Rijbewijs in de pocket! Hoe laat je je tiener veilig rijden?

Gastschrijfster


Het grote moment voor menig tiener is toch wel het behalen van een rijbewijs. Nog meer vrijheid voor je ‘kind’ en extra zorgen voor jullie ouders! Waar je ook in de wereld woont: enerzijds heerlijk dat je nu zelf niet meer hoeft te taxiën, maar anderzijds best doodeng als je kind zelf achter het stuur kruipt.

En in wiens auto rijdt je kind? Die van jou? Of een tweedehandsje waarvoor keihard gespaard is? Eigenlijk maakt het niet uit, in beide gevallen is het belangrijk dat de verzekering ook de nieuwe gebruiker verzekert. Tijd om toch eens je autoverzekering te checken…

Gebrek aan ervaring kost geld

Als tiener een auto verzekeren is een stuk duurder dan wanneer je als volwassene een autoverzekering afsluit. Dit komt vooral doordat tieners over het algemeen vaker ongelukken veroorzaken in het verkeer. Bovendien hebben jonge automobilisten vaak weinig tot geen schadevrije jaren opgebouwd, waardoor ze geen korting krijgen op de premie. Kun je hulp gebruiken bij het afsluiten van een autoverzekering voor je kind? Hieronder staan een aantal tips op een rijtje.

Zet de autoverzekering niet op je eigen naam

Sommige verzekeraars bieden je de mogelijkheid om een autoverzekering voor je kind op jouw naam te zetten. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien interessant, want de premie valt dan een stuk lager uit. Toch kun je de verzekering beter niet op je eigen naam zetten. Wil je de auto verzekeren? Dan moet je de verzekeraar doorgeven wie de regelmatige bestuurder van het voertuig is. Als je kind de enige is die erin rijdt, kunnen er problemen ontstaan als hij of zij schade rijdt, terwijl de verzekering op jouw naam staat. Reden genoeg om de auto van je kind nooit op jouw naam te verzekeren.

Help je kind om de beste autoverzekering te vinden

Staat je kind op het punt om zijn eerste auto te kopen? Dan heeft hij nog niet eerder een verzekering afgesloten. Grote kans dat hij geen idee heeft hoe hij dit aanpakt. Help je kind daarom een handje, want alleen dan lukt het hem om de beste autoverzekering te vinden. Maak allereerst duidelijk wat het verschil is tussen de dekkingen waaruit hij kan kiezen.

De minimale verzekering die je in Nederland af moet sluiten als je een auto op naam hebt staan, is een WA-verzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met het voertuig aan (spullen van) anderen veroorzaakt. Kies je voor de dekking WA + Beperkt Casco? Dan ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto door onder meer brand, storm, diefstal en inbraak. Tot slot kun je een all risk verzekering auto afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor alle genoemde schade, maar ook voor schade aan je eigen auto door een aanrijding, botsing of vandalisme.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

Wie denkt dat er bij iedere verzekeraar een autoverzekering voor tieners afgesloten kan worden, heeft het mis. Voor wat betreft acceptatie van jongeren kunnen verzekeraars namelijk sterk van elkaar verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraars die tieners weren. Bovendien kunnen er soms strenge voorwaarden gelden voor jongeren. Niet iedere verzekeraar doet echter moeilijk. Wil je kind een autoverzekering afsluiten? Dan raden wij je als ouder aan om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Je ontdekt op deze manier wat de beste autoverzekering voor tieners is.

Laat je niet leiden door de premie van de autoverzekering

Als je zoon of dochter zijn eigen autoverzekering moet betalen, gaat de voorkeur misschien uit naar de goedkoopste autoverzekering. Toch is dit lang niet altijd de beste keuze. Maak je kind daarom duidelijk dat hij niet alleen maar oog moet hebben voor de premie als hij een autoverzekering af gaat sluiten. Leer hem liever dat hij zijn keuze vooral moet baseren op de voorwaarden. Alleen dan lukt het je zoon of dochter namelijk om de beste autoverzekering te vinden.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.