Bedrijf van een wereldwijf. In gesprek met Marjolein van Good Safari

Marjolein is van huis uit civiel technisch ingenieur maar startte haar carrière bij de Dierenbescherming. Nadat ze de Partij voor de Dieren mede had opgericht, stapte ze over naar de mensen. Ze werkte onder andere voor het Rode Kruis, Plan Nederland en andere grote ontwikkelingsorganisaties. Ze was daarnaast ook woordvoerder van de minister voor ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders. Haar grote droom was echter om in Afrika te wonen. 

“Natuurlijk kun je een bedrijf opzetten in een branche waarin je geen ervaring heb. Logisch nadenken en hard werken. Dat is alles!”

Wanneer en waarom startte je jouw bedrijf?

Good Safari ben ik vier jaar geleden gestart. Wij waagden de stap om naar Tanzania te verhuizen waar mijn man een hotel begon en ik een reisbureau. Ik wil mensen graag ook het andere Tanzania laten zien. De lokale markt, de dorpjes, ontmoeting met Tanzanianen al wandelend door de omgeving.

Natuurlijk gaan mijn klanten ook naar de Serengeti en zien ze de natuur en wilde dieren van de Tanzania. Wij heten Good Safari omdat onze safari’s goed zijn. Ze zitten goed in elkaar, de route is logisch, de auto’s zijn onderhouden en de accommodaties heb ik allemaal persoonlijk bezocht.

Maar we doen ook goede dingen voor het land. Ik plant dit jaar nog 10.000 bomen in onze directe omgeving. Ik ondersteun projecten om stroperij tegen te gaan, help bij de lokale zwerfhondenopvang en ben adviseur voor een stichting die microkredieten verzorgd. 

Wat drijft jou Good Safari ‘groot’ te maken? 

Ik vind het heel leuk om mensen de reis van hun leven te bezorgen. Om hierover te adviseren, samen een programma op te stellen en alles te regelen. Ik doe alles zelf en dat wil graag blijven doen. Heel groot wil ik dus niet worden. Het aantal projecten waarmee ik mooie dingen die voor Tanzania dat ik hiernaast nog doe mag wel toenemen!

Wat is de impact van Good Safari en hoe meet je die? 

Mijn bedrijf is succesvol als mensen met een ander beeld van Afrika en in het bijzonder Tanzania weer naar huis gaan. Als ze zich verbaasd hebben over de schoonheid van het land, de vriendelijkheid van de mensen, als ze genoten hebben van de natuur en hier thuis over gaan vertellen. Ik ben tevreden als ik tevreden klanten heb. Die komen bij de start van hun reis in ons hotel dus ik ontmoet iedereen. Hun plezier draagt bij aan mijn succes.

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit? 

Nog een paar jaar Good Safari laten groeien totdat ik het niet meer alleen kan. Tegelijkertijd maken we ons hotel tot een succes. Daarna, als de kinderen het huis uit zijn, zou ik graag in één van de nationale parken gaan wonen en werken, een tented camp runnen. In the middle of nowhere, echt tussen de wilde dieren. Good Safari blijft daar altijd onderdeel van, want reizen samenstellen kan overal. 

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over het runnen van jouw bedrijf? 

Doe alles zelf, zit er bovenop. Ik kan niemand de schuld geven als er iets niet goed gaat en ik kan mezelf complimenteren als klanten tevreden zijn. 

Mijn levensmotto is: Geniet, doe goed, geen stress!

Welk advies zou je andere ondernemende vrouwen willen geven? 

Volg je droom en luister niet naar anderen. Natuurlijk kun je met drie kinderen naar Tanzania verhuizen. Natuurlijk kun je een bedrijf opzetten in een branche waarin je geen ervaring heb. Logisch nadenken en hard werken. Dat is alles!

En tot slot, wie is voor jou een wereldwijf en waarom?

Mijn dochter Tooske is mijn wereldwijfie! Ze is 13 jaar, heeft met ons zes maanden door Zuid-Oost Azië gereisd, woont nu in Tanzania, reisde alleen naar haar vriendin in San Francisco, met haar broers naar haar oma in Nederland, met haar klas naar Zuid Afrika en ze gaat op schoolreis naar Kenia. Ze spreekt vloeiend Engels, is altijd geïnteresseerd in andere mensen en ze oordeelt nooit. En ze gaat nog steeds iedere vakantie naar een ander land. 

Wil jij altijd al op safari in Tanzania? Boek dan jouw reis met GoodSafari en ontvang 10% korting op je verblijf in Arusha Villa. Geef bij boeking DE WERELDWIJVEN door!

MEER INSPIRERENDE VERHALEN LEZEN OVER BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN? KIJK DAN HIER

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.