Mirjam over haar favoriete Portugese strandje: ‘Er is geen betere plek om te mediteren dan hier’

door gepubliceerd op 19 februari 2020Tags: , , , ,

De bekendste strandjes vlakbij Porto zijn die van Matosinhos en Foz. Toch heb ik een andere favoriet waar ik het liefst naartoe ga als ik behoefte heb aan natuur en rust: Labruge.

Dit rustige vissersplaatsje in de gemeente Vila do Conde herbergt pelgrims, een mooi strand met duinen en rotsformaties, prachtige zonsondergangen en een stukje geschiedenis uit de ijzertijd. Een goede uitvalsbasis voor een relax- of wandeldagje voor ieder seizoen wat nog niet overlopen is door toeristen.

Pelgrimsroute

Het is niet zo vreemd dat Porto voor veel pelgrims een startpunt is naar Santiago de Compostella. Eén van de routes ernaartoe loopt aan zee via houten wandelpaden. Mooi meegenomen, want ook als niet-pelgrim kun je dus eindeloos wandelen aan zee. Labruge ligt aan het begin van de pelgrimsroute met de zee aan je linkerhand. Waar de één tijdens de zomermaanden bewegingsloos op het strand ligt, loopt de ander vaak te zwaarbepakt voorbij op weg naar Santiago.

Praia de São Paio

Aan het houten wandelpad vind je Praia de São Paio. Het zandstrand ligt verscholen in een stille baai, waar de rotsen je beschermen tegen de wind. De zee kan er wild aan toe gaan, wat zorgt voor een mooi, spectaculair uitzicht. De eerste keer dat ik hier naar een zonsondergang keek in de zomer, waren mijn vriend en ik de enigen op het strand. Kleedje mee, snacks en een goede fles wijn en het perfecte plaatje was daar. Er is geen betere plek om te mediteren dan hier. Aan de andere kant van het wandelpad zie je een kerkje, genaamd: Capela de São Paio. Dit kerkje dateert uit 1855. In de nabije omgeving wijzen diverse informatieborden je ook op ruïnes en runen uit de ijzertijd die je kan spotten.

Vila Chã

Of het nu zomer is of winter, Labruge heeft alle ingrediënten om je hoofd te legen en te ontspannen. In de winter maak ik hier vaak een flinke wandeling. Deze leidde laatst naar het authentieke Vila Chã. In dit dorpje lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Je vindt er veel gekleurde huisjes met te kleine deuren, locals die het sociale controle-gehalte op peil houden en uiteraard ontbreekt het hier niet aan vissers en hun boten. De wapperende was die buiten te drogen hangt, versiert de straten en verklapt of jong of oud er woont. Het is niet moeilijk om te kiezen uit een bakker of café, want die zijn volgens mij op twee vingers te tellen. Aan het wandelpad in Vila Chã vertelt een informatiebord je over een Brits vliegtuig dat aan dit strand gecrasht is tijdens de tweede wereldoorlog. Vanuit Labruge wandel je naar dit plaatsje, door de zee aan je linkerhand te houden.

Multitasken vanaf het terras

Uitpuffen na een hete stranddag of wandeling doe je op één van de terrassen met zeezicht. Bij café/ restaurant Novo Rumo hebben we regelmatig genoten van een verkoelend glas wijn of een verwarmend kopje koffie. Novo Rumo leent zich ook prima voor een middagje werken achter de laptop. Er is WiFi en de setting geeft je de rust en creativiteit om je nuttig te maken. Zorg wel dat je de laptop dichtklapt als de zon onder gaat, want dat uitzicht wil je niet missen. En maak niet de fout om daarna gelijk naar huis te gaan. De lucht kleurt pas na een tijdje in alle tinten rood op een mooie dag.

Over dit Wereldwijf: Mirjam Collens - Portugal

Ola! Ik ben Mirjam, een Rotterdammer die vanwege de liefde in 2018 haar stad inruilde voor een plaatsje vlakbij Porto. Met mijn artikelen wil ik de lezer informeren, inspireren en motiveren. Van locals met een bijzonder verhaal tot aan mooie plekjes en levenswijzen. Goede initiatieven die een betere wereld & het welzijn van mens en dier bevorderen hebben mijn aandacht.