Ethiopië, een verbazingwekkend niet-Afrikaans land…in Afrika

Met Shakira’s ‘This time for Africa’  vrolijk op de achtergrond, maakten we het nieuws bekend aan onze ouders, familie en vrienden. Afgelopen zomer verhuisden wij naar Ethiopië. Een droom ging uitkomen – samen de wereld verkennen – en we omarmden het idee dat mijn man de komende vier jaar gaat werken in de grootste stad op het Afrikaanse continent: Addis Abeba.

Onverwachts bijzonder

Inmiddels vier maanden na onze aankomst zijn we al aardig ingeburgerd en voelen we ons er al helemaal thuis. Ik wist een jaar geleden eigenlijk niet veel meer over Ethiopië dan dat het woestijnen heeft, dat er vroeger hongersnoden heersten en dat Keizer Haile Selassie (bij sommigen beter bekend als Ras Tafari) er geregeerd had; en natuurlijk dat de beste marathonlopers ter wereld er vandaan komen. Maar inmiddels kan ik al flink wat meer vertellen over dit land, voor ons een onverwacht bijzondere plek onder de Afrikaanse zon.

Land of origins

Ethiopië wordt ook wel Land of origins genoemd. De ‘eerste mens‘ heeft hier haar botten liggen (Lucy is haar naam, omdat de archeologen toen zij haar in 1974 vonden op de taperecorder de Beatle’s hit Lucy in the Sky with Diamonds luisterden). De Ethiopische orthodox-christelijke religie dateert van 318 na Christus, en is daarmee zelfs ouder dan het westerse Christendom. En last but not least: de Ethiopiërs ontdekten als eersten de geneugten van de koffieplant die zijn naam ontleent aan de Ethiopische regio Kaffa waar hij oorspronkelijk voorkwam. Bunna allèh! (Er is koffie!). Ethiopiërs zijn er maar wat trots op dat hún land het enige Afrikaanse land is dat praktisch nooit gekolonialiseerd is geweest. De Italianen hebben er wel een tijdje rondgelopen (1935-1941) maar slaagden er niet in om het land te overheersen.

Géén Afrika!

Verontwaardigde Ethiopische blikken waren op ons gericht, toen wij de eerste maand rondbazuinden dat wij het erg naar ons zin hebben in Afrika. “Dit is geen Afrika, dit is Ethiopië!“ Het is inderdaad een uniek land, dat zich – ondanks de in Addis Abeba gevestigde hoofdzetel van de Afrikaanse Unie – niet vanzelfsprekend met de rest van Afrika wil associëren.

90 etnische groepen

Ethiopië is landlocked omringd door Eritrea, Djibouti, Kenia, Somalië, Sudan en Zuid-Sudan. Het telt ongeveer 106 miljoen inwoners, al weet niemand dat precies, want een bevolkingsregistratie kennen ze hier niet. Het aantal moet telkens weer blijken uit een heuse volkstelling, net als waarvoor Jozef en Maria op weg naar Bethlehem moesten. Die census staat nu voor begin 2019 gepland. In Ethiopië leven meer dan 90 etnische groepen (stammen) met elk een eigen taal, cultuur en gewoonten. De officiële talen zijn het Amhaars, Oromifa en Tigrinya.

Hoe laat is het?

Zei ik net 2019? Nee daar zat ik alweer fout. Voor de Ethiopiërs is ergens in september pas net het jaar 2011 aangebroken. Dit land houdt er een geheel eigen jaartelling op na, al eeuwenlang. Hun jaartelling verschilt ongeveer 7 jaar met de onze, en daarnaast hebben ze een eigen set maanden (13 maanden zonneschijn, zeggen de Ethiopiërs dan) en kloklezen doet men hier ook heel anders dan wij.

Ethiopische sneeuw

Ethiopië heeft adembenemende landschappen van groene bergen, watervallen, exotische vogels en de grasetende baviaan, de gelada baboon. Ook de warmste plek op aarde is in Ethiopië te vinden (de in het noorden gelegen Danakil depression, ook wel Hell on Earth genoemd). Op de bergtoppen van de Bale Mountains in het zuiden is sneeuw te vinden. Sneeuw in Ethiopië? Ja, echt!

