360 met de Wereldwijven: ‘De vier jaargetijden’ bestaan die wel?

Een jaar heeft vier jaargetijden: de lente, zomer, herfst en winter. In Nederland ja, maar niet overal in de wereld steken de bolletjes hun kopjes uit de grond in maart. Of burlen de herten in oktober. Terwijl jij je handschoenen aantrekt en een muts opzet, verlaat een wereldwijf in Australië haar huis op slippertjes. 

Dat blijven ook wij wereldwijven bijzonder vinden en we waren eigenlijk wel benieuwd. Wat zijn de favoriete jaargetijden van onze wijven? En waarom? 

Vier jaargetijden? Niet overal! 

Wereldwijf Yvonne woont inmiddels weer in Nederland, maar loopt nog altijd warm voor haar andere thuis: Libië. Ze vertelt: “Voor mij zijn alle seizoenen prachtig. Ik ben opgegroeid met twee jaargetijden, maar nu ik in Nederland woon realiseer ik me dat dat niet ‘normaal’ is. In Libië, en overigens de rest van Afrika, komt men niet verder dan twee (of minder). Waar regen in Nederland (vaak) een ergernis is, betekent diezelfde regen elders juist genieten.”

“In de afgelopen dagen is de winter goed van start gegaan in Libië”, laat Yvonne ons weten. “Het kwik was al gedaald en er was wat regen gevallen, maar afgelopen week was het feest. In plaats van wegen had men nu kanalen of zelfs diepe meren. Vanuit de hoogvlakten stroomde het water naar de zee. Geen ‘rivier’ rivier, maar stromen water dat vloeit waar het kan en dus ook over wegen waardoor het verkeer niet verder kan.”

“Zowel de start als het einde van de winter is voor veel Libiërs genieten. Alles wordt groen. Ook de Sahara kan opeens groen worden. Hele velden maar ook bermen staan vol met bloemen. De winter is de belofte voor een nieuwe oogst en fruit en de natuur is een kleurenpracht. Ik houd van de frisse groene kleur van jonge blaadjes. Dat is nog zo schoon! De hete zomer laat immers een flinke laag stof achter…”

“In Nederland heb ik geleerd ook de andere jaargetijden te koesteren. Fris lentegroen, het warme zomerzonnetje, een goede herfststorm met regen of de winterkou met sneeuw en ijs. Waar je ook op de wereld bent, het is overal (net even) anders. En dat maakt het juist zo mooi.”

– wereldwijf Yvonne

Vier seizoenen? Die kennen ze ook niet in Dominica vertelt Marieke. “We benoemen ze wel hoor”, lacht ze, “maar de verschillen zijn nou eenmaal niet zo dramatisch.” Marieke kan het weten want woont er al zes jaar. “De winter is wel wat koeler dan de zomermaanden en begint ook voor de Dominicanen op 21 december”, gaat ze door. “Ik merk dat ik na al die jaren wel de wisseling van de jaargetijden mis. De wintertijd in Dominica vind ik zelf heel fijn. Het orkaanseizoen is dan voorbij en het is vooral ’s nachts heerlijk koel. Rond Kerst koelt het soms af tot onder de 20 graden en dat is ‘s nachts heerlijk om te slapen.”

Winters in America are cold…? 

Saskia woont in de VS en is daar inmiddels twee keer verhuisd. De jaargetijden verhuisden niet op dezelfde manier mee. Hoe dat zit? Saskia vertelt: “De eerste vijf jaar woonden we in Chicago waar we gelijk twee achtereenvolgende barre winters over ons heen kregen. Dat vond ik echt heel bijzonder. Er waren dagen dat het bij ons kouder was dan op de zuidpool. Bizar. En wonderschoon met ramen die helemaal ‘behangen’ waren met ijsbloemen. Daarna verhuisden we naar San Diego, de meest zuidelijke Amerikaanse stad in Californië pal tegen de Mexicaanse grens.”

“Die eerste tijd moest ik hartelijk lachen als mensen hier in San Diego vanaf november hun muts over de oren trekken en donsjack aantrekken … Inmiddels zijn we vier-en-een-half jaar verder en loop ik ook te bibberen en steken we de haard aan. Wat ik hier mis? Toch nog altijd de winters Up North – een stevige sneeuwstorm gevolgd door de stilte van een wondermooi wit wonderland.”

“Maar ach, begin februari met ‘cake on the beach’ en mijn verjaardagskaarsjes uitblazen is ook hartstikke leuk. En heel speciaal – wij kunnen ‘s ochtends vroeg de berg af skiën en in de namiddag surfen. Hoe cool is dat?!”

