.

De man met de worstjes heb ik nooit meer gezien, maar ik hoop dat voor kerst 2020 deze man een dikke biefstuk en een warme trui mag vinden.

Aisha van der Heiden - Frankrijk
Bonjour. Ik ben Aisha, ik heb veel soorten werk gedaan maar weet nog altijd niet wat ik wil worden. In 2012 ben ik met mijn vriend naar Marseille verhuisd. In 2016 en 2018 werden onze zonen geboren. Onze tijd in Marseille zit er bijna op, maar we weten nog niet waar we straks zullen gaan wonen. Het leven heeft zoveel te bieden, en de wereld staat voor ons open!