Lockdown advies in Maleisië: Draag make-up, zeur niet en giechel

Maleisië is een gematigd moslimland, een melting pot van culturen en religies, een multiculturele samenleving waar meerdere geloven prima samen kunnen gaan. Ik vind het heerlijk om door de straten van Kuala Lumpur te lopen met de mix van culturen en gewoonten.

Het Chinees-Maleisische Instagram pubermeisje in minirok met te kort topje onafscheidelijk met selfiestick, haar mooie handen vegen nog een lok donker glimmend haar uit haar poppetjes gezicht, de zakenvrouw in strak mantelpak inclusief zwarte panty (bij 30+ graden buiten) of een volledig gesluierde vrouw, die zusterlijk naast elkaar bij het zebrapad wachten. 

Hoe moet je je als vrouw gedragen?

Sinds medio maart is slenteren door de straten niet meer mogelijk. Maleisië is in lockdown waar elke dag tal van verscherpte maatregelen en adviezen vanuit overheidsinstanties worden afgegeven. Naast de standaard dringende adviezen over het wassen van de handen, social distancing, gezond blijven eten kwam daar eind maart een verbazingwekkend advies bij van het Ministry of Woman, Family and Community Development aan vrouwen en moeders die vanuit huis werken hoe ze zich zouden moeten gedragen terwijl ze thuisblijven bij hun man tijdens deze periode. Mijn haren staan recht overeind bij het lezen van de adviezen. In welke tijd zijn we nu beland? Is dit hoe wij ons moeten gedragen? Wat heeft dit advies te maken met jezelf beschermen tegen COVID-19? 

Household Happiness

In een reeks van berichten op het officiële sociale media account werd het advies breed uitgezet inclusief begeleidende infographics, die het nog een stukje erger maakten. In deze berichten drong het ministerie er bij vrouwen op aan af te zien ruzie te maken met hun echtgenoten of zeuren om huishoudelijke taken. De adviezen luiden:

  • Draag make-up zoals ‘gewoonlijk’ en zorg dat je netjes, verzorgd gekleed bent en het nadrukkelijke advies geen ‘home clothes’ te dragen.
  • Zie af van ruzie maken met je echtgenoot en zeur niet om huishoudelijke taken uit te voeren.
  • Wanneer je partner iets doet wat in strijd is met wat je wilt, vermijd dan zeuren maar gebruik ‘humor’, zoals ‘kijk liefste, dit is de manier om kleren op te hangen om ze te laten drogen’.
  • Om vermoedelijke ruzies te voorkomen gebruik een fluister/rustgevende toon of imiteer Doraemon, een robotkat cartoon die erg populair is in Azië, gevolgd door gegiechel. 

Gelukkig kwam er direct een golf van kritiek en verontwaardiging vanuit de samenleving en diverse vrouwenrechten groeperingen over de seksistische, vrouwonvriendelijke boodschappen van de overheid. Social media ontplofte met diverse beelden, spottende, grappige filmpjes van mensen die op ‘Doraemon wijze’ proberen te praten. 

De betreffende minister wist niet hoe snel ze de volgende dag haar excuses moest maken en de verschillende ‘posts’ met tips voor Household Happiness moest verwijderen. Helaas is het alleen wel de ether in geslingerd. Ik vraag mij nog steeds af hoeveel schakels dit idiote advies hebben goedgekeurd.

De andere kwetsbare groep

Diverse instanties waarschuwen dat de boodschap voor Household Happiness, genderstereotypering zou kunnen verergeren en tot op zekere hoogte huiselijk geweld kunnen aanmoedigen.

Net als in veel anderen landen is de lockdown niet alleen voor de ouderen of kwetsbare medemens met een zwak gestel risicovol, ook voor grote groepen vrouwen en kinderen is dit in ander opzicht een ramp. In Maleisië is sinds de lockdown een forse piek te zien in het aantal meldingen over huiselijk geweld. Dit soort adviezen dragen daar totaal niet aan bij of werkt zelfs averechts. Hoe het met deze kwetsbare groep gaat aflopen?

MEER LEZEN OVER HUISELIJK GEWELD IN CORONA TIJD? KLIK DAN HIER

Over dit Wereldwijf: Marije Walker - Nederland

Hi, ik ben Marije en ik woonde van 2018 tot 2020 met man en onze zoon in de smeltkroes van culturen en religies: Kuala Lumpur, Maleisië. Voor ons eerste expat avontuur heb ik mijn baan als marketeer opgezegd en schrijf nu (gast)blogs over mijn ervaringen, verbazingen, de momenten van het leven waarbij een vleugje zelfspot en humor niet mogen ontbreken. Ik word blij van mooie verhalen, inspirerende en positieve mensen met humor, eerlijkheid, de rauwe rafelrandjes en imperfecties. Samen de wereld een beetje mooier maken #useyourimagination