Hoe luiden de Wereldwijven het nieuwe jaar in?

door gepubliceerd op 30 december 2022Tags: , , ,

Bijna is de allerlaatste dag van 2022 een feit! Of het nu een top- of allerbelabberdst jaar is geweest, over een aantal uren kan je het achter je laten. De champagne ontkurken, de vuurpijlen de lucht in knallen en vreemden op straat omhelzen. Waar komen al die tradities en goede voornemens op de laatste dag van het jaar eigenlijk vandaan? Hoe vieren mensen Oud & Nieuw in de rest van de wereld? En… om hoe laat vieren ze het waar?

In dit laatste blog van het jaar reizen de Wereldwijven de wereld rond en kijken we naar oude nieuwjaarstradities op de verschillende continenten. Vooral het laatste gebruik, spreekt ons aan… Maar, laten we gelijk met die laatste vraag beginnen! Wie zijn de eersten en wie de laatsten die Nieuwjaar vieren?

Nieuwjaar

Oud & Nieuw van Oost naar West

Samoa, Tonga en de Line-eilanden zijn al het jaar 2023 ingestapt als jij aan je oudejaarsontbijt zit. Grappig is dat deze eilandbewoners nog geen 11 jaar geleden juist als allerlaatsten het nieuwe jaar vierden! Hoezo? Tot 2011 lagen de eilanden nog pal ten oosten van de zogeheten datumgrens, maar die grens is in 2011 verlegd. De laatsten die 2023 verwelkomen zijn de bewoners van de eilanden Baker en Howland (onderdeel van de Verenigde Staten). Dat is dus als jij je oudejaarsroes uitslaapt.

Voor wie familie en vrienden over de wereld verspreid heeft wonen, zijn 31 december en 1 januari twee gekke dagen. Meer dan ooit kijk je hoe laat het nu bij de ander is. We zetten in onderstaand overzicht een aantal grotere landen even op een rij waarin men Nieuwjaar viert op het Nederlandse tijdstip: 

  • Nieuw-Zeeland: 31 december om 11:00 uur
  • Rusland: 31 december tussen 13:00 uur en 0.00 uur.
  • Australië: 31 december tussen 16.00 uur en 18.00 uur
  • China: 31 december om 17:00 uur
  • India: 31 december om om 19.30 uur
  • Zuid-Afrika 31 december om 23.00 uur
  • Engeland: 1 januari om 1.00 uur
  • Brazilië: 1 januari tussen 4.00 uur en 7.00 uur
  • Verenigde Staten van Amerika: 1 januari tussen 6:00 uur en 11.00 uur

Nieuwjaar – Bijgeloof als goede traditie?

Had je het deze week ook gelezen in het nieuws? De overheid in Ghana heeft religieuze leiders opgedragen géén negatieve Nieuwjaarsvoorspellingen meer te doen. In dit land is het een traditie dat gelovigen ieder jaar bijeenkomen in kerken om voorspellingen van hun pastoor aan te horen. Deze voorspellingen lopen doorgaans uiteen van optimistische projecties tot berichten over naderend onheil. Vorig jaar werden Ghanezen echter overspoeld met voorspellingen over sterfgevallen en andere rampen in hun omgeving. De autoriteiten hebben besloten om dit soort voorspellingen voortaan te verbieden. 

Veel gebruiken tijdens de Nieuwjaarsviering zijn gestoeld op bijgeloof. Of om het positief uit te drukken – een goede gewoonte. Wie wil niet het jaar goed beginnen en het geluk een handje helpen? 

Zoveel mensen – zoveel nieuwjaarswensen! 

De Singaporezen schrijven hun wensen op witte ballen en laten die drijven op de Singapore River. Ook op de Filipijnen is de ronde vorm extra belangrijk op deze dag. Cirkels zijn hier heilig en rondom de jaarwisseling zie je deze deze vorm dan ook overal terug. In kleding en het eten. Rond fruit is favoriet en men gooit munten in de pan.

