Hate crimes en de seksualisering van de Aziatisch-Amerikaanse vrouw

Recente dodelijke schietpartijen waarbij Amerikanen van Aziatische afkomst om het leven kwamen, heeft de discussie over racisme in de Verenigde Staten weer flink aangewakkerd. Wereldwijf Saskia dook in de berichten en ontdekte dat de positie van de Aziatisch Amerikaanse vrouw sterk gedomineerd wordt door stereotypering.

Het is een feit. Sinds de COVID crisis, zijn hate crimes jegens Aziatisch-Amerikanen met 150% toegenomen. Uit een rapport van de stichting STOP AAPI Hate zijn over 2020 maar liefst bijna 3800 incidenten gerapporteerd door Aziatisch Amerikanen. Een aantal dat het jaar ervoor nog op 2600 gemelde incidenten lag.  Vrouwen deden twee keer zoveel vaker melding van hatelijkheden en bedreigingen dan mannen De gemelde incidenten varieerden van schelden tot fysieke bedreigingen en vonden vaker binnenskamers plaats zoals een winkel, restaurant of beautysalon dan publiekelijk op straat.

Het China-virus van Trump

Ex-President Donald Trump heeft met zijn uitspraken over het China-virus de Aziatische gemeenschap in de VS geen goed gedaan. The China Virus, The Kong Flu…, Trump kreeg al snel stevige kritiek op die uitspraken maar trok zich er weinig van aan en bleef ze herhalen. Na de schietpartij in Atlanta waar acht Aziatische vrouwen de dood vonden afgelopen week, is de verontwaardiging in de Aziatische gemeenschap in de Verenigde Staten groot. Een vlam is aangewakkerd in een bevolkingsgroep die over het algemeen juist zeer stil is en een cultuur heeft waarin problemen liever (veiliger?) met de eigen familie of gemeenschap opgelost worden dan dat men het aan de maatschappelijke grote klok hangt.

De huidige boosheid is echter niet alleen vanwege de discriminatie en het racisme jegens Aziatische Amerikanen maar vooral omdat het erop lijkt dat het onderzoek zich meer richt op de mentale gesteldheid van de dader. Deze zou een seksverslaving hebben. En zijn daad een reactie om af te rekenen met de objecten van zijn obsessie: de vrouw. In de huidige context, lijkt die eenzijdige redenering irrationeel. Het kan bijna geen toeval zijn dat de slachtoffers bijna allen vrouw waren en ook van Aziatische afkomst.

Seksualisering en fetisjisme

De stereotypering van Aziaten in de Verenigde Staten is al decennialang sterk. De stereotypering van de Aziatische vrouw kent zelfs nog een andere kant. Zij zijn – nog meer dan vrouwen met een andere etnische achtergrond – slachtoffer van seksualisering en fetisjisme. In Amerika (en overigens ook in veel andere Westerse landen) heerst het dominante beeld dat vrouwen uit de Oriënt niet alleen seksueel zeer bedreven zijn, maar ook gewillig en onderdanig. Bovendien zouden ze in het spel van Verleiding en Seks tot het uiterste gaan.

Dit vooroordeel over Aziatische vrouwen en hun seksualiteit, dateert van bijna 150 jaar terug. In 1875, keurde het Congres een wet goed, de Page Act, die de immigratie van Chinese vrouwen tegenhield. Verondersteld werd dat velen namelijk naar de VS kwamen vanuit immorele gedachten. Kort gezegd, om als prostituee aan het werk te gaan. Nog geen eeuw later deed het Amerikaanse leger nog een extra duit in dat zakje door Aziatische vrouwen als hyper-seksueel af te schilderen. Dat terwijl veel Aziatische vrouwen na de oorlogen in Korea en Vietnam uit pure ellende hun toevlucht zochten in de seksindustrie.

James Bond

Ook mogen we de invloed van de filmindustrie niet vergeten. Deze werkt vandaag de dag nog altijd mee aan de stereotypering van de seksverslaafde Dragon lady. De scènes uit Stanley Kubricks film Full Metal Jacket uit 1987 waarin een Vietnamese twee Amerikaanse soldaten behaagd zijn, met de kennis die we nu hebben, misselijkmakend. Zo ook de gemiddelde James Bond film waar de Aziatische verleidster vaker wel dan niet letterlijk een dodelijk sekswapen is. En de opera’s van Madame Butterfly en Miss Saigon? Ook die zijn een stuk minder onschuldig dan we denken en dragen bij aan stereotypering van de Aziatische vrouw…

“Beeldvorming ontstaat maar kan ook veranderen”

Het verandert de situatie voor de slachtoffers van de brute moord in Atlanta niet. Zij zijn er niet meer. Met een beetje hoop verandert de situatie van zoveel andere Aziatisch Amerikaanse vrouwen en mannen wel. In steeds meer Amerikaanse steden zien we niet alleen jongeren, maar ook ouderen opstaan en zich uitspreken tegen deze hate-crimes. Hopelijk geven deze demonstraties en protest, de ruimte voor een discussie die al veel eerder gevoerd had moeten worden. Maar het is nooit te laat. Beeldvorming ontstaat maar kan ook veranderen. Stap voor stap en meestal begint het bij jezelf. Door je te verdiepen in de pijn of de boosheid van de ander is al een goed begin?

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.