Op de groene school in Bali is duiken een keuzevak

Karien van Ditzhuijzen

Het gras is altijd ergens anders groener, en als eeuwige nomade kreeg ik na zeven jaar in Singapore natuurlijk de kriebels. Ik had nog nooit zo lang op een plek gewoond! Maar ja, je kunt niet zomaar je gezin oppakken en vertrekken, je moet toch een idee hebben over waar je heen wilt gaan. En dat was een moeilijke vraag, een waar mijn man en ik jaren over debatteerden. 

Vaak wordt voor ‘expats’ zoals wij een verhuizing aangestuurd door een bedrijf of nieuwe baan, maar als het simpelweg een drang voor verandering en avontuur is die je drijft, dan ligt de wereld voor je open. Dat klinkt als ongekende luxe, maar tegelijkertijd maakt het een beslissing juist ook moeilijk.

Moe van het drukke leven

We verdronken dan ook in een zee van keuzes. Er waren zoveel dingen om rekening mee te houden: goede scholen, een lekker klimaat, fijne leefomgeving voor opgroeiende kinderen, en interessante opties voor werk. Moe van het drukke leven in stadstaat Singapore wilden we vooral rust. Tijd om met het gezin door te brengen – voordat de kinderen te oud zijn en dat niet meer met ons willen. 

De vraag die ik de afgelopen maanden ontelbare keren kreeg is: Waarom Bali? Wat ik altijd het liefst wil antwoorden is: Waarom niet? Na jaren soebatten over waar we wilden wonen, besloten we uiteindelijk snel en impulsief, nadat we een filmpje zagen dat iemand of Facebook deelde. Een zeer groene attractie op dit groene eiland in de gordel van smaragd: de Green School. In combinatie met mijn fascinatie voor Indonesië en de wens van mijn man voor een fijne plek om een tijdje na te denken over wat hij verder wil doen met zijn leven, leek het een perfecte oplossing. 

Orde in de chaos

Dus we zijn er. In Bali. In ons nieuwe huis dat uitkijkt over rijstvelden, met onze nieuwe Balinese rescue dog, waar we nieuwe dingen ontdekken, een nieuwe taal leren. Ver van het veilige en schone Singapore. Langzaam wennen we. Aan het verkeer in Bali, waar we orde vinden in de chaos en de beleefd rijdende Balinezen (als je van de sokken wordt gereden op je scooter is het meestal door een witte Bule). We leren waar we het handigst boodschappen kunnen doen en dat er blijkbaar een land is waar kaas nog duurder is dan in Singapore, zodat we het beter op tempeh kunnen houden. 

De groene school

Ook de kinderen beginnen te wennen op school. En een ding is zeker: het is daar absoluut groener! Dit is een school waar ouders verzuchten: ‘Was ik maar weer kind, zodat ik híer naar school kon…’ De lokalen zijn gemaakt van bamboe, hebben geen muren, en liggen in lommerrijke tuinen. Er zijn konijnen en kippen voor mijn dochters om te knuffelen. Mijn zoon, nu in de eerste klas van de middelbare, kan kiezen uit spannende keuzevakken als surfen en vrij duiken.

De nadruk op de Green School ligt op duurzaamheid; ze willen hier de ‘green leaders of tomorrow’ opleiden. En dat op een manier die de meest innovatieve onderwijs-onderzoeken volgt: het grondbeginsel is dat school juist wèl leuk moet zijn – kinderen leren beter als ze hun passies kunnen volgen en plezier hebben in het proces. We hopen dat ze onze zoon, met zijn passies voor wiskunde en sport, goed kunnen uitdagen. 

Met mijn tenen in de modder

Ook voor de ouders is er van alles te leren op deze school. Mijn man en ik hebben ons aangemeld voor een cursus waarbij we zullen werken (in letterlijke zin, we gaan de sawahs in) met de Balinezen om alles te leren over de rijst cyclus. We zullen relaties opbouwen met lokale rijstboeren om een gezamenlijke visie te creëren voor het uitbreiden van biologische rijstbouw op Bali. Ik kan niet wachten mijn tenen in die modder te steken!

Een ander doel van mijn man is leren surfen, terwijl ik me verheug op veel ochtenden zoals deze waar ik op mijn balkon afwisselend zit te schrijven en te genieten van ons prachtige uitzicht. Het begint erop te lijken dat onze keuze de goede was. En dan komt er natuurlijk steevast de volgende vraag, namelijk: Hoe lang zijn jullie van plan te blijven. Daarop heb ik voorlopig maar één antwoord: Ik heb geen idee…

Karien
Karien Van Ditzhuijzen - Indonesië
Selamat pagi, ik ben Karien, geboren en getogen expat, momenteel woonachtig met mijn gezin in Bali, Indonesië. Ik ben schrijfster, en werk aan mijn tweede roman voor volwassenen en een spannend kinderboek. Mijn debuutroman A Yellow House verscheen in 2018, en gaat over het wel en wee van huishoudelijke hulpen in Singapore. Graag vertel ik over onze avonturen bij de Green School en de fascinerende Balinese cultuur op De Wereldwijven.