Rust in vrede Peter R. de Vries

Het nieuws dat Peter R. de Vries was neergeschoten op 6 juli is niet alleen in Nederland een schok, wereldwijd is het nieuws. Ook In Indonesie waar Ana woont. Voor de Wereldwijven klimt ze in de pen en vertelt over een heel persoonlijke ontmoeting met Peter en zijn team voor de uitzending van een ‘cold case’ in het programma Peter R de Vries, misdaadverslaggever.

Vanuit Indonesië volg ik altijd het nieuws in Nederland. Het bericht dat Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, journalist en tv persoonlijkheid zomaar was neergeschoten in Amsterdam kwam hard binnen. Het was overal te lezen, niet alleen via nieuwssites maar ook scrollend door mijn social media las ik alle berichten over deze tragische gebeurtenis.

Als snel werd het wereldwijd nieuws, en dus ook in Indonesië. Ook al woon je ver weg, nieuws uit Nederland kan je diep raken. Ook dit vreselijke bericht over Peter R. de Vries.

Peter R. de Vries
Screenshot nieuwskop Indonesië Kompas.com – Ana van Valen

Een held verloren

Dat dit kan gebeuren in Nederland. Dat dit Peter R. de Vries is overkomen in hartje Amsterdam, in een straat die ik zelf zo goed ken. Het beeld zag er zo ernstig uit en de hele week volgde ik elk nieuwsbericht over hem. In de hoop dat hij er bovenop zou komen, want criminelen kunnen hem niet klein krijgen? Hij vocht voor zijn leven, maar heeft het niet mogen redden. Wat een groot verdriet voor zijn geliefden, wat een schok voor Nederland. In zijn werk, en het dagelijkse leven, kwam hij op voor mensen die onrecht was aangedaan. Hij vocht voor het recht. Peter R. de Vries was een belangrijke man in de samenleving, een ware held voor Nederland en zijn brute dood een aanslag op de rechtstaat en vrijheid.

Peter R. de Vries
Foto credit: Bud Wichers

Nauw betrokken

Peter wist zoveel zaken op te lossen en in iedere zaak was hij enorm betrokken. Ging hij tot op de bodem zoals in de ontvoering van Heineken, de Puttense moordzaak en de vermissing van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba. Wie in Nederland woont, groeit eigenlijk met hem op omdat hij je huiskamer binnenkomt via de televisie. Ikzelf volgde altijd het nieuws omtrent zijn zaken en zat vaak vastgekluisterd aan de buis voor zijn programma’s. Hij liet zijn licht schijnen op zaken en bleef nauw betrokken. 

Peter R. de Vries
Screenshot uitzending over de vermiste Imelda- Ana van Valen

De vermissing van Imelda Becerro

Eén cold case in het bijzonder is mij erg bijgebleven omdat ik mee mocht werken aan de reconstructie ervan onder leiding van Kees van der Spek, de rechterhand van De Vries in zijn programma’s en voor een groot aantal reportages in binnen-, en buitenland. Het was voor de zaak van Imelda Becerro die aandacht kreeg in het tv programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’.

In 2009 stond deze vermissing centraal in het programma. Ik speelde de 27-jarige Imelda, die destijds in 1993 met haar man en dochter Joanna (1 jaar) naar Engeland ging, maar nooit terugkeerde. Sinds die uitzending van de Vries bleef het tien jaar stil rond de vermissing van Imelda Becerro. Echter, twee jaar geleden, in april 2019, deed de politie bodemonderzoek bij een woning. Even leek er hoop, maar uiteindelijk is het nog steeds niet tot tot een oplossing gekomen. Vanwege mijn nauwe betrokkenheid, leeft juist deze zaak nog altijd voor mij en hoop ik vurig dat Joanna ooit haar moeder Imelda vindt.

Je kunt deze cold case hier nog terug kijken https://youtu.be/0TRWeJwVur0

Afscheidsgroet

Na mijn medewerking aan die uitzending ontving ik nog een aantal jaren kerstkaarten van het team van Peter met zijn foto en hartelijke groeten. Hij en zijn team bleven betrokken bij iedereen die op wat voor wijze dan ook medewerking verleende aan een zaak. Bewonderenswaardig.

Via deze weg wil ik een bijzondere man, Peter R. de Vries, een een laatste maal groeten en zijn nabestaanden heel veel sterkte wensen met dit groot verlies.

Over dit Wereldwijf: Ana van Valen - Indonesië

Hallo, ik heet Ana van Valen en woon in Surabaya. Ik geef Nederlandse Taal en Cultuur lessen en help Special Needs kinderen. Voor Stichting Mijn Roots zoek ik biologische families van mede-geadopteerden uit Indonesië. Super leuk om als wereldwijf ervaringen te delen over het Verre Oosten.