Puck uit China remigreerde door Covid: ‘I fell down and bounced back.’

door gepubliceerd op 13 januari 2021Tags: , , , , ,

Proost op 2021! Laten we daar mee beginnen. Hopelijk wordt het dit jaar ons iets makkelijker gemaakt. Maar misschien ook niet. In dat geval weten we alvast dat we heel wat kunnen hebben. 2020 was geen makkelijk jaar voor velen en we mogen trots zijn dat we onszelf er doorheen hebben geworsteld. Proost op 2021, maar proost ook zeker op jezelf!

Na drie jaar in China te hebben gewoond, vertrok ik in januari 2020, bijna een jaar geleden alweer, terug naar Nederland. De reden was COVID-19, natuurlijk. Met één koffer en vlinders in mijn buik had ik zin in de reis naar het mooie kikkerlandje. Ik was er namelijk al drie jaar niet meer geweest. Mijn familie woont in Zuid Afrika en ik ga daar altijd naar toe terug. Ik had er zin in!

I fell down

In Shanghai hing er in januari al een akelig sfeertje rondom het nieuwe en onbekende virus. De straten waren leeg, de winkels dicht en op het vliegveld liepen er toen al personen in witte pakken, groene laarzen en grote maskers op om de temperaturen te controleren. In mijn koffer zaten mijn spulletjes gepakt voor zo’n twee weekjes weg van huis in Shanghai, China. Maar dat is heel anders afgelopen dan verwacht.

Het was wel even slikken, zo Shanghai ineens achterlaten zonder haar vaarwel te kunnen zeggen. China ging namelijk op slot, en toen kon ik niet meer terug naar ons huisje, de ontzettend leuke baan waar ik van genoot (ik gaf (bij)les aan kinderen) en het bijzondere leven dat ik leidde in China. Pittig! Ook al weet ik inmiddels dat het leven niet volgens mijn plan verloopt.

Na bijna twee maanden zonder werk en wetende dat ik niet meer terug zou gaan naar Shanghai had ik het er maar moeilijk mee. Zo’n grote, onverwachte en ongewilde verandering creëerde een grijs wolkje van stress en verdriet dat boven mijn hoofd hing. Maar het werd langzaam zomer in Nederland. En van de Chinese wijsgeren die ik twee jaar lang heb mogen bestuderen heb ik geleerd dat tegenstribbelen vervelender en vermoeiender uitpakt dan going with the flow .

Veerkracht
Illustratie: Puck Holthuis

I bounced back up and on

De stress die ik voelde heeft mij gemotiveerd opnieuw te beginnen aan een leven hier in Nederland. Ik begon met aanmeldingen voor nieuwe opleidingen, en in september startte voor mij een nieuw avontuur: een master’s opleiding in Conflict Studies & Human Rights aan Universiteit Utrecht. Ook in september, zes maanden later, kwamen eindelijk al mijn andere spullen aan die op afstand zijn ingepakt, onder de waakzame ogen van twee vriendinnen die in Shanghai waren gebleven.

Ik miste mijn werk en kinderen in Shanghai enorm, en dus heb ik mijn eigen bijles bedrijfje gestart: GoFar Tutoring, en daarnaast werk ik nog steeds online verder met één van mijn vorige studenten. Via onze familie osteopaat, ben ik op wonderlijke wijze terecht gekomen in een te gek nieuw thuisje in Amsterdam. En ja hoor, daar ontmoette ik de mooiste en de leukste Thijs, mijn huidige vriend.

Tijdloze veerkracht

Het verwerken van wat er vorig jaar heeft gespeeld houdt mij nog steeds bezig. Het is tenslotte niet plotseling verdampt sinds de klok 2021 inluidde. Maar ik kijk om mij heen en realiseer me dat ik nog steeds mijn eigen pad bewandel. Het heeft alleen een heel ander uitzicht, en ik bewandel het samen met zowel oude als nieuwe lieve mensen.

Wat mij door 2020 heeft geholpen is om niet mijn klauwen te zetten in mijn leven zoals ik dat kende, maar om juist de drastische veranderingen eerst eens rustig te bekijken, en dan daar samen mee leer te werken alsof we goede vrienden zijn. Toch hoop ik dat dit nieuwe jaar een ander thema zal hebben dan ‘chaos’. Maar mocht dat niet zo zijn, dan vind ik ‘veerkracht’ een heel sterk remedie.

Over dit Wereldwijf: Puck Holthuis - Nederland

Puck Holthuis - Nederland
大家好!Mijn naam is Puck en sinds 2006 woon ik voor het eerst weer in Nederland. Hiervoor woonde ik voornamelijk in Zuid-Afrika, China, Thailand en Zambia. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld en haar talen, verhalen, culturen en filosofieën bracht mij in eerste instantie bij De Wereldwijven. Nu mag ik hier ook mijn (persoonlijke) verhalen delen. Ik schrijf graag over onderwerpen zoals avontuur en filosofie, maar ook over serieuzere thema’s zoals conflict.