Ontmoet Wereldwijf Susan in Zweden. Rust en ruimte wennen snel!

En dan doe je in de ochtend de gordijnen open met je halve slaapkop en kijk je letterlijk en figuurlijk de wijde wereld in. Dat is even wat anders dan de muren die ik gewend was in mijn 200m2 tuintje in een doorsnee Brabants dorp. Wat een rijkdom denk ik en geniet nog even van de rust en het prachtige uitzicht. Dan loop ik naar de keuken voor een kop koffie.

Een nieuw wereldwijf

Mijn naam is Susan en sinds maart 2018 ben ik woonachtig op het platteland van Zuid-Zweden. Super dat ik me vanaf nu ook een wereldwijf mag noemen. In mijn eerste bijdrage geef ik jullie een klein kijkje in wie ik ben en waarom ik in Zweden woon. 

Waarom Zweden?

Nadat we jarenlang minimaal twee keer per jaar onze vakantie’s doorbrachten in Zweden en we iedere keer weer het gevoel van thuiskomen hadden zodra we de grens gepasseerd waren, gingen we steeds meer fantaseren over een leven buiten Nederland. Waarom voelt Zweden dan zoveel beter dan Nederland? De cliché’s die we waarschijnlijk allemaal kennen, gelden zeker ook voor ons. We wilden vertrekken voor de rust, ruimte en prachtige natuur. Tel daarbij op dat we dol zijn op de mentaliteit van de gemiddelde Zweed en de beslissing werd gemaakt; ons huis in Nederland werd in de verkoop gezet.

De kogel door de kerk maar wat nu?

Na jarenlang dromen verkochten we november 2017 eindelijk ons huis in Nederland en kwam Zweden opeens wel heel dichtbij. Ojee, sloeg daar de paniek toch een klein beetje toe? Ik had hier jaren naartoe geleefd en gefantaseerd hoe het zou zijn, en nu zouden we het allemaal gaan ervaren op korte termijn…

Een boel te regelen

En toen begon het regelwerk, zowel praktisch als administratief. Opzeggen van abonnementen en verzekeringen. Zouden we die mooie meubels meenemen en zo ja, zelf doen of uitbesteden? 
De auto die we pas een paar maanden geleden uit Spanje hadden in laten voeren, zouden we die meenemen en er een Zweedse van maken of zou het beter zijn om ‘m te verkopen nog voor de verhuizing? Maar ja hoe kom je dan met al je spullen en caravan in Zweden? Kortom na drie maanden tijd had ik alles eindelijk mooi voor elkaar maar ik kon geen instantie of bedrijf meer horen of zien.

Baan? Check. Huis? Check. Bank? Check!

Toen in Nederland als veel geregeld of in behandeling was, werd het tijd om naar ons nieuwe thuisland te gaan. Je raadt het al, om dingen te regelen natuurlijk.
In januari was dit regelweekje gepland. Wow! Hectisch maar verbazingwekkend wat we in die week voor elkaar hebben gekregen. Vriendlief tekende op dag één zijn contract bij zijn nieuwe werkgever, we vonden een super leuk huurhuis midden in het bos vlakbij het water, we openden een bankrekening en tussendoor genoten we van alles en iedereen.

En daar gingen we!

10 maart 2018 was een dag om nooit te vergeten. We lieten onze vrienden en familie achter en reden een nieuwe onzekere toekomst tegemoet. Een toekomst waar je al heel lang van droomt. En toch? Hoe eng is het, je stabiele leven in Nederland achter je te laten? Want al zeg ik het zelf we hadden het niet slecht in Brabant. Beiden een leuke baan, leuke vrienden en familie en in je nieuwe thuisland moet je maar afwachten hoe het gaat lopen.

Maar In the end we only regret the chances we didn’t take.

Alweer acht maanden verder

Als ik nu terugkijk op de afgelopen acht maanden dan vraag ik me af waar de tijd is gebleven. Wat heb ik eigenlijk allemaal gedaan? Één ding weet ik zeker, het gaat hier boven verwachting goed. We hebben leuke Zweedse vrienden die ons kennis laten maken met het ‘echte’ Zweedse leven, de tradities en de cultuur. 

‘Het is hier dus volop genieten van the Swedish dream.’

En vanaf 2019 zal ik werkzaam zijn als begeleidster voor gedetineerden met de Nederlandse nationaliteit die hier in detentie zitten. In drie verschillende detentiecentra zal ik de verdachte/gedetineerde begeleiden van het moment van aanhouding tot een eventuele terugkeer in de maatschappij. Uiteraard heb ik hier heel veel zin in, en omdat ik deze tijd een beetje zelf kan gaan indelen, hoef ik mijn leven als real housewife niet helemaal te gaan missen. Want is het eigenlijk heerlijk om weer echt tijd te hebben om huis en haard te verzorgen, lekkere echte verse maaltijden op tafel te zetten en zelfgemaakt brood als ontbijt en taarten en koekjes te bakken. En dat allemaal het liefste volgens de recepten van het nieuwe thuisland

Ondertussen ben ik twee keer terug geweest in Nederland en vraag me af hoe ik die drukte ooit heb kunnen overleven. Want jeetje, wat heb ik me in korte tijd gehecht aan de rust en ruimte.

Ook genieten van de weldadige rust en ruimte in Zweden? Huur een vakantiehuisje!

ONTMOET HIER OOK ONZE ANDERE WERELDWIJVEN

Over dit Wereldwijf: Susan van Diesen - Zweden

Hej allihopa, mijn naam is Susan en begin 2018 werd de droom om in Zweden te wonen samen met vriendlief, de honden en paard werkelijkheid. We hebben ons drukke leven in Noord-Brabant verruild voor het leven op het platteland van Zuid-Zweden. Via De Wereldwijven wil ik jullie een kijkje geven in het Scandinavische leven, cultuur en natuur want het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen Ikea en knäckebröd.