Kleuterjuf Conny rijdt de Amsterdam Dakar Challenge! Haar doel: beter onderwijs voor Afrikaanse meiden

De absolute klassieker onder de roadtrips, de ‘Amsterdam Dakar Challenge’. Gestart in 2004 met een clubje avonturiers en ondertussen uitgegroeid tot serieus bucket list materiaal. In een – liefst unieke – auto rijd je in drie weken van Amsterdam naar Dakar en leg je 7000 km af. Na Dakar rijden we door naar Banjul, waar de auto’s geveild worden voor lokale goede doelen.’

Deze uitnodigende tekst op de website van Amsterdam-Dakar challenge wakkerde niet alleen het avontuurlijke verlangen van Conny aan maar ook die van haar man Roelof. Het reizen zit in hun bloed en het goede doel dat aan deze challenge verbonden is, ligt Conny als kleuterjuf zeer aan het hart. Geld inzamelen voor onderwijs voor meisjes.

Liefde voor Afrika

‘Afrika voelt voor mij aan als mijn tweede vaderland. Het continent zit gewoon in mijn hart. Samen met mijn man heb ik in Ghana gewoond en daarna nog twee keer in Kenia in Nairobi. Ik ben meegegaan als expatvrouw maar heb elke keer mijn eigen weg kunnen vinden. Van huis uit ben ik basisschool onderwijzeres en dat is altijd van pas gekomen. Verder heb ik in mijn Afrikaanse jaren mijn hobby fotograferen verder ontwikkeld en na een cursus mag ik mijzelf officieel fotograaf noemen.’ 

Door mijn lens heb ik Afrika opnieuw ontdekt.

‘Gewapend met mijn camera ben ik de sloppenwijken in gegaan. Die beelden zal ik nooit meer vergeten.  Als ik dan in Nederland weleens mensen hoor klagen dan zou ik hen het liefst deze kant van de wereld laten zien.’

‘Sinds maart vorig jaar zijn mijn man en ik weer terug verhuisd naar Eindhoven. Ik heb mijn oude beroep van kleuterjuf weer opgepakt, maar een deel van mij is in Kenia achter gebleven. Toch zou ik er nooit voor altijd willen wonen. De verschillen tussen arm en rijk zijn er groot en daar kan ik moeilijk aan wennen.’

‘Het wonen in Afrika heeft mij enorm veel gebracht. Ik ben er onder andere ruimdenkender en geduldiger door geworden en heb geleerd wat echt belangrijk is. Ik heb de mazzel dat ik aan de ‘goede’ kant van de wereld geboren ben. Ben je in een Afrikaans land geboren dan heb je vaak de pech in armoede geboren te zijn, waaruit je maar moeilijk of niet kan ontsnappen. Ik ben enorm gaan waarderen wat ik heb en realiseer mij hoeveel geluk ik heb gehad. In Nederland vinden we het allemaal heel gewoon dat iedereen naar school kan en veelal dezelfde kansen krijgt. In Afrika moet je letterlijk vechten voor een plekje op school in een klas met 40 leerlingen en waar je ook nog eens geslagen wordt met een rietje…’

Onderwijs is de sleutel tot alles

‘Roelof droomde er altijd van ooit een keer de Parijs-Dakar rally te rijden, maar deze rally is wegens de vele gevaren al lange tijd geleden afgeschaft. Toen ik op de website van Amsterdam-Dakar Challenge stuitte, wist ik meteen dat dit echt iets voor ons was. We zijn beiden avontuurlijk ingesteld en houden van Afrika. Aan deze rally zitten ook goede doelen gekoppeld, namelijk zonnepanelen en onderwijs voor meisjes. In eerste instantie denk je misschien wat zonnepanelen nu met onderwijs te maken hebben, maar best veel eigenlijk. In Afrika is het overal vroeg donker en voor het maken van huiswerk heb je licht nodig. Huiswerk maken bij een miezerig olielampje is geen pretje.’

Ons persoonlijke doel is geld ophalen voor het onderwijs voor meisjes, want helaas is het nog steeds zo dat meisjes vaak achtergesteld worden.

