De wereld is in paniek behalve Zweden waar ik woon!

Het is natuurlijk niemand ontgaan dat Covid-19 alias corona de hele wereld bezighoudt. Ik woon in Zweden en vraag mij af wat het met mij doet in het land waar ik woon dat een andere aanpak hanteert dan de rest van de wereld. En hoe vreemd wordt het gevonden dat ik er dan anders tegenaan kijk dan de meeste mensen doen?

Zweden, dat altijd zo rustige land met haar nuchtere kijk op de zaken. Maar wat als deze nuchtere visie opeens niet meer in het straatje van de rest van de wereld past? En nog erger, als deze visie jou wel helemaal past maar je daardoor door de buitenwereld en met name mensen in Nederland uitgemaakt wordt voor dom, naïef, egoïstisch. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Een andere mening maakt mij geen slecht mens

Dat men mij uitmaakt voor dom en naïef raakt me niet echt, daar kan ik wel boven staan. Wat me wel raakt is dat als je een andere mening hebt je door veel mensen wordt gezien als een slecht persoon. 

De Zweedse aanpak betreft de Corona crisis wijkt op zijn zachtst gezegd nogal af van de rest van de wereld. Voor veel mensen tegen het zere been, voor mij een soort van bevestiging dat ik met mijn verhuizing naar Zweden de juiste keuze heb gemaakt. Deze aanpak past bij mijn visie op deze crisis: geen onnodige paniek zaaien, adviseren en mensen hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen. Dit is precies zoals de bevolking hier ook is. 

Veel Nederlanders die hier wonen vinden de Zweden op hun beurt naïef maar voor mij werkt het. De mentaliteit van een bevolking maakt een land en deze huidige sfeer past me perfect.

Twijfels en complottheorieën

Even twijfelde ik of ik de volgende informatie wel wil delen, uit respect voor nabestaanden van slachtoffers en uit zelfbescherming. Maar ik heb toch besloten het te doen. 

Al vanaf de eerste dag dat de corona pandemie uitbrak had ik mijn twijfels: deze ziekte zou weleens heel goed ontwikkeld en veroorzaakt kunnen zijn door ‘hogere hand’ om de farmaceutische industrie die gesponsord worden door de banken een handje te helpen. En wie hebben er veel belang bij dat het goed gaat met de banken? Precies, overheden. 

Hoe meer ik me in deze kant van het verhaal ga verdiepen, hoe misselijker ik mij van binnen voel. Het gezegde luidt dat ‘hoge heren’ over lijken gaan. Voor mij wordt het steeds duidelijker dat dit gezegde toch ergens vandaan moet komen. De berichtgeving spreekt over complottheorieën. Het virus zou al in 2015 ontwikkeld zijn in een laboratorium in Wuhan en nu ontsnapt zijn. Dat is overigens niet bevestigd maar als het zo zou zijn, zal het in mijn ogen toch altijd ontkend worden. 

Ik zie berichten over het medicijn chloroquine, ontwikkeld door een kleine Nederlandse firma in Zeewolde. Het kan snel in grote getale geleverd worden en de ziekte enigszins onder controle kan houden. Maar toen het bedrijf contact opnam met het ministerie van volksgezondheid werd er in eerste instantie niet thuisgegeven. ‘Zijn de economische belangen dan echt zo groot?’, vroeg ik mij af.

LEES OOK: is ZWEDEN WERKELIJK IMMUUN VOOR HET CORONAVIRUS?

Inmiddels heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het medicijn chloroquine overigens ingekocht voor het geval dat blijkt dat het middel werkt tegen het coronavirus.

Je leefomgeving en de rol van de media 

Ik word in mijn vermoedens steeds meer bevestigd maar dat komt misschien ook omdat het maar net is met welk oog je de berichtgeving in de gaten houdt. Of zou het toch komen doordat hier het dagelijkse leven redelijk normaal door blijft gaan? Zou ik mijn mening bijstellen als ik in een land woon waar op dit moment bijna niks meer mag?

In mijn dagelijks leven zijn er geen grote veranderingen omtrent gedrag. Sommige mensen roepen: ‘Ja jij hebt makkelijk praten als je op het platteland woont met je buren 300 meter verderop.’ 

Maar ook ik heb een sociaal leven en moet boodschappen doen. Als we met vriendinnen afspreken gebeurt dit nog steeds in openbare gelegenheden en ook wordt er nog steeds gegroet met de traditionele knuffel. Tot voor een week geleden was boodschappen zelfs nog als vanouds. Sinds vorige week staan de 1,5 meter lijnen of stippen op de grond en zitten de caissières achter plexiglas. 

Hoe er wordt om gegaan met deze crisis is in dit land heel verschillend. Bij overheidsinstanties en banken weigert men je een hand te geven en is men best strikt. Maar bij andere bedrijven, winkels of in mijn eigen sociale leven is er niks of nauwelijks iets veranderd.

Hoe lang nog?

Is Zweden slimmer dan de rest van de wereld door niet in gedeeltelijke of totale lockdown te gaan? Slaat de economische crisis als gevolg van Corona hier straks minder hard om zich heen doordat het leven hier gewoon doorgaat?Hoe lang is Zweden nog bestand tegen de druk van de rest van de wereld? 

Statistisch gezien laten de cijfers zien dat de huidige aanpak zo slecht nog niet is maar is dit op lange termijn ook zo? Is de piek in Europa voorbij? Buurlanden Denemarken en Noorwegen laten de touwtjes immers alweer wat vieren wat betreft de strenge maatregelen. 

In welk land we ook wonen, en welke aanpak er ook gehanteerd wordt, we zitten allemaal met de vraag: hoe en wanneer is dit allemaal voorbij? De tijd zal het leren. 

Over dit Wereldwijf: Susan van Diesen - Zweden

Hej allihopa, mijn naam is Susan en begin 2018 werd de droom om in Zweden te wonen samen met vriendlief, de honden en paard werkelijkheid. We hebben ons drukke leven in Noord-Brabant verruild voor het leven op het platteland van Zuid-Zweden. Via De Wereldwijven wil ik jullie een kijkje geven in het Scandinavische leven, cultuur en natuur want het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen Ikea en knäckebröd.