360 met de Wereldwijven – Wéér verhuizen: welke goede gewoonte neem je beslist mee?

Wereldwijf Wendy vroeg de Wereldwijven onlangs of wij, als we wéér doorverhuizen naar een ander land (of misschien wel terug naar Nederland), we dan een lokale ‘goede’ gewoonte meenemen uit ons oude thuisland. Leuke vraag vonden wij op de redactie en we vroegen het aan de schrijvende wereldwijven….

Natuurlijk vertelde Wendy ons gelijk over een gewoonte of drie die zij zich heeft eigen gemaakt door de jaren heen. Geleerd in Spanje, Aruba, Curaçao en de Dominicaanse Republiek. 

Scheve ogen in de kroeg…

Wendy: “In Madrid (waar we vier jaren hebben gewoond) ging ik altijd op vrijdagmiddag met de kinderen naar de kroeg. Heel gewoon en gezellig was dat. Echter toen ik dat in Nederland op een vrijdagmiddag deed na hun eerste Nederlandse schoolweek, werden we nog net niet weg gekeken 😅”

“In Aruba had ik Papiaments geleerd en toen we na drie jaar terugkeerden en ik in de tram in Den Haag tussen een groep Antillianen stond, schakelde ik zo over op Papiaments. Zo leuk en gelijk contact natuurlijk.”

Alledaagse dingen anders 

“Maar”, gaat Wendy door, “soms zijn het alledaagse banale dingen waardoor je je bewust wordt van een gewoonte en dat die ergens anders heel ongewoon is! Zoals je hond uitlaten. Dat kwam me ook een keer op een verrassing te staan. In Curaçao liet ik onze honden altijd loslopen, en ik realiseerde me natuurlijk dat dat in de Dominicaanse Republiek, waar we in de stad woonden, niet kon. Ik dacht dat dat wel kon in het stadspark, maar dat hebben ze dus echt liever niet. Dominicanen hebben vooral kleine schoothondjes en… mijn grote honden zouden die kleine honden misschien wel opeten!”

“Ook een wijze gewoonte die ik zonder nadenken uit de Dominicaanse Republiek heb geïmporteerd naar Nederland, waar we nu weer zijn: het vastknopen van mijn handtas aan mijn boodschappenkar. Uit veiligheid tegen tasjesdieven. Het is dat mijn man vorige week vroeg “Wat doe je toch..?” dat ik het me pas realiseerde. En ja, natuurlijk zet ik ook niet zomaar mijn tas op de grond!”

Goede gewoonte in Oostenrijk: schoentjes uit… Danke!

Bonny in Oostenrijk vond een typisch Oostenrijkse gewoonte in het begin maar raar, maar leerde haar lesje al snel! Bonny: “Niemand draagt in Oostenrijk binnenshuis schoenen. Om de boel schoon te houden. In de winter natuurlijk logisch en met de sneeuw snel een modderboel. Toch vond ik dat eerst onzin en leek het me vooral koud aan mijn voeten. Nu doe ik het zelf ook. Het scheelt veel dweilwerk en met de vloerverwarming die hier overal is, is het ook nog aangenaam aan de pootjes. Alleen opletten dat er geen jubeltenen uit je sok steken 😁”

Gekke Amerikanen of… 

Van Europa steken we over naar de Verenigde Staten. Zijn daar nog een aantal gekke gewoontes die we stiekem graag omarmen? “Toch wel hoor”, steekt wereldwijf Carol in Californië van wal. “De spontaniteit van Amerikanen om te socializen. Dat hebben wij inmiddels ook gedaan: vaker mensen uitnodigen, borrels en andere activiteiten organiseren voor dat ‘community’ gevoel met school. In Nederland mis ik dat iedere keer erg. Alles gaat via de app en iedereen doet alsof er geen tijd is om 15 minuten koffie te drinken en elkaar in persoon te spreken.” 

Wereldwijf Lies, na een aantal jaren in de VS nu weer terug in Nederland, springt bij. “Zeker! En ik denk ook gelijk aan de Amerikaanse ‘vrijgevigheid’. Altijd wel een bijdrage willen leveren. Voor de buurt, school of lokale clubs. Zo mooi! Sinds we terug zijn in Nederland zijn wij als gezin dan ook veel bezig met wat we geven of bijdragen. Ik hoop dat niet kwijt te raken, maar het is niet heel doorsnee hier… 😉”

Goede gewoonte: giving back… BIG!

“Vrijgevigheid. Inderdaad, dat ook”, vult Carol aan. “Ik ben veel vrijgeviger geworden”, denk ik. “Cadeautjes voor vrienden of vrienden van kinderen? Ik ga dan niet zeggen dat ze maar een tientje mogen uitgeven. Tenzij ze dat kind niet super goed kennen natuurlijk!”

Lies: “Daarnaast ‘vieren’ Amerikanen meer. Uitbundiger. Ik houd van de over the top-feestjes met veel decorations. Wij vieren nog ieder jaar Halloween, maar ook bijvoorbeeld Thanksgiving. En wat Carol zegt: Ik mis het spontane. Gewoon even ruimte en tijd maken om mensen te zien, zomaar omdat het kan. Alhoewel ons leven daar toch ook heel vol zat omdat Ronald eigenlijk altijd aan het reizen was en ik dus alleen was met kids. Oh, en ik zeg ook werkelijk iedereen gedag in winkels (personeel) en geef veel complimenten. Aan iedereen eigenlijk, als het in me opkomt. Dat deed ik vroeger echt niet.”

Hoge hakken en yoga pants

“Ah. En dan is er nog iets heel zichtbaars”, realiseert Lies zich, “ACTIVE WEAR! Hahaha… In Nederland not done, maar als het even kan loop ik toch mooi in mijn ‘active wear’. Of sportschool-outfit door Nederlandse ogen. Maar, dankzij vier dagen werken, ook weer niet zo vaak. Behalve het dragen van mooie sportkleding, heb ik ook vastgehouden aan het actief-zijn. Sporten. Gezondheid. In Vienna waar wij woonden, Virginia, was dat echt heel aanwezig. Ik mis nog steeds de regelmatige en uitgebreide health checks!”

Carol: “Hahaha, ja die yoga pants zijn hier in Californië niet te vermijden. We hebben eerder ook lange tijd in New York gewoond en na die tijd had ik me voorgenomen dat ik me meer wilde laten leiden door mijn eigen stijl en niet door trends. Mijn motto nu: “everyday I can wear whatever I feel that day.” Heel  bevrijdend 😅 Dus loop ik over the top gekleed, op hakken voorbij aan de yoga pants terreur in San Francisco 😂

“Die yoga pants (klinkt beter dan ‘legging’, toch?) inderdaad!”, roept Wereldwijf Saskia, ook woonachtig in Californië. “Natuurlijk droeg ik die al in Nederland. In de sportschool wel te verstaan. Lange tijd hield ik me in en vertikte ik de hippe merken in de VS te kopen die leggings en zweet shirtjes als ‘day-, streetwear & lifestyle’ verkopen. Inmiddels ben ik toch vaste klant, maar… ná yogastudio of sportschool trek ik iets echt leuks aan. Meestal.”

Saskia: “En mag ik het ook nog even over koffie hebben? Koffie in zo’n kartonnen beker met deksel, die je dan buiten de deur haalt en meeneemt naar je volgende afspraak…. Wie in hemelsnaam heeft dat bedacht?” OK. dat bewaren we dan graag voor een volgend blog. Over eetgewoontes enzo.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.