In de VS is ‘white privilege’ dagelijkse kost

Anne-Barbara Profielfoto WP

Iedereen die dit leest is een mens. Het menselijk lichaam werkt voor het grootste gedeelte bij iedereen hetzelfde. In de basis hebben we allemaal voedsel, slaap en liefde nodig om te overleven. Toch zien we opeens een groot verschil als we iemand zien met een andere huidskleur. Onbewust. Een associatie popt op in ons brein. Ook wel een vooroordeel genoemd.  

Het Office for Women in New York vroeg mij mee te doen met een brainstorming sessie. Een sessie over onbewuste vooroordelen. De hamvraag: Hoe maken we verplegers en doctoren in ziekenhuizen in New York bewust van vooroordelen ten aanzien van zwarte zwangere vrouwen?

De fout die witte mensen maken

Voor het schrijven van mijn boek had ik al ontzettend veel gelezen en onderzoek gedaan naar vooroordelen. Maar blijkbaar nog niet genoeg over de onbewuste associatie die er in Amerika heerst wat betreft mensen met een zwarte huidskleur. Eerst was ik shocked en toen klikte er iets bij mij: White privilege bestaat. 

Ik voel nu de urgentie om de feiten die ik las te delen. Ik wist dat er in dit land, waar ik nu al meer dan acht jaar woon, grote ongelijkheid tussen rassen bestaat en dat er onbewust en bewust wordt gediscrimineerd. Maar doordat ik het niet direct zag gebeuren was het ver van mijn bed en niet zo extreem, dacht ik. En dat is dus precies de fout die veel witte mensen met mij maken.  

Wat schokkende feiten op een rij

Ik start met de resultaten van de Harvard IAT test, opgezet en gerund door drie Amerikaanse professoren. Deze resultaten bewijzen dat zowel witte als zwarte mensen een negatieve associatie hebben met mensen met een zwarte of donkere huidskleur. Deze associatie zit diep in ons onderbewustzijn. Of is er in sommige gevallen heel bewust. Hoe dan ook, deze vooroordelen vallen altijd negatief uit voor zwarte mensen.

Amerika heeft de meeste sterfgevallen door zwangerschap van alle ontwikkelde landen. Elk jaar sterven 700 tot 900 vrouwen in Amerika vanwege een zwangerschapsgerelateerde oorzaak. Daarnaast verkeren elk uur vijf à zes vrouwen die aan het bevallen zijn in Amerika in een levensbedreigende situatie. Schokkend. Maar nog schokkender vind ik dat zwarte Amerikaanse vrouwen, een drie tot vier keer grotere kans hebben dood te gaan bij een bevalling. Drie tot vier keer zo groot! In New York is de kans zelfs acht tot twaalf keer zo groot. 

Het grote verschil tussen zwart en wit

De reden? Sociaal-economisch. Racisme, discriminatie, en de onbewuste vooroordelen die we volgens de IAT test allemaal hebben, zorgen ervoor dat zwarte mensen eerder in aanraking komen met armoede, slechter onderwijs, en afgezonderde huisvesting. Onderzoeker bij de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai ziekenhuis in NY en gynaecoloog Elizabeth Howell bewees dat zwarte vrouwen bevallen in ziekenhuizen waar de kwaliteit van zorg voor, tijdens en na de bevallingen simpelweg onder par is. 

Het gevolg is dat in Amerika witte zwangere vrouwen een hogere kans op een gezonde bevalling en de aftermath hebben dan zwarte vrouwen. 

Unconscious Bias en de politie

Ik las het boek Biased van een professor psychologie aan de Stanford universiteit, Jennifer L. Eberhardt PhD. In haar boek beschrijft ze onder meer wat de onbewuste negatieve associatie met de zwarte huidskleur doet met de behandeling van mensen met een zwarte of donkere huidskleur door politieagenten. Het blijkt dat er een duidelijke onbewuste associatie tussen een zwart mens en criminaliteit wordt gemaakt. Door de manier van bewegen van een zwart mens, het postuur wat groter en sterker wordt ingeschat dan daadwerkelijk het geval is, en de sterke object-associatie met een pistool als een zwart mens iets in zijn of haar handen heeft. Dit allemaal door die negatieve associatie in ons onderbewustzijn. 

Het begint met de aanhoudingen. Het is bewezen dat in elke staat in Amerika voor dezelfde overtredingen meer zwarte mensen worden aangehouden dan witte mensen. Dan is er bewezen dat politieagenten zwarte mensen tijdens zo’n aanhouding minder respectvol behandelen dan witte mensen. Waardoor er eerder een agressieve sfeer ontstaat. Van de 1000 mensen die per jaar door politieagenten worden neergeschoten, begint 11% met een aanhouding voor een simpele overtreding, zoals door rood rijden of een kapot achterlicht. 

Zwarte mensen in de gevangenis

Door dit verschil in behandeling tussen zwarte en witte mensen zijn de gesprekken aan de keukentafel over goed gedrag echt even wat anders binnen zwarte families ten opzichte van witte families, beaamt Layla F. Saad in haar Parenting & White Supremacy Masterclass. Veel zwarte Amerikanen leren hun kinderen om niet te laat op straat te hangen en om altijd beleefd te zijn tegen politieagenten, zelfs wanneer de agent agressief overkomt. Alles om de criminaliteits-associatie niet te voeden.

