Wandel mee met Wereldwijf Mirjam van Matosinhos naar Porto!

Mirjam Collens Portugal
door gepubliceerd op 18 maart 2021Tags: , ,

Verlang jij ook zo naar een mooie reis? Of een weekend weg en cultuurhappen in een mooie stad? Wereldwijf Mirjam neemt je alvast mee naar het prachtige Porto in het Noorden van Portugal en geeft je de leukste tips zodat je straks als het allemaal weer kan, je trip kan plannen! Wanneer je Porto bezoekt is het heerlijk om een dagje ontspanning in te lassen net buiten de stad.

Begin je dag dan door van Matosinhos naar Porto te lopen. Onderweg is het genieten van de natuur, cultuur en een hapje of drankje. Iets om naar uit te kijken als we weer dubbelop kunnen genieten van alle dingen die ooit vanzelfsprekend waren, zonder maatregelen.

Reizen - Portugal
Foto’s: Mirjam Collens

Begin de dag lekker ontspannen aan het strand en plof einde middag ergens in Porto neer. Verdwalen zal je niet, want als je de zee in Matosinhos aan je rechterkant houdt, is het alleen maar een kwestie van lopen. Straight forward! Wil je juist eindigen in Matosinhos en de zon in de zee zien zakken? Begin dan je wandeling in Porto. In dat geval loop je naar de rivier en houd je die aan je linkerhand. Ik houd meestal een uur of twee aan voor de wandeling. Je kunt ook kiezen om gedeeltelijk te lopen en gebruik te maken van de fiets of openbaar vervoer.

Vissers en Fado

De metro brengt je naar Matosinhos strand, waar je kunt uitwaaien aan zee. Op een zonnige dag laat je de Vitamine D door je huid dringen terwijl je op een handdoekje ligt of op een terrasje zit. Haal een ijsje en geniet van het geluid van de golven. Loop langs de vissers die geduldig op hun vangst wachten en geniet van de mooie uitzichten die steeds veranderen: palmbomen, gekleurde huisjes, bootjes, surfers, oude gebouwen, etc. Er is onderweg genoeg keuze aan lokale restaurantjes voor jouw favoriete Portugese gerecht. Luister naar traditionele Fado of kies ervoor om op een rots te mediteren. Vergeet vooral geen mooie foto´s te maken van de vuurtorens in Foz. Bij hoge golven zijn die spectaculair.

Op sommige dagen wandel je langs kleine lokale marktjes, waar je veel homemade spulletjes kunt kopen. Als je het lopen zat bent, pak dan de toeristentram die je naar Porto brengt. Mocht je een andere weg willen inslaan, dan kun je ook de boot nemen die je naar de overkant (Gaia) brengt. Als je zin hebt in een simpele maar verrukkelijke pizza mét uitzicht, is er die goede Italiaan. Heb je de hele wandeling gemaakt, dan trakteer je jezelf op dat koude wijntje in een hippe bar met jazz muziek. Een energieke wandeling met heel veel keuze dus!

Reizen - Portugal

Aanraders in Matosinhos

Eten & drinken

Volgens visliefhebbers is het een must om vis te eten vlak bij de haven van Matosinhos. Hier heb je een paar straten met uitsluitend visrestaurantjes. Restaurante Mar na Brasa is zo´n traditioneel Portugees visrestaurant, die mijn vriend aanraadt.

Sport

Het strand van Matosinhos is dé plek om surflessen te nemen. Ook dat kun je dus doen.

Geschiedenis

Onderweg loop je langs een oud fort, genaamd Castelo do Queijo. Voor de geschiedenis fans is het interessant om deze te bezoeken.

Reizen - Portugal
Spectaculair Foz

Wat te doen in Foz?

Ontspanning

In Foz aangekomen loop je in het begin op een paadje direct aan de zee. Hier zou je kunnen pauzeren om te mediteren op één van de vele rotsen of gewoon op een bankje.

Fotogeniek

Bij onstuimig weer waar de golven flinke hoogtes reiken, kun je spectaculaire foto´s maken van de vuurtorens in Foz. Wel met gevaar om nat te worden!

Souvenir

Eens in de zoveel tijd vind je in Foz een kleine, lokale markt. Meestal op een zaterdag. Je ziet het al liggen vanaf het wandelpad en je kunt er lekker slagen voor kleding maar ook zelfgemaakte honing of andere lekkernijen. Leuk om als aandenken mee naar huis te nemen en tegelijkertijd bij te dragen aan kleine lokale ondernemingen.

Eten & drinken

Praia da Luz is een hip Portugees restaurant waar het buiten op het terras goed toeven is. In de zomer is het een plek van socializen en proosten op het weekend.

Voor een vegan lunch of diner raad ik restaurant Da Terra aan. Gezond en lekker eten, ook voor niet-vegans.

Casa d´Oro is een Italiaans restaurant aan de Douro die heerlijke pizza´s en pasta´s serveert. Geniet van het mooie uitzicht over Porto met zijn bruggen. Eerlijk is eerlijk: wel zo leuk en romantisch om dit met een partner of date te doen.

Traditionele muziek

De echte cultuursnuiver moet beslist stoppen bij Adega Rio Douro. Dit is dé plek om naar traditionele Fado te luisteren onder het genot van een traditioneel gerecht met een wijntje. Het zijn de locals die het zingen en hoe vals je het vindt klinken, mag je zelf beoordelen. Plezier maken kennen ze wel!

Openbaar vervoer

Waar net de rivier begint, loopt aan je linkerkant het tramspoor van lijn 1. In de zomer staan de rijen toeristen klaar om een ritje te maken naar- of van Porto. Tieners hebben de grootste lol door hangend aan de tram mee te rijden. Leuk om de tram te pakken als je het lopen zat bent.

Vind je het leuk om Gaia te bezoeken? Pak dan voor €2 de veerboot genaamd Ferry Boat to Afurada naar de overkant. Je kunt je wandeling afmaken in Gaia met de rivier aan je linkerhand. De bekende Ponte Dom Luís I brug brengt je weer terug naar Porto.

Eindig voldaan, een beetje moe én relaxed in Porto

Mirajazz: dé plek om je welverdiende koude drankje te nuttigen na een lange wandeling of om gewoon lekker te chillen, naar muziek te luisteren en te socializen. Op het terras heb je een mooi uitzicht op de Douro en Gaia. Je eindigt je dag misschien met een prachtige zonsondergang…

BOEK JOUW REIS NAAR PORTUGAL EN GENIET VAN AL HET MOOIS WAT HET LAND TE BIEDEN HEEFT!

Over dit Wereldwijf: Mirjam Collens - Portugal

Ola! Ik ben Mirjam, een Rotterdammer die vanwege de liefde in 2018 haar stad inruilde voor een plaatsje vlakbij Porto. Met mijn artikelen wil ik de lezer informeren, inspireren en motiveren. Van locals met een bijzonder verhaal tot aan mooie plekjes en levenswijzen. Goede initiatieven die een betere wereld & het welzijn van mens en dier bevorderen hebben mijn aandacht.