Winterse gezelligheid op z’n Indiaas, Nepalees of Marokkaans

door gepubliceerd op 1 oktober 2018Tags: , , , , , ,

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar zodra de zomervakantie afgelopen is en we weer de normale routine hebben opgepakt, krijg ik zin om mijn huis winterklaar te maken. Ik heb geen zin meer in die kleffe temperaturen en kan er ineens niet meer tegen dat ik straaltjes over mijn rug heb lopen als ik even de hond uitlaat. Witte wijn en rosé vind ik niet lekker meer en ik schop het liefst mijn flip-flops uit en trek mijn Uggs aan.

De winter lokt uit tot coziness met kussens, kleden en dekens. De haard aan, kaarsen, kaasplankjes en glazen rode wijn. In Scandinavië noemen ze dat Hygge, een term die het leven op een gezellige en intieme manier beschrijft. Oftewel ouderwetse Hollandse gezelligheid!

Mijn zin in Hygge liet me dwalen over het internet en zo kwam ik Sukhi tegen, een bedrijf dat tapijten laat maken in Nepal, India en Marokko. Sukhi is een sociale onderneming die zich concentreert op mooie betaalbare kleden, gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. Sukhi betekent gelukkig in het Nepali. En dat wil deze onderneming ook, mensen gelukkig maken. De ambachtslui die de vloerkleden maken, hun gezinnen en hun klanten.

Sukhi levert handgemaakte vloerkleden rechtstreeks van de makers en brengt zo authentieke tapijten van geluk en kwaliteit naar huizen overal ter wereld. En omdat ze rechtstreeks samenwerken met de mensen die de kleden maken, zijn de prijzen lager. Sukhi heeft geen magazijnen, fysieke winkels of tussenpersonen. De tapijten worden alleen gemaakt wanneer je ze bestelt. En ze zijn aanpasbaar: Je kunt zelf aangeven wat je graag zou willen zien in je tapijt!

Sukhi’s mede-oprichter, Nasia Burnet: “De nieuwste toevoegingen aan onze Indiase tapijtcollecties zijn een reactie op klanten die de ultieme warmte en gezelligheid willen,” zegt ze. “Wat is Hygge meer dan een warm, wollig tapijt in je kamer?”

Hygge uit India en Nepal biedt makers hogere kwaliteit van leven

Sukhi heeft voor de winter drie Indiase tapijt collecties ontwikkeld: gevlochten vilten tapijten, gevlochten wollen tapijten en tapijttegels. Elk tapijt is gemaakt van 100% wol en verbetert de Hygge-sfeer in elke kamer. De tapijten zijn handgemaakt en ondersteunen Indiase ambachtslieden die een eerlijke beloning ontvangen. Ze helpen om de tijdloze traditie van het maken van tapijten in India te behouden.

Maar de warmte komt niet alleen van de prachtige tapijten. Iedere aankoop verbetert de situatie van de makers in India. Dit prachtige filmpje laat zien welke positieve impact deze sociale onderneming heeft op de makers en hun community’s. Sukhi werkt direct met de makers in India en zorgt voor training, eerlijke lonen en de mogelijkheid om te werken vanuit huis. Hierdoor is de keten korter en wordt de kwaliteit van leven van de Sukhi artisans verhoogd. Alleen al omdat ze hun kinderen op school kunnen laten!

En ook uit Marokko komt de warmte voor de winter

Beni Ourain-tapijten brengen luxe, comfort en warmte naar elke kamer. Deze traditionele Berber-tapijten zijn gemaakt van schapenwol in het Atlasgebergte en bieden klanten een natuurlijk, comfortabel tapijt onder hun voeten. Sukhi biedt Beni Ourain-tapijten aan in een unieke verscheidenheid aan kleuren, patronen en vormen. Je kunt bovendien online je eigen product ontwerpen.

Elk kleed is handgemaakt door een vrouw in Marokko die 2-3 keer meer loon ontvangt dan de gemiddelde regionale arbeider. Ambachtslieden kunnen vanuit huis werken, zichzelf ondersteunen en hun kinderen een opleiding laten volgen. Zodra de maakster het kleed heeft voltooid, kunnen klanten haar naam op het etiket vinden en haar een e-mail sturen om haar te bedanken voor haar prachtige werk. 

De Wereldwijven zijn verkocht. Hygge op z’n Sukhi’s wordt onze trend deze winter! 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.