Thema maart: Vrouwenzaken

A challenged world is an alert world and from challenge comes change.
So let’s all choose to challenge. How will you help forge a gender equal world?
Celebrate women’s achievement. Raise awareness against bias. Take action for equality.

Deze maand is het op 8 maart International Women’s Day: #ChooseToChallenge. Bij de United Nations richten ze zich dit jaar op Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world. Traditioneel hebben wij in maart ook een thema dat past bij het streven naar gelijkheid: Vrouwenzaken. 

Vrouwen in de pandemie

Want het is in deze pandemie meer dan ooit zichtbaar hoe belangrijk de inzet van vrouwen is in het beter maken van de wereld! Vrouwen staan immers aan de frontlinies in de COVID crisis als gezondheidswerkers, zorgverleners, netwerkers en blijken de meest effectieve leiders in het onder controle krijgen van de pandemie. 

Zo zijn de vrouwelijke presidenten van Denemarken, Duitsland, Ethiopië, Finland, IJsland, Nieuw Zeeland en Slovakia geprezen om hun snelle besluitvorming en effectiviteit in de aanpak van het virus in hun land. Maar ook hun compassie en op feiten gebaseerde communicatie in de pandemie is opvallend. En op 17 maart gaan we in Nederland naar de stembus. Er zijn nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers geweest. Wordt het eindelijk tijd voor een vrouwelijke premier in ons kikkerlandje? Laten we ook eens zorgen 50% vrouwen in de tweede kamer. #StemOpEenVrouw dus! 

Maar de crisis heeft naast de enorme bijdrage van vrouwen aan de wereld ook de disproportionele burdens van vrouwen in de wereld naar boven gebracht. Het blijkt dat de huishoudelijke taken tijdens de quarantaine nog steeds vooral door vrouwen wordt gedaan naast hun werk en de huiswerkbegeleiding van de kinderen. De werkeloosheid onder vrouwen is sneller gestegen dan onder mannen en ook het aantal vrouwen dat te maken krijgt met huiselijke geweld en zelfs femicide (moord op vrouwen vanwege hun vrouwzijn) is gegroeid. 

Vrouwelijke kracht

Hoe is het met de vrouwenzaak in jouw land tijdens deze pandemie gesteld? Woon jij in een land met een sterke vrouwelijke leider? Hoe ervaar je dat? Inspireert het jou? Ben jij de vrouw aan de frontlinie in jouw land? Of ken jij er eentje waar je veel waardering voor hebt? Of wil je wat vertellen over hoe jouw rol in het gezin het afgelopen jaar eruit gezien heeft? Goed geregeld of juist frustrerend? Hoe sta jij eigenlijk je vrouwtje in het leven? Heb je spijt van keuzes die je levensloop bepaald hebben of hebben ze je juist sterker gemaakt? Allemaal vragen die deze maand antwoorden behoeven.

Leiderschap, presentatie, empowerment, zelfvertrouwen, ontwikkeling, onafhankelijkheid. Zo maar wat woorden op een rijtje maar o zo belangrijk in het streven naar gelijkheid tussen de seksen. Deze maand willen we de wereldwijven die door hun werk en/of inzet andere anderen sterker maken of in hun kracht zetten een podium bieden. Therapeuten, coaches, trainers, leidinggevenden, psychologen, maatschappelijk en sociaal werkers onder ons zullen hun inspirerende verhalen en inzichten delen. Samen zijn we in staat om bergen te verzetten!

Veel leesplezier!

De redactie

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!