Bedrijf van een wereldwijf. Liesbet over het creëren van je eigen kansen en de natuurlijk mystiek van Costa Rica

Liesbet is geboren en getogen in het kleine dorpje Groet aan het strand in Noord Holland. Op haar 16e vertrok ze naar Amsterdam omdat ze vond dat het tijd was op zichzelf te gaan wonen, in de grote stad. Via haar opleiding kwam ze uiteindelijk in Costa Rica terecht waar ze inmiddels haar eigen reisorganisatie runt en als lokale reisspecialist reizen op maat samenstelt voor het duurzame reisplatform Better Places

In Alkmaar had ze haar middelbare school niet afgemaakt maar eenmaal in Amsterdam werkte ze full time in de horeca en volgde daarnaast de Hotel Management opleiding. Daarna studeerde ze door aan de Hogeschool van Amsterdam en later aan de Universiteit van Amsterdam. Haar motto? Creëer je eigen mogelijkheden en kansen!

Hoe ben je in Costa Rica terecht gekomen?

Ik reisde veel en vaak en het liefst voor langere tijd, minstens een paar maanden. Dan combineerde ik graag een project met mijn reis. Normaal gesproken kwam zo’n dergelijk project op mijn pad maar deze keer had ik vooraf een plaats gereserveerd in de opleiding TEFL (Teacher English as a Foreign Language), een interessante leermethode om een taal te onderwijzen. Ik had gekozen voor de locatie Ciapas in Mexico maar een aantal weken voor vertrek werd er een negatief reisadvies uitgegeven. De alternatieve locatie bleek Costa Rica te zijn. Zo ben ik hier terecht gekomen….

Foto: Pixabay

Je woont er nu al een tijdje. Ben je helemaal geïntegreerd? 

Ja ondertussen woon ik hier al 13 á 14 jaar… En ik voel me hier helemaal thuis. Het was een lang gekoesterde droom te reizen, (mijn) grenzen te ontdekken,  onbekende plaatsen te bezoeken en te leren van andere culturen. En dat heb ik kunnen waarmaken!

Je bent je eigen reisbureau begonnen. Hoe heb je dat aangepakt? 

Nadat ik verliefd was geworden op het land Costa Rica, startte ik als reisleidster. Ik heb jarenlang groepen rondgeleid door Costa Rica en nabij gelegen landen. Met erg veel plezier! Vooral de groepscohesie vond ik altijd super interessant. Daarnaast bezocht ik iedere dag een betoverend mooie plaats in dit land dat mijn hart gestolen heeft.

Welk advies zou je andere vrouwen willen geven die dromen van de stap die jij hebt gemaakt? 

Je kan het!!!!

Wat maakt reizen door Costa Rica via jouw reisbureau anders? 

Ik ben mijn reisorganisatie gestart omdat ik het jammer vond dat veel mensen kozen voor een groepsreis terwijl ze niet helemaal uit de reis konden halen wat zij graag wilden. Het was altijd schipperen en meegaan met de meerderheid. Bovendien was er bij het kiezen van de reis altijd wel een plaats die de één of de ander niet zelf zou hebben uitgekozen… Dat beïnvloede mijns inziens de reiservaring erg nadelig. Zodoende ben ik gestart met het samenstellen van reizen op maat: helemaal naar de wensen, ideeën en het budget van de reizigers. Ik probeer onder de huid van de reiziger te kruipen en een reis samen te stellen die alle verwachtingen overschrijdt. Vooral om een ervaring te creëren die de reizigers lang bij blijft.

Foto: Pixabay

Wat moet je in Costa Rica absoluut gedaan hebben?

Voor een antwoord zal ik eerst onder je huid moeten kruipen…. Ik vraag altijd een beetje meer informatie over je mooiste reiservaring tot nu toe of wat je wenst op je reis qua setting, energie, activiteit etc. Ik kan een vogelaar een surfles aanbieden op een prachtig strand of een surfer een vogelwandeling aanbieden in een prachtige jungle….. maar om de beste reiservaring te creëren zoeken we de highlights die bij je passen!

En welke plekken moet je in Costa Rica gezien hebben?

Uiteraard de nationale parken en de stranden! Rincon de la Vieja is een parel van een nationaal park met de kokende modderpoelen, rokende kraters, krachtige watervallen en kronkelend van flora en fauna….. Tortuguero als de mini Amazone met jungle vol met dieren en uiteraard de Zuid Caribische kust; mijn persoonlijke favoriet met prachtig regenwoud en verlaten stranden….

Waarom werk je samen met Better Places

Het concept van Better Places en de duurzaamheid spreken me vanaf de start al heel erg aan. Better Places is zich voortdurend aan het ontwikkelen, gaat mee met de markt en vooral met de wensen van de reizigers op een bewuste en duurzame wijze. Past geheel binnen het concept dat ik nastreef!

Wat betekent duurzaamheid voor jou? 

In balans zijn met de omgeving, het reduceren van jouw ‘footprint’ op alle vlakken. Het behoud van de natuur, het steunen van duurzaamheidsprojecten en goede (werk)relaties met werknemers en omstanders. Costa Rica is een voorloper in duurzaamheid op alle gebieden. Duurzaamheid is een begrip wat prachtig samenvloeit met onze ambities als reisorganisatie.

En sociaal ondernemen? 

Goede betrekkingen! Ik heb veel contacten opgebouwd in mijn jaren als reisleidster en ook nu reis ik, als het kan, door het land om mijn contacten weer op te zoeken. Sociaal ondernemen is vooral het behouden en ontwikkelen van je eigen sociale karakter, mijns inziens. Ik geloof in de overdracht van deze energie op mijn team. Samen dragen wij deze positieve energie weer over aan de reizigers en de ondernemers met wie we samenwerken!

Zin in een rondreis op maat door Costa Rica? Boek hier jouw droomreis samengesteld door Liesbet!

LEES HIER OVER ANDERE BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN

WERKEN IN HET BUITENLAND? KLIK HIER VOOR INSPIRATIE EN WIE WEET VIND JIJ DIE LEUKE BAAN IN EEN ANDER LAND!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!