Kun jij alleen reizen? Het klinkt als een droom maar het kan ook verdomd eenzaam zijn…

Zo’n drie jaar ben ik op ‘doorreis’ geweest als fotograaf en filmmaker. Klinkt als een droombaan toch? En meestal vind ik het ook fantastisch. Maar ik wil ook eerlijk zijn over de andere kant van deze levensstijl. Want hoe ga je om met eenzaamheid op reis?

De meeste reisbloggers plaatsen een filter over hun updates; de ene na de andere mooie bestemmingen – life is always fantastic. Maar wat we vaak niet krijgen te zien is dat bloggers soms alleen in een hotelkamer zitten te werken achter hun laptops… Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen want sinds er een hele digital nomad community is opgericht, is het makkelijker om mensen te ontmoeten en samen te reizen.

Overnachten bij de locals

Zoals je in mijn vorige artikel hebt kunnen lezen, heb ik besloten om bij ‘locals’ thuis te overnachten om zo niet in hostels of hotels te belanden. Zo voel ik me meer deel van het land en de culturele gewoonten. En als extraatje leer ik enorm veel van mijn hosts.

Bij elke nieuwe overnachting zie ik hoe mensen hun levens indelen, waar ze gelukkig van worden en waarom zij zich thuis voelen op die plek. Inmiddels heb ik bij meer dan zestig mensen overnacht in twaalf verschillende landen. Ik besloot er een boek over te schrijven, genaamd “Can I come over”. Al deze ontmoetingen mij zoveel hebben gebracht. Wie weet haal jij er ook waardevolle lessen uit!

Eenzaamheid onder digital nomads

Ik denk dat veel nomads niet echt eenzaam zijn zolang je je omringd met toffe mensen. Maar wat je wel mist, zijn de langdurige relaties. Onlangs ben ik dertig geworden en merk dat ik daar best mee worstel. Mijn vrienden in Nederland zijn namelijk allemaal bezig met trouwplannen en het krijgen van kinderen.

Maatschappelijk verwachtingen van een dertiger

Maar ik heb goed nagedacht over wat ik wil, wat thuis voor mij betekent en ik ben niet het type om aan dezelfde maatschappelijke verwachtingen te voldoen. Maar hoe mijn toekomst eruit gaat zien? Zal ik ooit een partner vinden die matcht met mijn levensstijl? Inmiddels heb ik geleerd om te leven met kansen die zich voordoen. Ik zie het als een cadeautje wat voor veel mensen niet is weggelegd.

Hoe reis je dan alleen?

Wat ik vooral heb geleerd is om niet te snel te reizen. Slow traveling lijkt sowieso steeds hipper te worden. In het begin veranderde ik om de paar dagen van locatie en dat was veel te intens. Op een gegeven moment was ik zo uitgeblust dat ik spontaan het vliegtuig naar huis heb gepakt. Een maand later was ik bijgetankt en kwamen de reiskriebels alweer terug. Niet heel handig dus. Nu probeer ik zeker enkele weken in één stad te verblijven. Het helpt mij ook als ik de taal spreek van de bestemming. Dan voel ik me niet zo buitengesloten.

Wat betekent thuis?

Thuis heeft in de meeste gevallen niet met een plek te maken, maar met de mensen om je heen. Zij geven je een gevoel van thuis. Daarom bel ik best veel met vrienden en familie als ik niet in Nederland ben. Dan heb ik niet het gevoel dat ik iets mis en krijg ik geen heimwee.

Wil je op de hoogte blijven van mijn avonturen en hoe ik met deze vraagstukken als soloreiziger omga? Dan kun je je hier inschrijven op mijn nieuwsbrief. Om mijn boek te kunnen publiceren, ben ik met een crowdfunding gestart. Voor 35,- steun je al mijn project en krijg je het boek cadeau! Mijn boek is een mix van alle thuis verhalen en mijn persoonlijke zoektocht met hilarische momenten.

Over dit Wereldwijf: Marleen Hoftijzer - Nederland

Hi! Ik ben Marleen Hoftijzer. Fotograaf en filmmaker. Twee jaar lang logeerde ik bij locals thuis. En ik maakte wat mee: ik verbleef in de Australische outback bij een koeienboer en vloog mee in zijn helikopter, logeerde in een Schots kasteel en leefde een week met de Kuna Indianen in Panama. Telkens stelde ik mijn hosts telkens één vraag; wat betekent thuis? Inmiddels heb ik bij zestig mensen gelogeerd in twaalf verschillende landen. Alle te gekke avonturen zijn te lezen in mijn boek "Can I come over". Momenteel ben ik weer terug in Nederland en ben ik vlogger bij Omroep Gelderland.