Actie #DeWereldwijvenUnCut – Tegen vrouwelijke genitale verminking, voor zelfbeschikking

door gepubliceerd op 31 januari 2019Tags: , , , ,

Niet lang geleden kwam er een verhaal binnen van ons wereldwijf Annemarie Middelburg over vrouwenbesnijdenis. Dit raakte de redactie onmiddellijk in de ziel en was aanleiding tot de campagne #DeWereldwijvenUnCut. 

Op 6 februari is het Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV), ook wel bekend als de Dag tegen Vrouwenbesnijdenis. De Wereldwijven starten een campagne, genaamd #DewereldwijvenUnCut, waarmee ze vrouwenbesnijdenis stevig op de kaart willen zetten. Zonder voldoende aandacht op dit onderwerp, lijkt het geen issue te zijn. Vrouwelijke Genitale Verminking is een schending van de meest fundamentele rechten van vrouwen en daarin verdienen ze onze solidariteit en steun: door het aan de kaak te stellen. Hoe kan het zijn dat wanneer één man zijn penis verliest, de pers er bol van staat, maar als er 200 miljoen vrouwen en meisjes besneden zijn onder culturele druk en zonder zelfbeschikking waardoor ze blijvend genitaal zijn verminkt, daar weinig aandacht voor is? 

Dichterbij dan je denkt

Het is dichterbij dan je denkt, ook 30.000 meisjes en vrouwen wonend in Nederland, hebben pijn met plassen en menstrueren, hebben minder seksueel genot en voelen zich niet compleet. Jaarlijks lopen gemiddeld een vijftigtal jonge meisjes het risico zonder verdoving deze verminking in hun land van herkomst te ondergaan. Hierbij bestaan verschillende varianten, van het wegsnijden van een deel van de clitoris en/of schaamlippen tot aan het volledig dichtnaaien van de vulva met slechts een gaatje om te urineren en menstrueren, met allerlei complicaties en infecties als gevolg. Wereldwijd ondergaan dagelijks achtduizend meisjes deze praktijk.

Hersteloperaties

Afgelopen jaar heeft Lilianne Ploumen gepleit voor het vergoeden van hersteloperaties bij Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV). Helaas was er geen meerderheid, waardoor vrouwen deze operatie nog steeds zelf moeten betalen. Deze vrouwen worden helaas aan hun lot overgelaten, wat moeilijk te verenigen is met het feit dat we vrouwenbesnijdenis als een schending van mensenrechten zien. Deze vrouwen vinden het lastig een vuist te maken, en juist daarom komen wij, de Wereldwijven, in actie. 

Storytelling

Zonder een aanvallend geluid te laten klinken waarbij ‘het westen’ een belerende vinger wijst, willen we het onderwerp vrouwenbesnijdenis uit de taboesfeer halen, alternatieven bespreken en de discussie aanzwengelen hoe we deze vrouwen het beste kunnen ondersteunen. Dat begint bij storytelling, daar waar De Wereldwijven voor staan. Inspireren zonder grenzen.

In aanloop naar 6 februari belichten De Wereldwijven vrouwelijke genitale verminking door middel van de volgende story’s en steunbetuigingen: 

  • Tientallen wereldwijven -woonachtig over de hele wereld- posten hun UnCut-foto met de symbolische pose: een hartje ter hoogte van vulva en gekruiste benen.
  • Publicatie van twee prachtige video’s waarin twee dappere Nederlandse vrouwen die in Ethiopië en Somalië besneden zijn hun indrukwekkende verhaal delen. Hoe is het leven als je besneden bent, welke gevolgen heeft de besnijdenis gehad (zowel fysiek als psychisch) en wat zijn hun aanbevelingen?
  • Een artikel/vlog waarbij een besneden tweeling Ayaan en Amal hun ervaringen delen.
  • Dr. Annemarie Middelburg, gepromoveerd mensenrechtenjurist en expert op dit thema, heeft een inhoudelijk artikel geschreven over de complexiteit van vrouwenbesnijdenis gedeeld met veel achtergrondinformatie.
  • Voormalig minister Ploumen spreekt zich uit in een interview waarom zij heeft gepleit voor het vergoeden van hersteloperaties bij vrouwenbesnijdenis en leg zij uit waarom het belangrijk is dat wij onze stem laten klinken.
  • Chirurg Refaat Karim over het belang van hersteloperaties en legt uit hoe deze operaties een groot gevoel van zelfbeschikking en vrijheid bij vrouwen teweegbrengt. 
  • Wereldwijf Patricia belicht het onderwerp als verloskundige vanuit Sierra Leone.
  • Monique Janssens, gastblogger en werkzaam bij Terre des Hommes in Oost Afrika over meisjesbesnijdenis in Tanzania.
  • En nog meer …

Kunnen wij deze diepgewortelde traditie veranderen? Moeizaam. Kunnen wij het onderwerp uit de taboesfeer halen? Ja. Kunnen wij meisjes en ouders bereiken die in Nederland op het punt staan deze pijnlijke ingreep te ondergaan? Hopelijk. Kunnen wij de media prikkelen erover te schrijven en aandacht aan te besteden? Druk mee bezig! 

Uiteraard helpt het als je onze campagne deelt, liked of zelfs een foto van jezelf in dezelfde pose eronder zet via social media met hashtag #DeWereldwijvenUnCut erbij. Mocht je meer willen lezen over het onderwerp, iets willen doen dat meer is dan je stem laten horen? Er zijn verschillende stichtingen die jouw steun kunnen gebruiken: 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.