In je uppie op reis met een groep. Iets voor jou?

door gepubliceerd op 27 december 2020Tags: , , ,

Alleen reizen is enorm populair. Een rondje wereldwijven toont aan dat er onder ons veel vrouwen zijn die hun koffers in hun eentje pakken en op avontuur gaan. Blijkbaar kan reizen in je uppie je veel brengen.  Zo blijk je volgens de wereldwijven die alleen op reis gingen, veel meer open te staan voor nieuwe contacten en geeft het een innerlijke groei en ontwikkeling die je zelfvertrouwen een boost geven. Vaak kiezen vrouwen er dan ook voor om alleen reizen na een moeilijke gebeurtenis, zoals een verbroken relatie of het verlies van een dierbare. En nog vaker komen ze als herboren terug. 

Ik zelf moet eerlijk bekennen dat ik (behalve op en neer van Amsterdam naar New York en San Francisco) nog nooit in mijn eentje een reis heb gemaakt. En ook al ben ik lichtelijk jaloers op de vrouwen die wel in hun uppie op pad gaan, helemaal alleen reizen is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd…

Vooroordelen

Als vrouw alleen voel je je misschien niet in elk deel van de wereld even snel op je gemak en bovendien moet je in het ene land nu eenmaal meer op je hoede zijn dan in het andere. Het kan ook eenzaam of heel ongezellig lijken om je avonturen niet met een dierbare te kunnen delen. Maar niet getreurd want een single reis kan de oplossing zijn om toch die trip in je eentje te maken om welke reden dan ook. 

Single reizen zijn net als solo-reizen enorm populair. Gezien het aantal singles is dat ook niet zo gek. Alles bij elkaar zijn er 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. Uit CBS cijfers blijkt dat van de drie miljoen singles die Nederland telt, slechts een derde thuisblijft. En twee miljoen singles trekken er weliswaar solo toch het liefst samen met anderen op uit, met een groep dus. 

Toch zijn er nog veel vooroordelen en zitten single reizen voor veel mensen nog altijd in een taboesfeer. Vaak is het idee dat zo’n reis om daten gaat of zelfs seks gerelateerd is en dat je dus tijdens je vakantie voortdurend ongewenst benaderd wordt door mannen die je niet ziet zitten. Bovendien denkt men vaak dat mensen die een singlereis boeken eenzame types zijn zonder vrienden of familie die uit pure wanhoop meegaan. En is het niet zo dat je nogal in je vrijheid beperkt wordt en voortdurend door de reisleider gesommeerd wordt mee te doen? 

Single reizen in alle soorten en maten

Nieuwsgierig geworden na mij rondje wereldwijven over alleen reizen, ging ik op onderzoek uit naar alleen maar toch samen op avontuur.

Single-reizen heb je namelijk in allerlei soorten en maten. Je telt als reisorganisatie eigenlijk niet meer mee als je geen single-reizen aanbiedt! Zo kun je in je eentje op verre rondreizen, sportieve vakanties, luxe vakanties, wellness-vakanties, weekendjes weg, et cetera. Van reizen met een klein of juist groter gezelschap, geselecteerd op leeftijdscategorie, of soms zelfs op opleidingsniveau. 

Ook qua bestemming kun je het zo gek niet bedenken of er gaat een reis naar toe. Zo kun je de ‘Big Five’ spotten tijdens een ochtend safari in het Kruger Park, de zon zien opkomen bij de Bromo Vulkaan of eilandhoppen in Zuid-Thailand. FOX heeft meer dan 35 verschillende single rondreizen in meer dan 30 landen voor ieder wat wils.

En dat moet ook wel want de doelgroep is ook nogal divers. Een rondje op het internet laat zien dat er groepsreizen zijn voor jongeren, vrouwen, ouderen, alleenstaanden, eenoudergezinnen of mensen met specifieke interesses.

Op zoek naar gelijkgestemden

Single reizen zijn er dus voor iedereen die graag alleen op vakantie gaat, maar dat het liefst in een groepsreis doet. Op singlereis zoek je gelijkgestemden die op dezelfde manier in het leven staan als jijzelf om jouw reisavonturen mee te delen. Of je nu daadwerkelijk single bent of gewoon graag in je eentje op reis wil. Zo’n groepsreis biedt voor veel mensen wel het avontuur maar met een ‘veilig’ gevoel. Samen met andere alleenstaande en -gaande reizigers een land en cultuur leren kennen, dat is het uitgangspunt.

De maximale groepsgrootte is bij de meeste reizen 25 personen. En bij veel reisorganisaties zoals FOX, verre reizen van ANWB kun je van tevoren checken wie er mee gaan of elkaar via speciale fora alvast beter leren kennen. Vaak staan de mensen die meegaan er op dezelfde manier in als jij en zijn ze helemaal niet per se op zoek naar een nieuwe liefdespartner. Al kun je natuurlijk wel iemand ontmoeten op reis die ineens de ‘love of your life’ blijkt te zijn. En nee je hoeft niet voortdurend als een kuddedier achter de groep en het dagprogramma aan te lopen en kunt er als je wilt op ieder moment echt in je eentje op uit trekken. 

Gooi al je vooroordelen dus maar overboord als je altijd al alleen op pad wilde gaan en geniet van al het moois op verre bestemmingen!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!