Schrijfwedstrijd: Op wereldreis – Jennifer Joedo

Een wereldwijf. Wanneer ben je eigenlijk een wereldwijf? Jennifer vraagt het zich af. 

Ik ben een grote fan van reizen, het maakt niet uit waarheen of hoe. Alles is goed zolang ik maar onderweg ben. Het is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft bij de KLM gewerkt en wij hadden als gezin de privilege om IPB te vliegen. IPB betekent Indien Plaats Beschikbaar. Ja, het kon dus ook zomaar zijn dat we niet mee konden en dus met onze volle koffers en een verdrietig gezicht naar huis konden om het de volgende dag weer te proberen.
Ieder jaar gingen we dus wel op reis, maar dat werd nooit een standaard reis zoals het bij de rest van mijn vrienden ging. Nee, mijn vader had thuis al een heel eigen plan gemaakt. Twee dagen hier, drie dagen daar. Hij zorgde er voor dat er nooit een dag hetzelfde was. We kwamen dan ook altijd moe, maar voldaan thuis van onze reizen.

Go with the flow vakanties

Toen ik de leeftijd bereikte dat ik besloot niet meer met mijn ouders mee te gaan boekten mijn vriend en ik vrijwel altijd last minute een ticket ergens naar toe om vervolgens met een Lonely Planet onder de arm het land te verkennen. Geen strakke planning, niks vooruit boeken, gewoon zien waar je uitkomt en voornamelijk go with the flow. Het waren de leukste vakanties, maar het was altijd zo kort. Eenmaal thuis moesten we dan weer bijkomen van onze vakantie. We vroegen ons beiden af hoe het zou zijn om voor langere tijd weg te zijn en fantaseerden daar over.

Het zaadje was geplant

We hadden gesprekken over tijdelijke emigratie of een around-the-world-ticket, totdat mijn vriend Don op een avond thuis kwam van een bedrijfsuitje en in contact was geraakt met een Nederlands stel die op de motor naar India waren gereden. ‘Dit wordt het!’, riep hij enthousiast en zijn ogen glunderden helemaal. Ik zag het wat minder zitten. Ten eerste had ik mijn motorrijbewijs niet en ten tweede zag ik ons niet met al ons hebben en houwen op één motor door de Sahara crossen.

Onze Landrover Defender

Toch was bij Don het eerste zaadje geplant, want het verhaal liet hem niet los. Hij speurde op het internet naar soortgelijke verhalen en zo belandde hij op verschillende websites van de zogenoemde ‘Overlanders’. Mensen die voor langer dan een paar weken met eigen vervoer meerdere landen doorkruisen zonder te vliegen. Toen ik de zeilboot ook afwees, bleef er nog één optie over: de auto. Stiekem legde hij printjes van een stel die met de auto naar Azië was gereden op mijn nachtkastje waardoor het idee ook bij mij begon te leven. En zo kochten we in oktober 2007 onze eigen Landrover Defender 110 met daktent…

We zeiden allebei onze banen op en reden het avontuur tegemoet. Het afscheid viel mij zwaarder dan ik dacht. Ik kreeg zelfs schuldgevoelens, maar ik wist dat dit iets was wat ik moest doen. Dus met pijn in mijn hart volgde ik mijn gevoel en heb daar geen moment spijt van gehad!

Drie jaar vrijheid en een veranderd wereldbeeld

Het werd een reis van 3 jaar! We reden via Turkije, Iran en Pakistan naar India waar we onze Landrover naar Singapore verscheepten om een rondje Zuidoost Azië te maken. Na dat rondje hebben we onze Landrover van Kuala Lumpur naar Australië verscheept waar we na een jaar werken onze auto voor de laatste keer verscheepten naar Kaapstad om via de oostkant van Afrika naar ‘huis’ te rijden. Een reis vol ontdekkingen en bijzondere ontmoetingen, waarbij we het gevoel van totale vrijheid hebben mogen ervaren. Een leven waarin ons hele hebben en houwen in een Landrover zat en we eigenlijk helemaal niks aan spullen misten. Het heeft ons wereldbeeld veranderd en onze denkwijze kende geen grenzen meer. Een paar maanden na terugkomst in Nederland lonkte het avontuur weer en emigreerden we naar Kuala Lumpur, wat we een jaar later verruilden voor een leven in Sydney om vervolgens het jaar daarop weer het roer om te gooien voor een leven op een zeilboot in Griekenland.

Ben ik een Wereldwijf?

Mag ik mijzelf nu een wereldwijf noemen? Misschien. Maar toch vind ik dat er zoveel verschillende soorten wereldwijven zijn. Of je nu in het buitenland woont, in Nederland of misschien niet eens een vaste verblijfplaats hebt. Het hebben van een open mentaliteit, een internationale denkwijze, respect voor verschillende nationaliteiten en je overal in de wereld thuis voelen, maakt je in mijn ogen een echte wereldwijf!

Meer verhalen van de schrijfwedstrijd lezen? Klik dan hier!

 

Over dit Wereldwijf: Jennifer Joedo - Nederland

Hi! Ik ben Jennifer Joedo. In 2008 reden mijn vriend en ik in onze eigen Landrover Defender overland naar Australië en weer terug naar Nederland via de oostkust van Afrika. Vervolgens hebben we op meerdere plekken op de wereld gewoond (Kuala Lumpur, Sydney en Corfu) en zijn we in 2015 weer naar Nederland teruggekeerd. In 2020 wilden we met ons gezin in een tot expeditietruck omgebouwde brandweerwagen overland naar Japan rijden. Door corona ligt dit plan nu in de koelkast. Maar ik inspireer graag nog reislustige gezinnen op mijn platform Travelguppies. Verder maak ik muurschilderingen en schilder ik portretten en interview ik voor de Wereldwijven graag over vrouwen die mij inspireren en iets moois bijdragen aan deze wereld.