Thema April: Money makes the world go round

Dit zinnetje komt oorspronkelijk uit de musical Cabaret. Het zegt eigenlijk dat hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je bent. Maar uit veel studies blijkt dat als je meer dan een jaarinkomen van ongeveer 60.000 euro verdient , dat echt niet meer bijdraagt aan nog meer levensgeluk. Met andere woorden: er is een groot verschil tussen dakloos zijn en wonen in een huis maar of je nou een villa of een rijtjeshuis hebt, maakt voor je levensgeluk niet zoveel uit.

Maar uit nieuw onderzoek blijkt wel dat mensen zich vaker goed of uitstekend voelden naarmate ze meer geld verdienden of bezaten. Volgens de onderzoeker ligt de verklaring van dat groeiend geluksgevoel met meer geld, in het hebben van controle. Anders gezegd: Hoe meer geld iemand heeft, hoe meer controle en zeggenschap iemand heeft over haar of zijn leven. Met genoeg geld hoef je je geen zorgen te maken als de economie door Corona hapert, ook niet als je inmiddels een half jaar zonder werk zit.

Maakt geld gelukkig?

Armoede leidt tot onzekerheid over de meest basale behoeften in het leven. Zoals voedsel en een dak boven je hoofd maar ook sociale contacten. Ook veroorzaakt armoede vaker een grote achterstand in gezondheid met alle ellende van dien. In veel landen kun je spreken van ‘overlevings-stress’. In het arme Rwanda zijn de inwoners over het algemeen dan ook minder gelukkig dan in het rijke Noorwegen. Kijk maar op de lijst van de ‘gelukkigste landen in de wereld’ in het World Happiness Report. Bovendien blijkt ook dat hoe kleiner de ongelijkheid in landen, hoe groter het geluksgevoel is. Daar is het grote ‘ongeluksgevoel‘ in Amerika, waar de kloof tussen rijk en arm enorm is, dan weer een voorbeeld van. 

Hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis komt in zijn boek ‘Maakt geld gelukkig?’ ook tot een interessante conclusie: geld kan zeker zorgen voor geluk, als je daarmee investeert in ervaringen. Zijn je basisbehoeften zoals eten, kleren en een dak boven je hoofd vervuld, dan kun je je geld het beste uitgeven aan drie dingen om je gelukkig te voelen: tijd, ervaringen en het geluk van anderen. Spullen kopen heeft alleen een korte termijn effect, maar maakt je op lange termijn niet gelukkig. Dat komt omdat je onderbewustzijn alleen korte termijn effecten registreert. En het vervelende is dat er steeds meer spullen nodig zijn om een intens geluksgevoel te krijgen…

De kloof tussen arm en rijk

Ondertussen groeit het verschil tussen arm en rijk wereldwijd al jaren. Corona heeft daar nog een schep bovenop gedaan. In januari publiceerde Oxfam Novib het onderzoeksrapport The Inequality Virus. Hierin staat dat het vermogen van de duizend rijkste mensen ter wereld in slechts negen maanden alweer op het niveau van voor de pandemie is, maar dat het meer dan een decennium kan duren voordat de armsten van de wereld de economische gevolgen te boven komen.

De armsten vangen in deze crisis dus de hardste klappen op. Ze zijn relatief vaker hun baan kwijt, hebben geen spaargeld, worden zieker van het virus en gaan eerder dood. Voor de rijkste landen is met het vaccineren het einde van de crisis in zicht, terwijl mensen in ontwikkelingslanden misschien nog twee jaar moeten wachten op vaccinatie. 

Het blijkt dat vooral vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden de dupe zijn van deze extreme ongelijkheid. 42 procent van de vrouwen wereldwijd heeft geen betaalde baan vanwege zorgtaken, bijvoorbeeld voor kinderen of ouders terwijl dit maar voor 6 procent van de mannen geldt. Vrouwen nemen wereldwijd zo’n driekwart van het onbetaalde werk op zich en twee derde van het betaalde zorgwerk, vaak voor weinig geld en onder slechte werkomstandigheden. Bovendien bezitten mannen wereldwijd 50 procent meer vermogen dan vrouwen.

#Eat the rich

De hashtag #EatTheRich wordt momenteel massaal gedeeld op sociale media. Tweehonderd jaar geleden werd deze uitspraak ook al gebruikt: in 1793, in het Franse parlement, op het hoogtepunt van de revolutie. Het lijkt erop dat een herverdeling van het geld in de wereld heel hard nodig is om de problemen, zoals honger, oorlog, migrantenstromen naar het ‘rijke’ Westen, waar de wereld mee te kampen heeft, op te kunnen lossen. Maar dat ligt zeer gecompliceerd. Wie gaat dat regelen en hoe dan? Bovendien zijn er maar weinig (super)rijken, ja misschien Bill Gates, die een deel van hun rijkdom aan de wereld willen afstaan…

Deze maand dan ook alle aandacht voor die relatie tussen Geld en Geluk. Hoe is de kloof tussen arm en rijk in het land waar jij woont? Waar besteed jij zelf je geld aan om je gelukkig te voelen? Wat zou jij doen met een miljoen? En hoe voelt het om als wereldwijf je partner te volgen en niet financieel onafhankelijk te zijn? Of ben jij dat juist wel? Heb je ooit die ongelijkheid in salaris gevoeld en hoe vond je dat? Wat zie jij aan ongelijkheid om je heen? Zo was wereldwijf Mirjam voor het Rode Kruis in Kentucky en beschreef ze over de schokkende armoede die ze zag. En reisde wereldwijf Ingeborg onlangs naar Los Angeles en zag daar het schrijnende en groeiende probleem van daklozen…

De komende maand hopen we je met onze storytelling te kunnen verbazen en aan het denken te zetten, in positieve als ook kritische zin. We wensen jou een fijne lente vol inspirerende ervaringen! Want daar word je gelukkig van.

De Wereldwijven

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.