Met mijn handen in het haar

door gepubliceerd op 14 juni 2021Tags: , ,

Een gezin van vijf en allemaal hebben we echt totaal verschillend haar. Van kort tot super lang, van weelderige krullen tot sluik, van veel tot eh… bijna geen haar. Zoveel mensen, zoveel wensen en inmiddels zorgt dat dus ook voor heel veel verschillende flesjes en potjes op de badkamer. Tja, we hebben we allemaal ons eigen haar-schoonheidsideaal.

Toen de kinderen nog klein waren, was het (achteraf) zo lekker makkelijk. Gewoon één grote gezinsfles van niet-in-de-ogen-prikkende shampoo. Die tijd is wel veranderd. Ze stellen nu allemaal hun eigen eisen. Begin ik met de Zoon. Vol en kort haar en hij is met een wasbeurt zo klaar. Hij heeft ook weinig eisen behalve dat de shampoo ‘stoer‘ moet ruiken. 

Pubermeiden

Dochter 1 heeft nog voller haar dan haar broer en het is echt eindeloos lang. Zij houdt van een fris luchtje en ziet het vooral graag zijdezacht en glanzend worden na een wasbeurt. Een afspraak met de kapper is vette winst voor de laatste: enkel de puntjes gaan eraf. Ik kan je verzekeren, in Californië zijn dat echt heel dure plukjes haar… Dochter 2, de jongste van het stel, heeft prachtige krullen maar doet er alles aan het sluik te krijgen. Een evenredig deel baking soda toegevoegd aan haar conditioner maakt het lekker glad en pluisvrij. In tegenstelling tot haar zus, is ze niet zo verlegen bij de kapper en onlangs nam ze een heel resoluut besluit. Weg met de krullen, flink de schaar en een contrasterend hip kleurtje erin! Dus behalve dat haar haar nu zacht moet zijn en naar zomerbloemen ruikt, moet dat kleurtje ook zo lang mogelijk behouden blijven. Ze is echt volop bezig met haar haarverzorging.

Van zomerblond …

Ikzelf heb veel maar super fijn haar (maar met de juiste shampoo is dat makkelijk opgelost) en zodra er weinig vocht in de lucht is, is alle fut eruit. En dat is dus nogal vaak in Zuid Californië … Mijn tip is om af en toe de shampoo te laten staan en je haar alleen met water te wassen. Je zult zien dat je haar er voller van wordt. Verder is het Hollands hoogblond. OK, ik speel een beetje vals en laat de kapper er professioneel wat streepjes zomerzon in gieten. Vroeger kneep ik gewoon een citroen uit, wreef een aantal haarstrengen ermee in en de zon deed de rest. Inmiddels ben ik wat wijzer geworden en geef ik iets meer geld uit aan haarverzorging. Wijzer maar ook ouder, want de jaren beginnen te tellen en de grijze haren rondom mijn slapen nemen toe. Edoch, ik ben optimistisch. Dit proces duurt nog wel even en geeft me genoeg tijd langzaam te wennen aan een grijs koppie.

… tot langzaam wintergrijs!

Grijs worden vind ik ook helemaal geen probleem, zelfs wel spannend, maar waar ik wel bang voor ben, is dat mijn haar dunner wordt. Of moet ik zeggen ‘minder’ wordt? Aangezien ik best een aantal klachten heb die bij de overgang horen, acht ik het reëel dat haaruitval ook mij ten deel zal vallen. Ik vind de opvliegers al een dingetje, laat staan dat ik mijn wilde haren helemaal niet wil verliezen. Nu niet maar ook op m’n tachtigste niet. Of vijfennegentigste. Dus verdiep ik me in de wereld van supplementen en speciale haarverzorging. Het liefst allemaal natuurlijk

Natuurlijke producten

Overigens koop ik sowieso bij voorkeur natuurlijke (haar)verzorgingsproducten. Niet alleen voor onze (hoofd)huid zachter maar zeker ook voor het milieu want iedere dag spoelt er aardig wat shampoo en conditioner door ons afvoerputje zo het riool in. 

Oh, en dan vergeet ik bijna mijn lieve schat. Manlief. Die heeft niet zoveel haar. Of beter, die houdt het millimeter kort. Hij doet ook niet moeilijk en pakt gewoon de fles die het gemakkelijkst voor het grijpen staat. Die van mij. 

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.