道家 Puck staat stil bij haar levenspad…

door gepubliceerd op 28 januari 2020Tags: ,

Mensen vragen mij vaak waarom ik ervoor heb gekozen om Chinees te studeren. Ik heb er nog niet het juiste antwoord op gevonden. Ik heb altijd wel een antwoord, maar het voelt nooit volledig oprecht.

Voel ik me aangetrokken tot China? Niet bepaald. Vind ik het een mooie taal? Het klinkt mij niet heel fijn in de oren, moet ik bekennen. Vind ik het een fascinerend land? Jawel, maar ik vind wel meerdere dingen fascinerend en die heb ik niet zes jaar bestudeerd.

Waarom China?

Wat dan wel, Puck? Dit vraag ik nu ook aan mezelf. In juni 2019 heb ik mijn Master’s opleiding afgerond in Chinese Filosofie. Daarvoor studeerde ik Oriëntaalse Talen en Communicatie in Maastricht met een speciale focus op China en Mandarijn. En terwijl ik dit schrijf, zit ik in één van mijn favoriete cafeetjes van Shanghai genaamd Moka Bros. Een hippe tent waar je gezond kan eten en drinken, waar alle honden welkom zijn en de helft van de bezoekers hun mooiste yoga mat bij zich hebben. Daar is absoluut niks mis mee, ik ben dol op honden. De yoga trend hebben we het een andere keer over.

Terwijl ik om me heen kijk hoor ik tientallen talen en accenten. Daar word ik blij van, een plek waar het allemaal niet zo uitmaakt wat je achtergrond is.

China
Kalligrafie in Zhongshan Park. Een eeuwenoude traditie wordt overgebracht van oud naar (heel) jong.

Een andere wereld

Ik heb dat nog maar één keer zo mogen meemaken en dat was in Maastricht bij een plek genaamd Het Landhuis. Toentertijd had ik nog grote dreads van mijn hoofd hangen en zocht ik de meest alternatieve, meest hippie plekjes op die ik kon vinden. En bij Het Landhuis voelde ik me meteen thuis. De mensen waren vriendelijk en ontvingen elke vreemdeling met open armen. Er werd eten gekookt van supermarkt afval en je betaalde wat je wilde afhankelijk van hoe lekker je het vond. Het voelde elke keer alsof ik een andere wereld binnentrad waar ik veilig was, waar Puck veilig was. Thuis in Het Landhuis.

Een huurmoordenaar in Zambia

Sindsdien ben ik van dat gevoel uitgegaan. Ik ga op zoek naar mensen die verder kijken dan alleen je uiterlijk, en die meer (willen) horen dan alleen het oppervlakkige en alledaagse. Ik neem niet meer genoegen met vriendschappen die niet hetzelfde uitgangspunt hebben. Het liefste zit ik in barretjes of cafeetjes waar zo’n Landhuis sfeer ook hangt. Ik ben nu al jaren op pad om iets achterna te gaan. Ik zie, ik ruik, ik hoor en ik voel van alles onderweg. Zoekend naar iets wat goed voelt en veilig, en wat af en toe lijkt alleen op een andere planeet te vinden is. Het heeft me op bijzondere plaatsen gebracht, bijvoorbeeld in Bangkok waar ik stage liep bij een counter-human and wildlife trafficking organisatie. En ik heb zowel bijzondere mensen als angstaanjagende mensen ontmoet, zoals een huurmoordenaar in Zambia.

Mijn verhaal tot nu toe

Één van de Chinese filosofieën waarvan ik het meest heb geleerd de afgelopen jaren is Daoisme (Taoism,道家). Ik weet dat ik in mijn 25 jaar vaak niet de juiste keuzes heb gemaakt. Dat ik soms beter had kunnen doen en meer na had moeten denken over wat ik wilde. Maar over het algemeen ben ik eigenlijk wel heel erg tevreden met mijn verhaal tot nu toe. Ik realiseer me meer en meer dat het eigenlijk allemaal niet echt heel erg veel uitmaakt. Werk hard voor wat je wil bereiken, niks gebeurt vanzelf. Maar weet dat we niet heel veel invloed hebben op hoe de dingen verlopen. Als je niet weet wat je wil, prima, denk er even over na. Gun jezelf altijd de tijd om even stil te staan en na te denken, te reflecteren en vooral te genieten van een ontzettend korte tijd op deze beeldschone aardbol. En doneer hier en daar wat aan goede doelen, dan mag je misschien ietsjes langer blijven.

China
 

En zo is de cirkel rond. Die andere planeet waar ik het eerder over had, dat ben ik zelf. Dat is mijn manier van denken en mijn eigen gang van zaken. Ik creëer wat ik zie elke dag en hoe de externe gebeurtenissen mij beïnvloeden door mijn eigen standpunt aan te passen.

En het grappige is, dat de cirkel rond blijft gaan. Goeie dingen, slechte dingen, geluk, verdriet, het komt en het gaat. Het wordt warm en het wordt koud (tenzij je op de Canarische eilanden woont, lekker!), want zo zit het gewoon in elkaar. Ga erin mee en stribbel niet zo tegen, ervaar, leer en weet dat er altijd andere dingen aankomen. Altijd.

Ken je dit? De mooiste benaming hiervoor is niks anders dan: Yin Yang, een concept uit het Daoisme.

Over dit Wereldwijf: Puck Holthuis - China

Puck Holthuis - China
大家好!Mijn naam is Puck en sinds 2017 woon ik in Shanghai, China. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld en haar talen, verhalen, culturen en filosofieën bracht mij in eerste instantie bij De Wereldwijven. Nu mag ik hier ook mijn verhalen delen. Ik schrijf zelf graag over onderwerpen zoals avontuur en filosofie, maar ook over serieuzere thema’s zoals mensen – en dierenhandel.