Een roadtrip in Nederland…? Ach ja, waarom ook niet!

Ingeborg van t Pad Bosch

Er is niets Amerikaanser dan in een grote auto of camper over eindeloze snelwegen langs steden, monumenten en gigantische natuurparken zoeven. Zelf heb ik er in de tien jaar dat ik hier woon ook een aantal mogen maken.

Kamperen doe je in het bos of aan het water met een vuurplaats en een barbeque. Tailgaten, oftewel eten uit je kofferbak, is overal in de VS de normaalste zaak van de wereld. Je parkeert je auto, doet je klep open, pakt je BBQ en je hebt een super setup waar de weg je ook naar toe heeft geleid. Prachtige zonsondergangen, ribs of burgers en een koud biertje zijn je beloning. Het ultieme gevoel van vrijheid. 

Een roadtrip in Nederland…? Ach ja, waarom ook niet!
Foto: Pixabay

Back to our roots

Nu in de Verenigde Staten de Covid situatie in een heleboel Staten ronduit gevaarlijk is en de grenzen voor toeristen potdicht zijn, zit dat ultieme Amerikaanse vrijheidsgevoel er helaas even niet in. Wij blijven deze zomer vooral in New York en gaan net als veel Nederlandse expats in augustus op familiebezoek in Nederland. Maar wie zegt dat we in Nederland geen ultieme roadtrip kunnen maken? Een grote auto voor ons gezin met drie bijna volwassen zonen heb ik al gehuurd bij BB&L en voor het overgrote deel van onze tijd in Nederland zijn we toch nomaden en logeren we overal en nergens. Bovendien kunnen mijn veramerikaanste mannen wel wat Nederlandse kennis, cultuur en schoonheid gebruiken.

Na wat googelen kom ik veel routes tegen die ik graag zou willen rijden. De Nederlandse bodem blijkt zich minstens zo goed te lenen voor een toeristische autorit!

The Holland-America line

Die was vroeger van Rotterdam naar New York maar zo ver gaat de route natuurlijk niet in Nederland. Wist je dat er een plaatsje in Limburg is dat America heet? Vandaar kun je 150 kilometer lang de rivier de Maas volgen naar Gelderland. Een soort route 66 in Nederland! Je eindigt in het prachtige Batenburg waar je bij de Uitbaterij van Gijs en Corrie (ik ken ze want mijn ouders hebben in Batenburg gewoond) een biertje op het terras en een bitterbal bestelt. Of je pakt toch die BBQ uit de kofferbak en zet ‘m op bij de waterkant. Slapen is geen probleem. Er zijn zoveel campingplaatsen en Bed & Breakfasts in de buurt! 

Een roadtrip in Nederland…? Ach ja, waarom ook niet!
Foto: Unsplash

Veluwse velocity

Als je de volgende dag naar het noorden rijdt, kom je op de Veluwe, zonder twijfel het mooiste natuurgebied van Nederland. De steden en dorpjes, musea en natuur.  Je rijdt langs kasteel Rosendael, Nationaal Park De Hoge Veluwe met het Kröller Muller-museum, Radio Kootwijk, de Pomphulweg en Paleis ‘t Loo. Overal kun je uitstappen voor inspiratie, rust en ontspanning. En het is er groot genoeg dus die 1,5 meter moet ook geen probleem opleveren. Op de Veluwe zijn ook veel Glampings waar je tentje, hutje of caravan the glamorous way is opgezet. 

The Hunebed Highway

Iets verder omhoog pak je zo The Hunebed Highway. Het is de toeristische naam voor de N34 die je langs 47 van de 52 hunebedden leidt. De rood-blauwe borden vertellen je precies waar je kunt stoppen voor deze unieke, prehistorische bouwwerken. Vroeger gingen wij er iedere herfst met de camper heen om in het Land van Bartje aan de zelfgemaakte lampionnen-tocht mee te doen. Ik ruik nog steeds de heide en het bos en kan de grote zandvlaktes zo voor de geest halen. Een mooi kampvuurtje is zo gemaakt. 

Een roadtrip in Nederland…? Ach ja, waarom ook niet!
Foto: Unsplash

Castles from the past

Natuurlijk kun je de volgende dag de elfstedentocht gaan rijden. Super lijkt mij, maar de kastelen in Friesland, Staten en Stinzen genoemd, mag je toch ook niet missen. Zeker niet als picknicken en romantiek in je lijstje voorkomen. Je hoeft er echt niet voor naar Frankrijk of Duitsland want in Friesland zijn meer dan 50 kastelen. De mooiste zijn Poptaslot met tuinen in Marssum, de Dekemastate in Jelsum, de Fogelsanghstate in Veenklooster, de Schierstins in Veenwouden, de Uniastate in Bears en het Princessehof in Leeuwarden.

Ik denk niet dat je mag tailgaten in de kasteeltuin of op de binnenplaats maar er is vast een leuk plekje met uitzicht op deze prachtige gebouwen waar je met je auto prima even kunt staan en je sandwich kunt eten of iets op de grill gooit in de buitenlucht. 

Een roadtrip in Nederland…? Ach ja, waarom ook niet!
Foto: Unsplash

Hit the road!

Mijn route 66 staat in ieder geval weer in de planning. Deze keer niet langs diners, gasstations en immense National parks maar langs molens, kastelen en uitgestrekte groene weilanden met koeien en schapen. Ik heb er zin in! 

Wil jij net als ik ook op de meest comfortabele manier een auto huren en door Nederland reizen? Bij BB&L hebben ze een grote keuze voor een goede prijs. Zo gauw je aankomt, staat de motor al voor je te ronken.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!