Maandthema februari – Lief & Leed

Met Valentijsdag in het ‘midden’ van deze maand, ligt het voor de hand dat een maandthema daar op inhaakt. Ja. En nee. We zouden de Wereldwijven niet zijn als we een thema als de Liefde niet uitdiepen. Liefde bestaat voor zoveel dingen. Je kan van een persoon houden. Een dier, de natuur. Of enorm gehecht zijn aan een object of plek. Soms zonder het je te realiseren totdat je verhuist….

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Waar Liefde is, zijn ook Verdriet en Machteloosheid. En Nijd, of zelfs wel Haat. Het is een combinatie van (hopelijk vooral veel) Lief & (weinig) Leed.

Lief & Leed

Liede is voor de meeste mensen toch wel het hebben van relaties. Meestal fijn, maar soms ook ronduit lastig! En als je emigreert, wordt het in de regel nog wat gecompliceerder. Met vrienden en ook – helaas – soms familie. Plus is dat je ook weer nieuwe vriendschappen aangaat en misschien wel ontdekt dat het soms goed is om mensen in je leven te laten gaan in plaats van aan ze te blijven hangen. 

Maar Lief & Leed komt niet alleen voor binnen relaties met anderen. Het betreft ook jezelf. Bijvoorbeeld de dromen die je hebt en verwezenlijkt of juist uit elkaar ziet spatten. Of je eigen vermogen je aan te passen in een vreemd land met een heel andere cultuur. Hoe ontstaan vriendschappen in het buitenland? Hoe is de omgang met collega’s of gewoon de mensen op straat? 

Bij Lief & Leed kun je ook aan bijvoorbeeld het volgende denken:

  • Wat vind je geweldig en wat juist helemaal niet leuk aan waar je woont?
  • wat is de grootste uitdaging, horde of overwinning die je voor jezelf hebt moeten of durven nemen?
  • Hoe houdt jij balans in je leven tussen bijvoorbeeld werk en privé?
  • Waar gaat je hart sneller van kloppen?
  • Of wat zou je – als je toverkracht had – vandaag nog willen veranderen?
  • Hoe gaat men om met emoties waar je woont: houdt men die verborgen of gooit men die er makkelijk in het openbaar uit? Denk aan feestelijke (bruiloft, geboorte, slagen voor een studie,…), maar ook verdrietige (ziekte, overlijden, natuurramp,…) ceremonies.

En natuurlijk gaan we ook op zoek naar de oorsprong van…. Valentijnsdag.

Een dag om bij stil te staan

Zoals ieder jaar, staan we op 6 februari weer stil bij een groot leed dat (te)veel jonge meisjes in de wereld nog altijd moeten ondergaan: een besnijdenis. Ook wel bekend als Vrouwelijke Genitale Verminking, afgekort VGV. Als jij geregeld onze website bezoekt dan weet je dat het probleem niet alleen buiten onze Nederlandse grenzen, of Westerse wereld speelt. Het komt ook in Nederland en andere Westerse landen voor! VGV is onderdeel van traditionele en culturele tradities en soms religieuze opvattingen dat de seksualiteit van vrouwen beheerst moet worden. Een praktijk die niet zomaar even uit een maatschappij ‘gewist’ kan worden.

We moeten het gesprek blijven voeren en aankaarten bij (lokale) gemeenschappen en overheden. Op 6 februari kijken we terug wat we er de afgelopen jaren over hebben geschreven en lees je over belangrijke (inter)nationale organisaties die zich hard maken om Vrouwelijke Genitale Verminking uit de wereld te helpen. Het leed moet stoppen.

Nog veel meer!

En zoals je van ons gewend bent, zullen we deze maand ook over heel andere onderwerpen schrijven. De afgelopen maand hebben we weer veel e-mails ontvangen van wereldwijven die graag mee willen schrijven. Niet iedereen doet dat uiteindelijk maar we hopen de eerste blogs komende maand te publiceren en ze bij jullie te introduceren 🙂

En last but not least, …. natuurlijk is er ook in februari weer een gloednieuwe aflevering van onze podcast Wereldwijven On Air! Wist je dat je deze ook kunt beluisteren op Spotify?

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.