Zin in zon? Zo haal je energie in huis

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 7 maart 2022Tags: , , ,

We weten allemaal wat een half uurtje genieten van de warme zon op je gezicht kan doen. Je voelt je herboren. Nieuwe energie stroomt door je lichaam. Maar dat geldt niet alleen voor jou, ook voor je huis! Zonlicht kan je flink besparen op je energierekening en…. het is een stuk beter voor het milieu.

Niet gek dus dat steeds meer mensen zonnepanelen laten installeren op hun dak of tuin en op die manier hun eigen stroom opwekken.

Investering meer dan waard

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar uiteindelijk verdien je je geld dubbel en dwars terug. Omdat je zelf energie opwekt, valt jou energierekening namelijk lager uit. Heb je nog geen zonnepanelen, maar wil je deze wel laten installeren? Schaf ze dan niet lukraak aan, maar ga zorgvuldig te werk.

Om je hier een handje bij te helpen, zetten wij graag op een rijtje waar je op moet letten als je zonnepanelen aanschaft.

Niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde

Veel mensen denken dat alle zonnepanelen hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. We kennen namelijk verschillende soorten. De meest voorkomende zonnepanelen zijn polykristallijne en monokristallijne. Eerstgenoemde zijn vaak blauw van kleur, terwijl de andere soort (meestal) zwart is.

Er zit een verschil in het vermogen van beide soorten. Zo wekken de (meest zwarte) monokristallijne panelen vaak meer energie op. Toch krijg je met (blauwe) polykristallijne zonnepanelen vaak meer waar voor je geld als het vermogen en de product- en vermogensgarantie gelijk zijn. Overigens kun je voor ‘all black’ zonnepanelen kiezen: de randen en het folie aan de achterzijde zijn dan eveneens zwart.

Tot slot kun je ook nog voor zonnepanelen zonder rand kiezen. Deze zien er het mooist uit, maar ze kosten ook het meest.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Steeds meer daken van huizen liggen vol zonnepanelen. Natuurlijk kun je het dak van jouw woning ook helemaal vol leggen, maar dit is niet altijd nodig. Mogelijk wek je hierdoor zelfs veel meer energie op dan je daadwerkelijk verbruikt.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energieverbruik te dekken? Laat dit dan berekenen door een professional. Wel zo verstandig want op deze manier voorkom je waarschijnlijk dat je onnodig veel geld uitgeeft aan zonnepanelen. Voor het overschot aan energie dat je opwekt krijgt je nu nog geld, maar deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 iets lager.

Hoe zit het met de verzekering?

Laat je zonnepanelen installeren? Dan is dit natuurlijk een flinke investering en daarom is het belangrijk er zuinig mee om te gaan. Helaas heb je dit niet altijd zelf in de hand. Zo kunnen je zonnepanelen bijvoorbeeld beschadigen als gevolg van brand of storm. Als je goed verzekerd bent, draai je zelf niet op voor de kosten die het herstellen van deze schade met zich meebrengt. Zonnepanelen worden helaas niet altijd standaard meeverzekerd. Zoek daarom goed uit hoe het verzekeringstechnisch zit voordat je zonnepanelen aanschaft. 

Heb je een eigen huis (koophuis? Dan heb je een woonhuisverzekering afgesloten (in Nederland ben je dit namelijk verplicht) en dat is goed nieuws. In deze wa verzekering voor een huis zijn de zonnepanelen op het dak of in de tuin standaard meeverzekerd. Je hoeft bovendien geen speciale verzekering af te sluiten als je jouw woning al verzekerd hebt, maar later pas zonnepanelen laat installeren. Haarscheurtjes en andere niet-zichtbare schade worden niet vergoed.

Huur je een woning en laat je zonnepanelen installeren? Ook dan is er goed nieuws want de zonnepanelen zijn standaard meeverzekerd op je inboedelverzekering. Hierdoor zijn ze dus verzekerd voor schade door bijvoorbeeld brand of storm.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.