Vliegclaim indienen bij een vertraagde vlucht? Dit wil je weten

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 12 oktober 2022Tags: , , , ,

Het zal je niet verbazen, maar wereldwijven reizen nogal eens heen en weer. En met vertragingen hebben velen van ons dan ook zeker (meermaals!) te maken gehad. Super vervelend, maar helaas onoverkomelijk. Zeker als je zelf ruim van tevoren aanwezig bent en het dus niet je eigen ‘stomme’ schuld is dat je een vlucht misloopt. Als het om een vertraging van een paar minuten gaat, is het nog wel te overzien. Helaas komt het ook voor dat een vlucht echt uren later vertrekt dan gepland.

Wist je dat, wanneer één van jouw vluchten in de afgelopen zes jaar een vertraging van minimaal drie uur had, je aanspraak kunt maken op een vlucht vertraging vergoeding? Hoe dat werkt lichten we graag in dit blog toe: alles wat je moet weten over een vliegclaim indienen bij een vertraagde vlucht.

Vliegclaim indienen: hoeveel geld kun je terugvragen?

Voordat je een claim indient, wil je waarschijnlijk eerst weten op welk bedrag je recht hebt. Als het om een paar euro gaat, vinden veel mensen het niet de moeite waard om hier veel tijd en moeite in te steken. Toch kan een vliegclaim indienen wel degelijk interessant zijn. Voor een vertraagde vlucht kun je namelijk tot wel 600 euro compensatie krijgen. Het is overigens niet zo dat je standaard het maximale bedrag krijgt als je minimaal drie uur vertraging had. De hoogte van de compensatie hangt namelijk af van de lengte van de vlucht. 

Voor alle vluchten van minder dan 1500 kilometer bedraagt de compensatie 250 euro, terwijl je voor vluchten van 1500 tot 3500 kilometer recht hebt op 400 euro compensatie. Voor alle vluchten van meer dan 3.500 kilometer buiten de EU bedraagt de vergoeding 600 euro – maar als de vertraging minder dan 4 uur was, dan kan het totaalbedrag wettelijk gezien met 50% worden verminderd. In dit laatste geval zit er wel een addertje onder het gras. De compensatie kan namelijk met vijftig procent verminderd worden. Een vliegmaatschappij mag dit doen als de vertraging langer dan drie uur, maar korter dan vier uur was.

Controleer of je recht hebt op compensatie

Had je vijf jaar geleden meer dan drie uur vertraging? Dan weet je nu waarschijnlijk niet meer om welke vlucht het ging. Je kunt in dat geval in jouw administratie duiken om de benodigde gegevens boven water te halen, maar dat is niet nodig. Je kunt namelijk ook online checken of je recht hebt op compensatie. Je hebt hier wel een aantal gegevens voor nodig, zoals de luchthaven van vertrek en de luchthaven van aankomst. Ook moet je invullen met welke maatschappij en op welke datum je vloog. Je achterhaalt in dat geval snel om welke vlucht het precies ging, waardoor je alsnog een vliegclaim in kunt dienen. Dit kan overigens alleen als het niet langer dan zes jaar geleden is dat je minimaal drie uur vertraging had. 

Online een vliegclaim indienen

Wil je een claim indienen omdat bijvoorbeeld je Ryanair vlucht is geannuleerd? Dan kun je dit makkelijk en snel via het internet doen. Hier vind je namelijk onafhankelijke partijen die veel ervaring hebben met het claimen van compensatie voor vertraagde vluchten. Wie online een vliegclaim indient hoeft alleen maar een aantal stappen te doorlopen. Het juridische gedeelte wordt vervolgens afgehandeld door de partij waarbij je de claim indient, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.