Dus jullie gaan in een lockdown op reis, hoezo?

Sabine van Ditzhuijzen

Het is twee uur  ‘s nachts. We hebben onze camper op een parkeerterrein midden in een natuurgebied gezet. Een prachtig natuurgebied vol ooievaars vlakbij Sevilla. Het is niet koud, 15 graden. Naast ons grazen koeien en er staan twee muilezels.

Ik lig wakker en realiseer me opeens, wat bezielt ons eigenlijk om midden in een Europese lockdown op reis te gaan naar Spanje met onze twee jonge kinderen? De hele wereld houdt zich koest en wij gaan erop uit. Waarom?

Roadtrip
Foto’s: Sabine van Ditzhuijzen

Een nieuw avontuur

Ik weet het antwoord natuurlijk. Het is een verlangen, een gevoel. Erop uit trekken met mijn gezin in een camper die we letterlijk op 21 januari van dit jaar kochten. Een oudje uit 1999, maar nog zeer kwiek. Ik noem hem mijn beestje.

De scholen waren nog dicht en er zat geen verbetering aan te komen. Het beleid groeide in mijn ogen steeds schever en de polariteit die daarbij komt kijken… Het is zeker niet de hoofdreden dat we op reis zijn, maar de omstandigheden maakten het wel zo dat we nu weg konden. De echte reden is namelijk onze droom om een retreat center starten in Spanje of Portugal… 

Vertrekken was spannend. We bestelden alles online uiteraard en, ja we hadden wel eerder een camper gehuurd, maar zes weken op reis gaan, is toch anders. De route, hoe gingen we het aanpakken? Terwijl ons campertje werd klaargemaakt, werden er meer en meer maatregelen afgekondigd. Konden we überhaupt België en Frankrijk doorkomen?

Roadtrip

Inspiratie en ontmoetingen

Vrienden en familie verklaarden ons voor gek (niet allemaal overigens, hulde voor de mensen die ons juist aanmoedigden!) en onze omgeving reageerde af en toe zo van: ‘Ja, ja uh, ok. Dus jullie gaan in een lockdown op reis?’ Nu kan ik er een beetje om lachen, maar toen vond ik het reuze spannend.

Inmiddels zijn we al elf dagen on the road en het is echt geweldig. Los van de lange rit, de regen op de heenreis en het kleine campertje waar we aan moesten wennen (5,5 meter), gaat alles voorspoedig.

Het was echt appeltje, eitje. Nergens controles of gesloten grenzen en de snelwegen waren helemaal leeg. Alleen bij België stond een bord, maar er was verder niemand. In Andalusië bij het plaatsje Pueblo del rio stonden ze wel te controleren bij een rotonde. Maar net toen wij aan kwamen rijden, hielden ze ermee op. Men mocht het dorp niet uit gedurende de dag.

De maatregelen verschillen hier per regio. In Salamanca waren er barretjes open maar in Andalusië zat alles weer dicht. Wel moet je hier verplicht overal, buiten en binnen een mondkap dragen. Al doen de mensen hier dat vooral, hoorden we hier in het dorp, om geen boete van 100 tot 150 euro te krijgen. Maar sommigen zijn wel bang voor het virus en dragen zelfs twee mondkapjes.

Wat me het meeste opvalt?

  • De lieve mensen die we tegenkomen.
  • De prachtige groene natuur.
  • De intense kleuren en geuren.
  • De zon op mijn huid.
  • Ons campertje dat het zo goed doet.

We komen veel vriendelijke gezichten en blije mensen tegen. Wellicht zijn ze opgelucht om weer eens toeristen te zien, al zijn we de enige! Maar bovenal geniet ik van de kinderen die overal waar we komen, zich meteen aanpassen en spelen met alles wat de natuur te geven heeft. De vragen die ze stellen, echt prachtig. De komende tijd hou ik jullie graag meer op de hoogte van onze reis. Stay tuned!

Ik combineer mijn twee grootste passies: namelijk het maken van (korte) documentaires en executive coaching in de natuur. Of het nou regisseur van je video of van je leven is, het komt op hetzelfde neer: mensen bevragen en erachter komen wat ze drijft, waar ze blij van worden… Ik ben Slim & Shape yoga docent en heb de opleiding no stress en voeding afgerond. Daarnaast ben ik al 10 jaar actief als documentaire maakster en vertel ik graag authentieke verhalen van mensen over de hele wereld (Lesbos, Buenos Aires). Door mijn werk als regisseur ontmoet ik prachtige mensen uit alle lagen van de bevolking breng ik de verhalen tot leven.