Braga, een bruisende stad in Portugal

Braga wordt ook wel eens het Rome van Portugal, de heilige stad, genoemd. Deze bruisende stad in Noord-Portugal heeft de oudste kathedraal van het land. Naast tal van religieuze gebouwen die je herinneren aan de oudheid, heeft de stad ook een moderne uitstraling. Tijdens een dagje Braga profiteer je van de veelzijdigheid die hij heeft te bieden. Geniet van architectuur, diverse bezienswaardigheden en gezellige terrasjes. Dit deed ik in het historische stadsdeel.

Portugal
Foto’s: Mirjam Collens

Theatro Circo

Mijn idee bij Braga was verre van romantisch wanneer mijn vriend en ik er wel eens voorbij reden.  Of de uitspraak over Rome misplaatst is of niet, kun je alleen bepalen als je ook Rome bezocht hebt. Toegegeven, mijn eerste sneak peek van deze stad vond juist plaats in een romantische setting: op een zaterdagavond in het prachtige Theatro Circo uit 1915. Tijdens een concert van de bekende Portugese zanger Tiago Nacarato genoten we niet alleen van zijn muziek, maar ook van het adembenemende, gedetailleerde decor van dit prestigieuze gebouw. Het is net of je je even in een oude film begeeft, waar opera-optredens werden gegeven. Dat was overigens hier ook het geval. Een echte wow-factor en de moeite waard om Theatro Circo te bezoeken en nog beter: om er een concert bij te wonen!

Portugal

Praça da República

Een mooie fontein, aantrekkelijke terrasjes met leuke uitzichten: het plein aan de Praça da República (ook wel Arcada genoemd) is een goede plek om neer te strijken. Dit is een centraal punt waar je uitkijkt op een tuin, kapel, indrukwekkende oude gebouwen en straatjes. Prima voor een hapje en een drankje of gewoonweg mensen kijken en genieten van de vibes. Ooit was deze plek in de zestiende eeuw een handelscentrum. Nu wordt er vooral gehandeld in Portugese traditionele gerechten. De specialiteiten van Braga bestaan vooral uit kabeljauw en gebraden geitenvlees maaltijden. Als toetje is er de pudding genaamd: pudim à Abade de Priscos. Maar van een ijsje of wijntje kun je hier ook genieten. Neem het ervan!

Portugal

Sé de Braga

Een wandeling door het oude centrum, leidt vanzelf naar Sé de Braga, de oudste kathedraal van heel Portugal. De kathedraal steekt boven andere gebouwen uit, dus niet te missen. Met recht is dit het pronkstuk van Braga te noemen, welke is gebouwd in de 12e eeuw. Daarnaast is het één van de belangrijkste historische gebouwen van het land. Het is de zetel van het aartsbisdom van Braga en van de aartsbisschop van Portugal. Omdat Sé de Braga een aantal keer een vernieuwing heeft ondergaan, zie je er zowel Romaanse, Gotische als Barokke stijlen in terug. Wij hebben de kathedraal alleen van de buitenkant bewonderd. Het is vast en zeker ook aan te raden om hem van binnen te bekijken.

Portugal

Wat nog meer te zien en doen

Al lopend, stuit je op meer verrassende bezienswaardigheden. Van monumenten tot kerkjes en de Arco da Porta Nova. Die laatste is een welkomstpoort waar je onderdoor loopt aan de autovrije winkelstraat van Braga. Wil je geen bezienswaardigheid missen? Informeer dan bij het toeristenkantoor (Posto de Turismo) op één minuut loopafstand van het plein aan Praça da República. Vergeet niet om te vragen of er ook leuke activiteiten zijn die dag. Om een groot festival mee te maken, schijnt de Festas da Semana Santa spectaculair te zijn. Een week voor Pasen wordt hier flink uitgepakt met festiviteiten als straattheater, muzikale optredens, exposities en meer. En heb je nog puf om 686 treden te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad? Het Santuário do Bom Jesus (het Heiligdom van goede Jezus van de Berg) is een bedevaartsoord net buiten het centrum, wat je eigenlijk niet mag overslaan.

Portugal

Het beste Indiase restaurant tot nu toe

Omdat wij meestal geen lijstjes afgaan met wat we moeten zien en we toch wel weer terugkomen voor meer, belanden we altijd wel op andere plekjes die we niet hadden willen missen. Zo hebben wij ons meest favoriete Indiase restaurant gevonden, in Braga! Als vegetariërs houden we van creatievere en smakelijkere gerechten en bij Indian Tandoori Restaurant snappen ze dat! Hier kan iedereen terecht voor traditionele Indiase gerechten met genoeg vegetarische opties. Het is een familie-restaurant waarin je proeft dat ze hart en ziel in hun kookkunsten leggen. Een perfecte plek om je dagje Braga mee te eindigen. Het restaurant zit buiten het centrum. Zorg ervoor dat je wel even van tevoren reserveert.

Over dit Wereldwijf: Mirjam Collens - Portugal

Ola! Ik ben Mirjam, een Rotterdammer die vanwege de liefde in 2018 haar stad inruilde voor een plaatsje vlakbij Porto. Met mijn artikelen wil ik de lezer informeren, inspireren en motiveren. Van locals met een bijzonder verhaal tot aan mooie plekjes en levenswijzen. Goede initiatieven die een betere wereld & het welzijn van mens en dier bevorderen hebben mijn aandacht.