Zuinig? Klein of groot? Zo rijden de wereldwijven!

door gepubliceerd op 4 november 2022Tags: , , , , ,

Als het de keuze van een auto betreft, hebben vrouwen meestal andere prioriteiten dan mannen. Zo is de uitstraling van een auto vaker belangrijker dan de inhoud. In Nederland bijvoorbeeld is de compacte stadsauto bij vrouwen geliefd, maar hoe zit bij onze eigen Wereldwijven? In wat voor auto rijden zij het liefst in Zimbabwe, Guatemala of de Verenigde Staten?

Kiezen we voor compact of toch liever voor stevig en groot? Is duurzaamheid de bepalende factor? Kopen we liever een gloednieuwe bolide of gaan we voor tweedehands? En zijn we wel goed verzekerd van een autoverzekering?

Fijn elektrisch of klein en praktisch? 

Wereldwijf Karien heeft al veel van de wereld gezien en zij heeft dus ook op heel wat wisselende plekken rondgereden. Na jarenlang vooral oude barrels, wilde haar man na hun remigratie naar Nederlands wel eens iets moois. Een Tesla. Karien: “Ik moet zeggen, hij rijdt heerlijk, dus nooit meer een benzine auto voor mij. Maar, we wonen in de stad en voor mezelf heb ik onlangs een andere ‘nieuwe’ bolide gekocht. Een scooter! Het is een oude Vespa omgebouwd met een elektrische motor er in. En wat een vrijheid! Ik ben er zo blij mee. Hier in Nederland in de stad is de auto een ramp, want je kunt nergens parkeren en dat is sowieso mega duur. Bovendien is de Tesla nogal breed en lang… Doe mij maar mijn Vespa. Famous last words waarschijnlijk want de winter moet nog beginnen.”

Floor moest wel even slikken toen zij in Colombia voor het eerst de weg op moest. Dit was even andere koek dan de strak geplaveide Hollandse snelweg… ze heeft een klein stevig autootje. “Maar”, geeft ze toe, “ik heb er héél lang over gedaan voordat ik in Colombia durfde te rijden!”

Groot is beter in Zimbabwe en… Curaçao!

Wereldwijf Assia woont in Zimbabwe en is echt een enorme autoliefhebber. Ook de motor rijdt ze graag maar in Zimbabwe is een motor helemaal niet handig vanwege de slechte wegen. Assia: “Waar ik in m’n jonge jaren vooral sportieve auto’s reed, zijn het nu de ‘sterke bakken’. En dat moet ook wel. De potholes zijn in dermate grote getalen aanwezig dat je ze nooit allemaal kunt omzeilen. En daarnaast is alles naast de hoofdweg, dirt road.”

Waar Assia woont ontbreekt ook openbaar vervoer. “Wel”, vult ze aan, “heb je de zogeheten ‘pirates’ die als goedkope taxi’s heen en weer crossen in hun ingedeukte en met tie rips aan elkaar hangende Honda Fits. Nog altijd sta ik versteld hoeveel mensen er passen in dit kleine autootje. Met een beetje proppen kom je uit op elf personen! Sardientjes hebben meer ruimte in hun blik.”

Maureen woont in Curaçao en vertelt dat, hoe klein het eiland misschien ook lijkt, je echt niet zonder auto kan. Maureen: “Ik neem zelf niet de bus, maar heb gehoord dat de bussen niet helemaal betrouwbaar zijn wat betreft dienstregeling. Fietsen is sowieso een slecht plan en levensgevaarlijk omdat er geen fietspaden zijn. Kinderen worden daarom overal per auto naar toe gebracht, waardoor veel wegen behoorlijk vast zitten voor en na schooltijd.”

Wel voegt Maureen toe: “Ik heb zelf nog volkomen onwetend een kleine auto aangeschaft toen ik hier 3,5 jaar geleden kwam wonen (een Hyundai Eon), maar weet inmiddels dat het niet altijd een geschikte auto is met alle gaten in de weg. Dus nu maar sparen voor een ‘eilandwagen’: robuust en degelijk!”

APK-keuring of autoverzekering? Niet in de VS

Wereldwijf Saskia in de Verenigde Staten is heel beslist. Zij kan niet zonder auto. Saskia: “Erger. We hebben drie auto’s in de garage staan. Eén voor mijn man, één voor (één van) de kinderen en één voor mij. Je kan bijna niet zonder in (dit deel van) de VS. Alles is ver, fietspaden zijn nergens te bekennen en de schoolbus rijdt hier niet. Bovendien is het heuveltje op en heuveltje af.”

