Hoe creëer je in godsnaam een kerstsfeer als het hartje zomer is?

door gepubliceerd op 11 december 2019Tags: , , , , ,

Stel je voor. In je vaderland is het winter en waar jij woont zomer. De feestdagen komen eraan, en daar ben je dol op maar jij hebt alleen maar bananenbomen tot je beschikking. Binnen zitten voor de open haard met rode wijn, warme choco, kaarsen en kerstkussens op je bank, is ook al geen optie. Je zit liever buiten op wat tuinkussens met een koud drankje! Hou je vast aan jouw kersttradities en -versiering of gooi je het over een hele andere boeg?

De Wereldwijven op het Zuidelijke halfrond waar het zomer is, vertellen.

kussens

Quirine (Zuid Afrika): ‘Het is hier nu 35 graden buiten en de zon straalt op ons zwembad. Maar wij zijn in onze zitkamer met de airco aan. De kerstliedjes staan op en samen met de kinderen versieren we de kerstboom. Super gezellig en dat geeft ons een kerstgevoel. Vorig jaar doken we na het kerstdiner het zwembad in, in het donker! In de supermarkt wordt nu trouwens dagelijks door het personeel een kerstshow van vier minuten gegeven. Ze zingen allemaal hun Zuid Afrikaanse liederen en dansen druk mee. Heel cool!’

tuinkussens

Kitty (Nieuw Zeeland):

De allereerste kerst hier liep ik met korte broek en hemdje door de mall toen me voor het eerst de kerstmuziek opviel. Terwijl buiten ‘de mussen van het dak vielen’, was het normale kerstgevoel ver te zoeken. Ook al omdat kerst hier middenin de zomervakantie valt en iedereen meer bezig is met op vakantie gaan, buiten barbecuen, op de tuinset lounchen en zwemmen in zee. Voorafgaand hebben we al onze jaarlijkse  ‘kerstwandeling’ gedaan met allerlei geëmigreerde Nederlanders. Een jaarlijkse traditie waarop we met z’n allen een traject lopen en daarna gezamenlijk barbecuen. 

Kerst vieren doe je hier maar 1 dag, namelijk kerstdag. De volgende dag zijn alle winkels weer open en is het ‘boxing day’, de dag waarop alles voor dumpprijzen wordt aangeboden en het dus afgeladen vol is in de winkels.

Waar we in Nederland vooral Sinterklaas vierden en geen cadeaus gaven met kerst, is hier geen Sinterklaas en doen we dat nu dus met kerst. In Nederland kocht ik altijd een echte kerstboom, maar hier bekeek ik de arme boompjes waar de naalden ter plekke afvielen en besloot voor het eerst een kunstkerstboom aan te schaffen. Met lange zomerse avonden, hebben kaarsjes aan binnen en de kerstboomlampjes weinig nut en natuurlijk geen ‘witte kerst’. Dus besloten we met familie en vrienden om zelf een ‘witte kerst’ op te zetten. Wat betekent lange wit gedekte tafels buiten en iedereen komt in het wit gekleed. 
Zoals naar goed Nieuw Zeelandse traditie neemt iedereen een gerecht mee en drank en wordt alles gedeeld. Meestal hebben we ook extra bezoek vanuit Nederland of andere landen, dus het is vaak een bonte verzameling van internationale gasten. Het fijne van op deze manier kerst vieren is dat het heerlijk makkelijk leven is. Wat hetzelfde blijft is het gezellig samenzijn en het delen!

tuinkussens

Marjolein (Tanzania): ‘Het blijft raar om Mariah Carey door de luidspreker te horen terwijl het zweet van je rug loopt. De dames achter de kassa met hun polyester kerstmutsen zien er ook niet echt de lol van in. De kerstman, zwart met een witte baard, een rood pak en zwart laarzen, zit bij de ingang van de supermarkt en gaat met kinderen op de foto. De gangpaden zijn behangen met rode wintersokken waar nep kadootjes uitsteken. De liedjes op de achtergrond gaan over sneeuw en kou. Een echte blauwspar hebben we hier niet maar een grote tak van een acacia boom voldoet prima. Hier in Tanzania zijn de temperaturen de laatste weken net onder de 30 graden. Maar de kerstsfeer zit er wel goed in.’

tuinkussens

Ingeborg (VS): ‘Een goede vriendin van mij houdt zielsveel van die nostalgische kerstsfeer maar viert ieder jaar in Zuid Afrika kerstmis. Daar is het natuurlijk zomer! Zij sleept kussens, kerstsokken, plaids en kerstservetten op haar reis mee. En cadeautjes voor zo’n beetje iedereen die ze kent. Een enorme volksverhuizing met tig extra koffers. Maar Kerstmis moet en zal ze vieren! Al is het gezeten op een paar tuinkussens in plaats van een binnentafel!’

 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.