360 met de Wereldwijven over hun thuisland: “what’s to love or not to love?”

Als je naar het buitenland verhuist zijn er in de loop der tijd altijd dingen die voelen als een verrijking of zelfs verademing, maar ook zaken die je met de tijd (soms) steeds meer gaan tegenstaan of benauwen. 

We waren benieuwd of onze Wereldwijven dit herkennen en stelden hen de vraag: “wat heb je lief, maar wat hekel je waar je nu woont?” 

Over succes en falen

Wereldwijf Saskia woont al een tijd in de VS en heeft zich zowel in de Midwest als in Californië verwonderd en verbaasd over the American way of life. Maar ze durft inmiddels wel te stellen: waar je ook woont, succes hebben mág in de VS. Ze vertelt, “succes gaat hand in hand met af en toe flink op je bek gaan. Falen hoort bij succes hebben hier, en voor geen van beide hoef je je te schamen. Een verademing.”

“Ik was echt verbaasd als een kennis me bij vrienden introduceerde en vol trots vertelde wat ik allemaal deed of had gedaan. Amerikanen houden van een goed succesverhaal en zeker niet alleen hun eigen story.”

Over liefdadigheid en (niet) op tijd komen

“Overigens”, gaat Saskia verder, “ik ben toch een Hollander want als het gaat over liefdadigheid, vind ik het totaal niet sjiek om zo met die eer te strijken als Amerikanen dat doen. Hoe hoger op de sociaal-economische ladder, hoe meer co-charity-schappen je op je cv moet hebben. En strooi vooral ook met het aantal nullen achter de komma van je donaties… ik denk dan: liefdadigheid komt toch uit het hart en hang je toch niet aan de grootste klok?”

Joanne woont en werkt in Israël en vindt het er heerlijk. “vooral de diversiteit aan mensen en achtergronden zorgt dagelijks voor verrijking”, vertelt ze. “Maar het is en blijft een land in het Midden-Oosten. Op tijd komen, terugbellen, je aan een afspraak houden … dat is een dingetje en soms een groot dingetje. Ik ben er na al die jaren nog steeds niet aan gewend. Het heeft zijn charme, maar kan als het om werk gaat ook knap onhandig zijn…” 

Over wasmachines en kant-en-klaar groente

Ingeborg in Florida, ook gepokt en gemazeld in de Amerikaanse samenleving, zoekt de liefde voor deze 360 met de Wereldwijven heel dicht bij huis. Zij is dol op de Amerikaanse wasmachines en drogers: “Wát een genot, die grote trommels en het vermogen waarbij een mega was in no time gedroogd is. 
Als ik dan weer eens in ons huis in Nederland ben, vloek en tier ik direct weer op die kabouter-trommeltjes waarbij dekbedden altijd weer in een kluwen raken in verband met dat ruimtegebrek. Bovendien”, voegt ze toe, “duurt het eeuwig voordat de veel kleinere was überhaupt een beetje gedroogd is.”

Ze gaat verder, “daar staat tegenover dat ik de enorme variëteit van gesneden groenten die in Nederland in elke supermarkt voor het grijpen ligt ontzettend mis in Amerika. ‘Even’ een soepje of snelle roerbak maaltijd maken is niet mogelijk aangezien je alle ingrediënten moet kiezen, kopen, wassen en snijden. Tegenwoordig liggen er zowaar enkele pakjes met bij elkaar gegriste groenten op de Amerikaanse groente afdeling, maar die zien er vaak niet uit en voor dat piepkleine pakje gemak betaal je de hoofdprijs. Uiteindelijk kom je met het zelf wassen en snijden natuurlijk net zo ver, maar het kan een tijdrovend klusje zijn waar ik af en toe gruwelijk van kan balen.”

Over onderwijs, sport en je community 

Kitty in Nieuw Zeeland besluit ons ‘Haat & Liefde‘ vraagstuk. Zij vond (en vindt) het onderwijs system in NZ een verademing. Ze legt uit dat “alle kinderen gewoon naar één en dezelfde school gaan en aan zitten blijven doen ze hier niet. Er wordt heus wel gedifferentieerd op nivo, maar de kinderen zelf (met allemaal dezelfde uniformen) merken niet veel van verschillen. Ook omdat iedereen die iets goed kan, op welk vlak dan ook, uitgebreid beloond wordt met bijvoorbeeld award’s.”

“Drama, zang, fotografie, debaters, sport, arts, staan net zo hoog in aanzien als iemand die cognitief goed scoort”, vertelt ze. “Er zijn wel vijftig schoolsporten waar je uit kan kiezen en sportvelden om de school. Er zijn ook vele klasuitstapjes waar in de praktijk geleerd wordt.”

“Ook iets voor je community doen is hier super belangrijk. Dat zie je ook in het dagelijks leven want bouwvakkers, elektriciens en loodgieters staan hoog in aanzien en verdienen goed geld. Als je dat vergelijkt met alle proefwerk- en examen stress in Nederland en het neerkijken op de “lagere” opleidingen, een verademing.”

De natuur komt wel duur

We kennen natuurlijk allemaal Nieuw Zeeland als een fantastische reisbestemming vanwege de vele landschappen en de natuur. Kitty kan het alleen maar beamen want die “natuur is uitgebreid en ongecultiveerd, overal prachtig en… voorhanden. Het verhoogd de rust en het dagelijkse vakantie gevoel.”

Of ze dan ergens een hekel aan heeft? “Dat Nieuw Zeeland zo enorm ver weg van Nederland is voor famillie bezoeken. Dat doe je niet even zomaar tussendoor voor een paar dagen. Het is duur en te ver, dat moet echt gepland worden en voor hooguit 1x per jaar…”

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.