Een nieuw kantelpunt: Waar woon ik volgende maand?

Imke van Kuppeveld

‘Hey Imke, je gelooft het niet, maar mijn vriend heeft ineens koudwatervrees over samenwonen. Ik ga het daarom toch niet doen, mijn appartement onderverhuren. Sorry!’ Twee weken voordat ik voor een half jaar mijn intrek zou nemen in een nieuw appartementje in Haarlem, appt de eigenaresse af, terwijl het contract en alles rond was. Enerzijds baal ik, dit is namelijk de tweede keer op rij dat me dit gebeurt in Haarlem. Is it a sign?! Anderzijds heb ik het misschien ook wel een beetje over me afgeroepen dit keer. Eén ding weet ik direct: dit is weer zo’n kantelpunt.

Op mijn twintigste, toen er nog geen smartphones bestonden, reisde ik voor drie maanden alleen naar Mexico. Ik backpackte wat af in Azië, Centraal- en Latijns Amerika. Woonde en werkte op Mallorca, Gran Canaria, in Colombia, Ecuador en Mexico (voor een tweede keer). Ik nam twee keer ontslag bij een baan waar ik aan alles voelde niet op mijn plek te zitten, zonder nog een duidelijk plan te hebben voor daarna. Kiezen voor freelancen, het ondernemerschap, stoppen met een relatie van vijf jaar, leven als een digital nomad, mijn diepste liefde na veertien jaar eindelijk op de man af durven uitspreken. Zomaar een greep uit de zogenoemde ‘kantelpunten’ in mijn leven so far

You can only connect dots backwards

Het is meestal achteraf dat je beseft dat je een kantelpunt achter de rug hebt, dat je ziet hoe bepaalde keuzes specifieke lessen gegeven hebben en je gebracht hebben naar waar je nu staat.  Zoals Steve Jobs het mooi verwoordde: ‘You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards.’ Voor welke keuze je dus ook staat of door welke situatie je momenteel heen gaat, gun jezelf het vertrouwen dat dit nu precies nodig is op deze manier. En dat je op een later moment gaat inzien waar het goed voor was.

Kijk je angsten en onzekerheden récht in de ogen

Hoe bewuster je bezig bent met je eigen persoonlijke ontwikkeling, hoe eerder je kantelpunten gaat herkennen. Wanneer je nog onwetend bent hierin is het vaak het makkelijkst om enkel alarm te slaan in een ‘panieksituatie’ en je te laten meevoeren met de angsten en onzekerheden die zich daarbij aandienen. Deze vervolgens simpelweg als waarheid te zien in plaats van ze daadwerkelijk aan te gaan en te onderzoeken. Zet je wel de stappen naar erkenning en durf je verder te kijken dan je eigen perceptie rijkt? Dan gaat er een wereld voor je open. 

Niet?!.. dan komt er iets beters

Zo ervaar ik het last minute afzeggen van die betreffende huurwoning momenteel als niet meer dan een ‘kleine kink in de kabel’. Waar bij eerdere kantelpunten onzekerheid en stress nogal eens de boventoon voerden, ben ik nu de rust zelve en voel ik me alles behalve wiebelig. Tuurlijk heb ik ervan gebaald, want ik keek er voor een deel enorm naar uit. Maar ik weet inmiddels ook: dan is het nu niet de bedoeling en komt er iets anders…beters. Het vertrouwen daarin overheerst. Met de ervaring van zo’n vier jaar geen vaste woonplek hebben, pak ik ondertussen heel makkelijk mijn (slechts een kleine hoeveelheid:) spullen op om te verkassen naar een nieuwe en steeds vettere (maar echt!) locatie.

‘U vraagt – wij draaien’ – The Universe

Het appartementje was leuk, maar wel erg donker. Hoewel in het onderhuurcontract tevens de mogelijkheid op overname was opgenomen, wist ik intuïtief dat ‘m dat waarschijnlijk niet zou worden. Dat benoemde ik ook naar vrienden. ‘De locátie in Haarlem is fantastisch, maar het appartementje zelf… oei wel erg donker.. weet niet.. of eigenlijk weet ik het wel, het liefst woon ik op een lichtere plek, zoals in het te gékke stulpje waar ik nu zit.’

Nou goed, misschien heb ik dat iets te vaak het universum ingeworpen. Evenals de gedachte: ‘als ik dan dadelijk op dat plekje in Haarlem zit, ga ik kijken of en wanneer ik toch kan regelen weer een tijdje naar de zon te gaan. Om vanuit daar te werken. Na drie jaar aaneen in Nederland te zijn, groeit die behoefte weer. En, dacht ik, “dan heb ik voor de verandering eindelijk wél een plekje om naar terug te keren, hoe fijn is dat!’

Hoewel ‘het eigen plekje om naar terug te keren in Nederland’ vooralsnog dus nog steeds niet aan de orde lijkt te zijn, wordt aan die ‘een-appartementje-in-de-zon-gedachte’ mogelijk wél gehoor gegeven. Word ik misschien dan toch weer een ‘echt’ wereldwijf? Afijn, terwijl de regen tegen de ramen tikt in het mooie optrekje waar ik nog tot eind november vertoef, typ ik dit met een dankbare grote glimlach op mijn gezicht, vol nieuwsgierigheid. Zó benieuwd naar wat er nu weer komen gaat. I am ready. En head first er in it is!

Over dit Wereldwijf: Imke van Kuppeveld - Nederland

Imke van Kuppeveld - Nederland
Hola! 'Leef met je hoofd (denken), hart (gevoel) en handen (acties) op één lijn' is het motto dat centraal staat in zowel mijn eigen leven, als ook in de 1 op 1 sessies, workshops en online programma's die ik begeleid. Weten wat je wilt en vanuit je intuïtie vol vertrouwen handelen, hebben mij al naar vele plekken op de wereld gebracht. Alles wat met Spanje en Latijns-Amerika te maken heeft, heeft daarbij een grote voorliefde. Abrazo, Imke