De Russen schrijven voor het Nieuwe Jaar liever hun grootste wens op een briefje om dat vervolgens te verbranden. De as vermengen ze met hun champagne en drinken dit vóór 00.01 uur op. Proost! 

Nieuwjaar

Nieuwjaar beginnen met een schoon en zuiver geweten

Naast de schaal met oliebollen en vuurwerk op Oudejaarsavond, duiken we in Nederland massaal de Noordzee in. Is die Nieuwjaarsduik niet helemaal je ding? Dan kun je ook water over elkaar heen gooien tijdens Oud & Nieuw. Zo start men in onder andere Thailand, Myanmar en Cambodja het nieuwe jaar gereinigd en met een zuivere ziel.

Heb je goede voornemens en wil je onopgeloste vetes nog oplossen voor de jaarwisseling dan ben je in Peru aan het goede adres. Hier gaan ze voor klokslag twaalf uur nog even met elkaar op de vuist om met een frisse start te beginnen.

Leuk feestjurkje? Denk ook aan je ondergoed! 

In veel culturen blijkt je ondergoed tijdens Oud & Nieuw heel belangrijk en de kleur kan je helpen in je missie voor het Nieuwe Jaar. Op zoek naar de ware liefde? Kies dan voor rood. Vrouwen én mannen in Brazilië, Mexico en Turkije zweren erbij. Belangrijk detail: stap wel eerst in je slipje met je rechtervoet! 

Is het vooral je gezondheid waar jij je dit komende jaar op toelegt? Dan valt je keuze op wit of blauw ondergoed. En zoek je financieel succes in 2023? Dan is jouw kleur absoluut geel! 

Nieuwjaar en je financiële zekerheden

En geen tijd of geld meer voor een nieuw lingeriesetje, maar wil je wel graag je financiële situatie zeker stellen voor 2023? Dan kun je volgens goed Italiaans gebruik dadels eten. De pit van de eerste dadel die je eet in het nieuwe jaar, dien je (gewassen) in je portemonnee te bewaren. Het zou je zo maar financieel voorspoed kunnen brengen. 

Of doe als de Polen en strek jezelf in een feestelijke outfit en eet een karper. De schubben van de vis bewaar je in je portemonnee. Dit zou goed zijn voor je financiële gesteldheid.

Het geluk een handje helpen? 

Dat scherven geluk brengen wisten we al. De Denen doen daar op Oudejaarsavond graag nog een schepje bovenop. Of beter, hun hele serviesgoed. De hele voorraad tegen de voordeur van hun buren. Brengt het echt geluk of… herrie met de buren? In Zuid Afrika pakken ze het nog grootser aan en knikkert men bij de jaarwisseling alle oude meubels uit het raam. Niet geheel ongevaarlijk, maar ze beginnen het jaar wel lekker opgeruimd.

Dan pakken de Argentijnen het eens stuk vriendelijker aan. Ook daar gooien ze van alles uit het raam: papiersnippers wel te verstaan van oude documenten. Op die manier laat de Argentijn het oude achter zich en maakt zich op voor een nieuw begin! 

Voor de wereldreiziger: zet je koffer alvast klaar! 

Last but not least, een gebruik dat ons wereldwijven absoluut aanspreekt is een traditie uit onder andere Mexico en Colombia. Om klokslag twaalf uur middernacht pak je een volle koffer om een stevige wandeling door de straten te maken. Op die manier zul je een jaar vol avontuurlijke reizen beleven! De moeite van het proberen waard toch?

En mocht je je afvragen tot wanneer je elkaar een gelukkig Nieuwjaar mag wensen, dat mag tot 6 januari: Driekoningen. Gelijk ook de dag dat het echt tijd wordt die prachtig versierde kerstboom de deur uit te doen!

Wensen we jullie allemaal een avontuurlijk en inspirerend Nieuwjaar! Op dit platform blijven we je ook in 2023 graag verrassen met heel veel storytelling. Volg je ons?

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.