“Toen de kinderen nog jong waren, was ik vaste taxi: naar school, naar huis, de sportclub, de afspraken met vriendjes en vriendinnetjes. Vanaf 3uur ’s middags draaide ik mijn rondjes in een 7-zitter SUV. Handig voor die onverwachte carpoolers na de voetbal. Of zwemles. Inmiddels hebben 2 van de drie kinderen hun rijbewijs en moeten zij het zelf onderling regelen wie rijdt of carpoolt. Er staat immers een kid-proof stoer exemplaar in de garage.”

“Overigens zijn wij geen uitzondering. In de VS is het redelijk gewoon meer dan één auto te bezitten. Net zo gewoon als dat je hier auto’s ziet rondrijden die in Nederland niet door de APK-keuring komen. Laatste kennen we in de VS overigens ook helemaal niet. Ook onverzekerd rondrijden komt nog veel voor, maar verbaast je dat in een land waar velen ook medisch onverzekerd rondlopen? Mij niet. Rijden doe je dus op eigen risico of je verzekert je voor die onverzekerde mede-weggebruiker.”

Autoverzekering? Houd rekening met je persoonlijke situatie 

Dat is natuurlijk wel anders in Nederland. Of je nu een nieuwe- of tweedehands auto koopt, iedereen verzekert zich wel. Maar waar moet of kun je eigenlijk op letten bij het aanschaffen van een autoverzekering? Een aantal praktische tips.

Kies je ervoor om een nieuwe auto te kopen? Zorg dat je dan een allriskverzekering afsluit. Deze autoverzekering zorgt ervoor dat schade aan anderen, de schade die jezelf aanricht en de schade door weersomstandigheden wordt vergoed. Het dekt veel soorten schade en daardoor is het een goede keuze voor auto’s tot 6 jaar oud. Is de auto al wat ouder? Kies dan voor een WA-verzekering of een WA+ verzekering. De WA-verzekering is verplicht omdat je daarmee de schade aan anderen vergoedt. Ga niet de weg op als je deze verzekering nog niet goed hebt afgesloten.

Altijd slim: controleer je premie

Waar je ook woont, overal zijn dezelfde regels wel van toepassing. Zoals de hoogte van de premie die je moet betalen. Vaak is die afhankelijk van je schadevrije jaren. Ben je een beginnende bestuurder? Houd er rekening mee dat je dan een hogere premie moet betalen. Rijd je al jaren en heb je daardoor meerdere schadevrije jaren? De premie is dan lager omdat je minder risico met je meebrengt. 

De woonplaats speelt ook mee met de hoogte van je premie. In grote en drukke steden is er meer kans op diefstal en ongelukken. Daardoor ligt de premie hier hoger dan in rustige dorpen. De premie kan per week verschillen omdat het afhankelijk is van de statistieken. Kijk daarom niet raar op als je telkens net een ander bedrag moet betalen. Sportieve auto’s hebben meer vermogen en daardoor is er in het algemeen een verhoogd risico op schade. Controleer regelmatig je premie zodat je niet te veel betaalt.

Tip! Vergelijk je autoverzekering 

Vergelijk verschillende autoverzekeringen met elkaar zodat je de verzekering kiest die het beste aansluit op je situatie. Kies de goedkoopste autoverzekering van Nederland zodat je geen hoge kosten hoeft te betalen bij schade aan je auto. Vrouwen kiezen vaak voor een fijne stadsauto die ook wel een sportieve uitstraling heeft. Een auto moet gebruiksvriendelijk en natuurlijk goed verzekerd zijn. Wanneer er schade is dan is het zonde om veel kosten te moeten betalen. Zorg dat je dat allemaal goed regelt. Zoek de regels dus goed uit en op deze manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, waar ook ter wereld! 

Tot slot is het niet vanzelfsprekend dat iedereen een auto heeft. Soms bepaalt de omgeving ook of een auto überhaupt praktisch is. Zoals voor wereldwijf Inga, die in een klein dorp in Guatemala woont. Met een auto komt ze niet ver. Inga : “ik woon in een dorp dat alleen via het water te bereiken is, dus ons bootje is onze “auto” waarmee we naar een andere stad of dorp varen. Alles komt hier in het dorp aan per (veer)boot of ponton. In het dorp zelf doe ik alles lopend of als ik iets zwaars bij me heb met de tuctuc. Er zijn sowieso maar een paar auto’s hier in het dorp, een paar vrachtwagentjes en heel veel brommers en tuctucs.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.