Nieuwe Bloem

Addis Abeba betekent Nieuwe Bloem in het Amhaars. Dat de hoofdstad in een rap tempo opbloeit is duidelijk te zien. Talloze high-rise buildings zijn in aanbouw (bijna allemaal door Chinese bouwbedrijven!) en in 2015 werd ook de Addis Light Rail gerealiseerd, een ultramoderne metrolijn (skytrain) die de stad hoog boven de grond doorkruist. De stad ligt in het hooggebergte, met een hoogte tussen de 2.300 en 2.700 meter, heeft meer dan 6 miljoen inwoners en is de thuisbasis van de grootste openluchtmarkt van Afrika, de Merkato.

Heel veel kevers

Addis is een bruisende stad met veel economische en culturele bedrijvigheid en een diplomatic en international hub. Er zitten hier 115 ambassades en permanente vertegenwoordigingen, diverse VN-instellingen (UNECA, UNDP), het ultramoderne hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie, talloze NGO’s en ook veel internationale bedrijven (zoals onze Heineken) en buitenlandse – ook veel Nederlandse – ondernemers. De stad is rijk aan moderne Ethio-jazzbars, art gallery’s, de jaarlijkse Hub of Africa Fashion Week, klassieke auto’s (héél veel Volkswagen-kevers, in allerlei vrolijke kleuren), hippe koffiebarretjes en Italiaanse restaurants.

Leven op straat

Addis kent ook een andere kant. Armoede is in de stad ondanks skytrains en modeshows pregnant aanwezig, heeft een ruw karakter en komt heel direct bij je binnen. Zodra je vanaf het vliegveld Bole de binnenstad inrijdt, word je hiermee al bij het eerste verkeerslicht geconfronteerd. Kinderen – vaak jongens tussen de 8 en 15 jaar – kloppen bedelend aan je raam voor geld of wat je maar wilt geven. In hun hand houden ze een half-opengeknipt Spa blauw-flesje waarin een geel goedje drijft: snuiflijm. De kinderen zijn hieraan verslaafd en leven op straat. Naast moeders met baby’s. En naast groezelige hoopjes doeken en plastic waaronder op straat, op de stoep of zelfs midden op de snelweg mensen liggen te slapen.

Women on top

Ethiopië is een federale republiek. De huidige premier Dr. Abiy Ahmed Ali is sinds 2 april 2018 aan de macht en wordt door velen – na een dictatuur van bijna 25 jaar – gezien als de grote modernisator voor het land: democratisering, verzoening en vrede met buurland Eritrea markeren de eerste maanden van zijn regeerperiode, die nu al lijkt te ontaarden in een persoonscultus. Revolutionair was ook zijn recente besluit dat de helft van zijn kabinet uit vrouwen moest bestaan. Dit en heel veel andere vooruitstrevende plannen werden in een handomdraai gerealiseerd. Ook door toedoen van Dr. Abiy, zoals de bevolking hem hier noemt, werden afgelopen oktober de eerste vrouwelijke president van Ethiopië én de eerste vrouwelijke operrechter benoemd. History in the making!

Tot zover een eerste inleiding van onze nieuwe woonplaats. Via De Wereldwijven hoop ik jullie te boeien met foto’s en met artikelen over uiteenlopende thema’s over het veelzijdige Ethiopië.

‘Melkam Kan!‘ (Fijne dag!).

Over dit Wereldwijf: Myrthe Devillers - Ethiopië

In Ethiopië noemen ze me Marta. Mijn echte naam is Myrthe. Na eerder in Thailand en Japan te hebben gewoond, sta ik nu aan het begin van een avontuur op een ander continent: Afrika. In juli 2018 verhuisden mijn man en ik van Nederland naar Ethiopië voor zijn werk (op de Nederlandse ambassade) in de hoofdstad Addis Abeba. Via De Wereldwijven schrijf ik artikelen over de cultuur, geschiedenis en mensen van het prachtige Ethiopië!