Thema van de maand december 2019: Food for thought, brouwsels voor hoofd en maag.

Alles wat je een reden geeft om wat langer bij stil te staan, waar je even op wil kauwen en wat je graag wil doordenken voordat je conclusies trekt, is ‘FOOD FOR THOUGHT’. Voeding voor de maag of voor het hoofd speelt in de maand december altijd een grote rol. De feestdagen staan immers voor de deur. Of het nu letterlijk gaat over daadwerkelijke recepten en lekkernijen of overdenkingen, emoties en gespreksonderwerpen met familie en/of vrienden…

December is in ieder geval een maand die je doet stilstaan bij hetgeen je belangrijk vindt, waar je van houdt, waar je dankbaar voor bent maar ook waar je een hekel aan hebt.

Van duurzaamheid tot het vasthouden aan traditie

Zo hebben mensen tegenwoordig zo hun mening over de eetcultuur in het Westen als er nog zo veel honger in de wereld is. En met duurzaamheid als dagelijks thema, is het misschien minder prettig om die beef Wellington na alle berichtgeving over klimaatverandering te eten. Daartegenover staat dat veel Nederlanders klagen over de betutteling van de maatschappij. Van Sinterklaas tot vuurwerk met Oud en Nieuw, tradities komen langzamerhand in een ander daglicht te staan. 

De gevoeligheid van familierelaties

December is ook de tijd om na te denken over tafelschikkingen. Wie zetten we naast wie? Liever niet tante Truus naast ome Henk, dat wordt geheid mot. Welke onderwerpen moeten we absoluut zien te vermijden en wat moet juist wel besproken worden? In de Verenigde Staten trapten we een paar dagen geleden af met Thanksgiving en al heel snel verschenen er berichten over no-go onderwerpen zoals bijvoorbeeld Impeachment. Als je uit New York komt en naar je familie in Texas afreist wil je het vooral gezellig houden en daar horen onderwerpen als politiek en religie in de Verenigde Staten meestal niet bij. Maar Thanksgiving is eigenlijk wel het enige nationale feest in de Verenigde Staten waar alles samenkomt, het onverenigbare verenigd dus. Dankbaar voor alles wat het Amerikaanse leven brengt en ooit gebracht heeft. 

Feesten van licht en donker in andere culturen

In andere culturen in de wereld spelen er vast hele andere prioriteiten. Maar wat weten we daar eigenlijk van? In Afrika vieren Christenen Kerstmis vast niet altijd met een kerstboom zoals wij die kennen maar hoe dan? En als je in Israël woont, heb je natuurlijk met Chanoeka te maken en helemaal niet met Kerstmis. Zijn er speciale rituelen en recepten uit andere culturen die het donker en het licht in de maand december vieren? Inspirerend en verbindend om te lezen hoe de rest van de wereld de maand december ervaart. 

Food for thought dus!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.