– wereldwijf Saskia

Ing, die sinds kort in Zwitserland woont, heeft ook lange tijd in de VS gewoond, Florida. Niet echt een staat die bekend staat om de koude wintermaanden. Wel om verwoestende orkanen. En stomende hitte. Ing beaamt dat. “Na drie jaar vochtige hitte in Florida kan ik mijn geluk niet op hier in Zwitserland! Eindelijk weer vier seizoenen met al het moois dat dat brengt. Zeker nu de herfst langzaam overgaat in de winter prijs ik me gelukkig hier in m’n Alpendorp. De groene bergweiden worden langzaam maar zeker van bovenaf wit. Het contrast van dat wit met groen is wat mij betreft magisch.”

“Eindelijk weer een lekkere dikke winterjas aan en uren struinen met de hond in de schone koele (vries)lucht. Ik ben de afgelopen vier maanden meer buiten geweest dan die drie volle jaren in zuid Florida. En ook niet onbelangrijk, eindelijk heb ik weer het kerstgevoel! Dat kreeg ik niet voor elkaar in het warme klimaat.”

Singing in the rain!

Wereldwijf Assia woont in Zimbabwe, waar het vooral een splitsing in droog- en nat seizoen is. Tenminste, als de regens vallen… In ieder geval geen vier jaargetijden dus. Assia: “Na pakweg zes maanden geen enkele druppel uit de hemel, dienen op dit moment de regens zich aan. Nooit gedacht dat ik als Hollander zo zou verlangen naar die heftige regenbuien, heerlijk! Binnen enkele dagen kleurt het karakteristieke rode en dorre savanne landschap weer groen.”

“De jaargetijden bestaan dan ook meer uit droge- en regentijd. Al is de ongeveer twee maanden durende winter in juli berucht. Het kwik kan dan overdag zakken tot zo’n 23 Celsius en in de nacht zelfs rond de 15 graden. En reken maar dat dat een partij kou kleumen is voor de Zimbabwaan! Waar ik in een T-shirt geniet van een beetje verfrissende koelte op het lijf, zit Jimmy (mijn man) dik ingepakt met een wollen muts op het hoofd. Deze koude periode gaat naadloos over in de twee hete zomermaanden: september en oktober.”

“De brandende zon doet met haar verticale stralen het laatste restje vocht uit de grond verdampen. En dan merk je hoe belangrijk bomen zijn. Zodra je onze poort binnen treedt voel je de verkoeling die zij geven.”

– wereldwijf Assia

“Mijn favoriete seizoen? Het begin van de regentijd, die eerste regens waar we zo lang op hebben gewacht. Altijd aangekondigd door de schildpadden die ontwaken uit hun diepe slaap en de buitenlucht weer opzoeken. Zij voelen dit feilloos aan in tegenstelling tot de humane bevolking. Want elk jaar weer ligt alles plat. Alsof men niet had verwacht dat het ooit nog zou regenen…”

Astrid woont in buurland Zuid Afrika en heeft niets toe te voegen aan de woorden van Assia. Hoewel? De vrouwen hebben even een onderonsje en Astrid vertelt dat er bij haar vooralsnog geen wolkje aan de lucht te bespeuren valt en de zon volop schijnt. En Astrid kan het weten. Ze woont hoog op een heuvel en kijkt uit over de prachtige Zuid Afrikaanse savanne. Assia lacht hartelijk en antwoord: “Jammer want als het bij jou regent Astrid, weet ik dat het twee of drie dagen later hier ook valt!”

Lilian, die ook in Zuid Afrika woont, springt er nog even op in: “Zo heerlijk die regentijd. Na de ultieme droogte zonder een drup water, zie je de bomen op uitbarsten staan. Is alles groen, groener, groenst. De rivieren stijgen, de vogels, insecten en dieren laten extra van zich horen en zelfs de kamerplanten zie je groeien!” 

Tot slot: Hollandse jaargetijden door de ogen van de remigrant…

Karien is na langer in het buitenland dan in Nederland te hebben gewoond, nog altijd niet gewend aan het Hollandse weer. Ze vertelt: “Koud en nat winterweer in Nederland. Dit is nu mijn derde winter hier en ik ben er nog steeds niet aan gewend. Ik ben in warme landen opgegroeid en mijn lijf hunkert naar zon. Wat zijn Nederlandse winters toch grauw. En donker met die korte dagen. Nu is het net boven het vriespunt met af en toe een bui. Ik heb zo’n ontzettende hekel aan dit weer! Ons nieuwe huis heeft beneden geen verwarming maar triple glas’ plexiglas-platen in de pui… Heerlijk werd ons verteld. Not for me!”

Het laat zich makkelijk raden welk jaargetijde haar favoriet is. “De zomer. Of lente. Beter nog de eeuwige hitte van de tropen. Als het maar warm is!”

360 met de Wereldwijven

Iedere maand stellen we onze wereldwijven een leuke inspirerende vraag en schrijven daar een artikel over – 360 met de Wereldwijven. Een soort van digitaal rondetafelgesprek. Benieuwd naar de vragen die we eerder stelden? Lees hier onze ‘360 met de wereldwijven‘ blogs!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.