‘Onderwijs is de sleutel voor velen om zich uit de armoede omhoog te trekken. Daarnaast is het tevens heel belangrijk om ook de mensen in Afrika bewust te maken van milieuvriendelijke duurzaamheid. Energiebesparing is allang niet meer alleen een Europees probleem. Het is een probleem dat in ieder land hoog op de agenda zou moeten staan. We moeten onze medemensen in Afrika het belang laten zien van duurzaamheid. Maar voor deze bewustwording is onderwijs nodig. Alleen een ontwikkelde generatie in Afrika kan de toekomst van dit prachtige continent veilig stellen.’

Samen uit, samen thuis

‘Zaterdag 7 maart was de start vanuit Amsterdam met 7 teams waaronder ons team Matatu 1 en team Matatu 2 gevormd door een bevriend stel. Wij rijden in een Subaru Forester 2.0 4WD. de naam Matatu is Swahili en betekend ‘gevaar‘ of ‘probleem’ en wordt gebruikt als naam voor de kleine rondrijdende busjes in Kenia, waarmee mensen snel en goedkoop van de ene plek naar de andere plek komen. Reizen met dit soort busjes is een avontuurlijke onderneming, zal ik maar zeggen, vandaar deze toepasselijke naam voor onze auto.’

‘Het mooie van de reis is dat je het echt met z’n allen doet. We reizen nu met 14 mensen samen als een groep.  De deelnemers komen uit alle windstreken van Nederland. Oud en jong, heerlijk gemixt. Het motto is samen uit, samen thuis. Wij reizen allemaal low budget en bij pech help je elkaar. We hebben een 27MC bakkie aan boord om met elkaar te kunnen praten. De slaapplekken zijn door de organisatie uitgezocht, maar je mag ook zelf iets regelen.’

‘Voor onderweg nemen wij verschillende spullen mee om een bijdrage te leveren aan het verbinden van de lokale bevolking met de deelnemers van de challenge. Zo nemen wij bijvoorbeeld lege voetballen mee die wij daar te plekke kunnen oppompen. Samen bewegen verbindt en wie houdt er nu niet van voetbal?’

De reis

‘Wij vertrekken vanuit Amsterdam en zullen vervolgens in Spanje de boot pakken naar Marokko en vanaf daar verder rijden naar Gambia. In Mauritanië wordt het nog extra spannend, want daar rijden wij in colonne met beveiliging. Na aankomst in Gambia laten wij de auto en alle andere spullen achter. Deze zullen geveild worden en de opbrengst gaat naar onderwijs en zonnepanelen in Gambia en Senegal. Daarna vliegen weer terug naar huis, want de challenge is enkele reis.’

‘Ik kijk uit naar het aankomende avontuur en het ontdekken van onbekende landen waarbij wij kennis zullen maken met mensen uit andere culturen en daarnaast gaan wij genieten van de verscheidenheid aan landschappen die wij zullen doorkruisen.’

Mijn persoonlijke missie

‘Voor mij is het een soort persoonlijke missie om mensen bewust te maken van hun omgeving. Tijdens de reis zal ik veel fotograferen en de foto’s laten zien op Facebook en Instagram. Ik wil iedereen laten zien hoe mooi de wereld om ons heen is en tegelijk kijkers bewust meenemen naar een andere cultuur en prachtige landschappen . Je kunt ons volgen via Instagram en Facebook ConnysPhotos.’

‘Hoe bijzonder zou het zijn als er nog meer mensen het goede doel van onderwijs voor meisjes zouden willen steunen door een bedrag te doneren. En dat doneren kan totdat wij terug zijn in Nederland op 29 maart.’

Een Wereldwijf voor mij is…….

‘Iemand die haar hart openstelt voor andere culturen en mensen en die denkt in uitdagingen en kansen in plaats van belemmeringen.’

Over dit Wereldwijf: Astrid van Walsem - Nederland

Hallo, ik ben Astrid en ben na vijf jaar in Casablanca, Marokko gewoond te hebben met man, twee kinderen, twee honden en een paard in de zomer van 2016 weer teruggekeerd naar Nederlandse bodem. De mooiste verhalen liggen op straat of het nu in Marokko of in Nederland is en ik probeer deze verhalen te vangen in woorden op papier.