Per jaar worden er 11 miljoen mensen opgesloten in de gevangenis in Amerika. Driekwart van deze mensen zit in de gevangenis vanwege een lichte overtreding zoals verkeersovertredingen, kleine drugs-overtredingen of orde-handhavingszaken. Zwarte personen moeten 35% hogere kosten betalen om vrijgelaten te worden dan witte mensen. Feit is dat het inkomen van een zwart persoon in Amerika significant lager ligt dan van een wit persoon, waardoor deze kosten vaak niet betaald kunnen worden…

Neerwaartse spiraal

Als er niet betaald wordt komen de overtredingen voor de rechter, maar dat duurt soms een paar maanden. Daarnaast hebben zwarte mensen vaak niet genoeg geld om een goede advocaat in de hand te nemen en krijgen ze dan een openbare verdediger toegewezen. Door de werkdruk sturen zij vaak aan op een ‘schuldig-verklaring’. Daarnaast krijgen zwarte mensen een 45% hoger risicoprofiel toegedicht dan witte mensen door rechters. Wat beiden resulteert in een grotere kans op ‘zitten’ voor zwarte personen. 

Vanaf dan gaat het leven van een zwarte persoon alleen nog maar meer bergafwaarts. De consequenties van een tijd in de gevangenis moet blijven kunnen we allemaal wel raden; baan-verlies, geldproblemen, huwelijken die op de klippen lopen, het verliezen van de voogdij over kinderen, maar ook lastiger of geen mogelijkheid meer hebben om een baan te krijgen met een ‘crimineel verleden’. Wat weer resulteert in psychische problemen van degene die in de gevangenis zit, maar ook bij de kinderen van de gevangene. Wat weer resulteert in ontwrichte gezinnen, met een minder positief toekomst-beeld voor de kinderen tot gevolg. 

Kortom, in Amerika heeft een wit mens significant betere kansen om op het juiste pad te blijven dan een zwart persoon.

Weer door de sociaal economische situatie waar zwarte mensen door onbewuste negatieve associaties in gedwongen worden te verkeren. 

White privilege, ik heb het zelf ondervonden

Achteraf bezien heb ik het privilege van het zijn van een wit mens onbewust zelf meegemaakt. 

Ik heb een hoog-risico zwangerschap gehad bij mijn derde kindje en lag onder strikt toezicht in een van de beste ziekenhuizen aan de oostkust van Amerika. Mijn zoon en ik verlieten samen kerngezond het ziekenhuis na acht weken. Nu ik de cijfers lees van de laatste onderzoeken naar bias in de gezondheidzorg vraag ik me af hoe ik behandeld was als ik een zwarte vrouw was geweest. 

Ik ben aangehouden door de politie voor een snelheidsovertreding en mijn papieren bleken nog niet op orde na onze verhuizing naar Amerika, wat wel het geval had moeten zijn. De politieagent was zo aardig het voor deze keer door de vingers te zien als ik hem verzekerde dat ik alles direct op orde zou maken. Hij liet me met een groet doorrijden. Ik vraag me nu af: “Hoe zou de politie-agent hebben gereageerd als ik een zwarte vrouw zou zijn geweest?”

Basisbehoeften voor ieder mens een utopie?

Uit onderzoek blijkt dat een wit mens het heel lastig vindt om te praten over rassenverschillen met mensen van een ander ras, omdat een wit mens het gevoel heeft in een veld met heel veel mijnen te lopen. Daarnaast is het voor witte mensen simpelweg lastiger te begrijpen en geloven dat de politie iemand onnodig zou aanhouden omdat het niet een dagelijks onderdeel van hun leven is, schrijft politiek commentator en CEO van het Movement Vision Lab Sally Kohn in haar boek The Opposite of Hate.

En, here we go; witte mensen nemen onbewust aan dat zwarte mensen vaker worden aangehouden vanwege hun gedrag en hun karakter en niet vanwege de sociaal-economische situatie of verkeerde context in onze hoofden. Laten we dit probleem van negatieve associaties dan verstandig en stap voor stap aanpakken. We moeten leren kruipen alvorens we kunnen lopen. Voordat we er open over kunnen praten is het van belang dat we bewust worden van de zelf-ingeprente associaties met een andere huidskleur. Anders is het streven om iedereen op deze aarde te voorzien van de basisbehoeften voedsel, slaap en liefde een utopie! 

MEER LEZEN OVER DE ONGELIJKE BEHANDELING VAN ZWARTE VROUWEN IN DE VS? KIJK DAN HIER

Hi! Ik ben Anne-Barbara, moeder van drie kinderen en met gezin in 2020 verhuisd naar Nederland, Bergen vanuit Old Greenwich, USA. Ik heb internationale ervaring (Amsterdam en New York) als belastingadviseur, management consultant en ondernemer en ben de uitdaging aangegaan een boek te schrijven. In mijn, nu bijna finale, boek 'Oordeel zacht' beschrijf ik mijn eigen zoektocht naar oordelen; wat ze zijn, waar ze vandaan komen, wat ze doen en vooral ook wat we ermee kunnen doen door de 'Oordeel zacht' methode toe te passen. De methode creëert bewustzijn bij een ieder die open staat voor wat zelfreflectie. Daarnaast kan het toegepast worden binnen bedrijven, organisaties en instellingen die de interactie tussen mensen willen verbeteren, future-proof willen werken en stress willen verminderen. Daarnaast bied ik door middel van het Mindfulness Based Stress Reduction programma de mogelijkheid aan individuen stress reductie te ervaren door zacht oordelen. Voor De Wereldwijven schrijf ik graag artikelen met als thema, hoe kan het ook anders, oordelen!